Sami jsme se popravili. Jsme po krk v blátě, říká nový předák ODS Humplík a ukazuje cestu dál

16.01.2014 9:10

ROZHOVOR Návrat ke kořenům, dodržování programu a očištění se od posledních politických podnikatelů alias kmotrů. Tak zní možný recept na reinkarnaci důvěry v ODS u větší části voličů, jenž propaguje pražský předseda občanské demokracie a podnikatel Filip Humplík. Straně, které stále věří, věnoval jako sponzor několik milionů korun.

Sami jsme se popravili. Jsme po krk v blátě, říká nový předák ODS Humplík a ukazuje cestu dál
Foto: Archiv FH
Popisek: Předseda pražské ODS Filip Humplík

Několikrát jste prohlásil, že by se ODS měla vrátit ke kořenům. Co jsou podle vás kořeny občanské demokracie?

Měli bychom se vrátit k tomu, co jsme vždy dělali. Naši voliči a podporovatelé jsou zaměstnanci, živnostníci, podnikatelé, mají rodiny a jsou aktivní. Takže nestojí s nastavenou rukou, aby do ní dostali nějakou sociální dávku. Jim musíme ukázat mantinely, pravidla hry. A ty by měly platit na dlouho dopředu. Všechny vlády, včetně těch našich, dělaly nějaké změny. Takže každý rok jiné daňové sazby, a za dva roky člověk neví, co si má počít. Jistota a konzervativismus. To je podle mě návrat ke kořenům.

Nicméně právě ODS měla klip, v němž slibovala daňové přiznání na A4. A sliby, chyby…

To je jedna z věcí, které nám nevyšly, a za to jsme nyní byli velmi biti. V těchto volbách jsme dostali obrovský výprask. Současnost je tedy pro ODS otázkou bytí a nebytí. A to je i důvod, proč jsem se v politice začal angažovat, a proto jsem kandidoval na pražského předsedu. Není to tak, že bych počítal s nějakou lukrativní funkcí. Dnes jsme opravdu po krk v blátě a myslím si, že jsem jedním z lidí, který stranu dokáže vytáhnout nahoru. Nejsem zvyklý být u moci, ale jsem připraven být šéfem opoziční partaje tady v Praze.

Nemyslíte si, že tato zbožná přání mohou být pohřbena nenávistí, která v lidech vládne proti bývalé vládě Petra Nečase?

Některé věci se nám nepovedly. V poslední vládě spojené s TOP 09 a VV jsme odskákali úplně všechno. Třeba i za chyby Jaromíra Drábka (TOP 09) na Ministerstvu práce a sociálních věcí, které byly klíčové pro výplatu sociálních dávek, mohla Nečasova vláda, tedy ODS. Dobré věci, které se podařily, nebyly vidět. Na druhou stranu si myslím, že ODS má pořád lidem co nabídnout.

Proč ODS dostala za uši i za TOP 09? Není to kvůli výmluvnosti Miroslava Kalouska?

Kalousek je určitě schopný rétor a inteligentní člověk, ale náš neúspěch nelze shazovat na TOP 09. Ani na média, že nás popravila. To je nesmysl. Znám novináře, sám jsem vystudovaný novinář a vím to. Popravili jsme se sami. Neplnili jsme sliby voličům. Slíbili jsme, že nezvedneme daně a pak jsme s nimi hýbali. To, že jsme byli v koalici, je jedna věc, ale na zásadních věcech jsme měli trvat. Také jsme se spojili s lidmi, kterým se říká političtí podnikatelé. Dva roky jsme se s nimi rvali. A členská základna se jich stále snaží zbavit. Kmotři byli, ale pak je zde devětadevadesát procent lidí, co chtějí být opět hrdí na to, že jsou v ODS. Všichni vzhlížíme k víkendovému kongresu.

Jaký z kandidátů na předsedu by byl podle vás pro ODS největší výhrou v loterii?

Kandidáti, co vím, jsou tři. Petr Fiala. Úspěšný ministr školství a rektor z Brna. Pak Miroslava Němcová. Tedy dlouholetá vrcholná představitelka ODS a jedna z nejdůvěryhodnějších političek v Česku. A Edvard Kožušník. Europoslanec, který spoustu lidí svou kandidaturou překvapil. Na kongresu se uvidí, kdo přesvědčí více. Říkat, kdo má víc mých sympatií, po mně nechtějte. To by nebylo fér. Na místopředsedu ale podporujeme Bohuslava Svobodu, bývalého primátora Prahy. A to je jediná věc, kterou k tomu mohu říct.

Když se ještě vrátíme ke kořenům ODS, tak tam leží i divoká privatizace pod taktovkou Václava Klause, nemyslíte?

Tyhle věci se řešily v době, kdy jsem se o politiku vůbec nezajímal. Když se za tím teď ohlédnu, mám pár poznámek. Víra, že transfer majetku bude po čtyřiceti letech komunismu bezproblémový, a že všechny podniky přežijí ponoření takzvaně do studené vody, je nerealistická. Stejně jako je nerealistické si myslet, že při privatizaci se bude vždy dodržovat podnikatelská etika a nikdy se neodehrají věci na hraně zákona. Transformační privatizace nebyla privatizací britského střihu, kde vláda podniky ořezala, vyčistila a nejlákavější kusy prodala soukromým zájemcům. Byla radikální systémovou změnou, jejímž cílem nebylo nalézt konečné vlastníky, nýbrž vlastníky první. Nejde o to, zda kuponová privatizace byla metoda dokonalá, nýbrž jedině o to, zda existovaly lepší alternativy. A podle mě lepší alternativy neexistovaly.

Musíte si uvědomit, že stát se potřeboval zbavit majetku, který nebyl schopen efektivně řídit a ani nebylo v jeho silách restrukturalizovat nekonkurenceschopné podniky. Zároveň nezapomínejme, že zahraniční kapitál nebyl ve všech případech tak bezproblémový. Zahraničním investorem nebyl jen Volkswagen, ale třeba i Air France, jehož vstup do ČSA skončil fiaskem. Na začátku devadesátých let jsem nicméně jezdil s kapelou po Evropě po klubech, užíval si života a tohle jsem neřešil. Do ODS jsem vstoupil před sedmi lety v pětatřiceti, tedy v době, kdy člověk nabere trochu rozumu. Nešel jsem tam z prospěchářství. Byl jsem pět let řadovým členem, kdy jsem rozdával letáky a diskutoval o problémech na ulicích.

Zpíval jste v drsné metalové kapele Chirurgia. Jak u vás probíhalo zrání od levicového rebela k pravicovému politikovi?

K tomu člověk pomalu dospívá. Proto hledám v ODS cesty, jak oslovovat mladé lidi. Ti jsou totiž už z principu levičáci. Kolem pětadvaceti jsem o tom začal trochu přemýšlet. Do té doby samá anarchie, Sex Pistols jsou nejlepší a na všechno se vykašlat. Byla to trochu póza, ale pak přišla rodina a uvědomil jsem si, že to takhle nejde. Společnost potřebuje mít nějaké základy, na nichž se musí stavět, aby to fungovalo. Samozřejmě i sociální solidarita být musí. Když si to člověk uvědomí, přeleze na stranu pravice.

Poté, co jste se stal předsedou pražské ODS, jste prohlásil, že se budete snažit členy spojovat a proto navštívíte všechny regionální sněmy. Proč jste třeba na tom v Praze 11 nebyl a na poslední chvíli poslal zástupce?

S představiteli Prahy 11 jsem se setkal. To, že jsem nebyl na všech oblastních sněmech, je pravda. Nejde o to, že bych tam nechtěl, ale již dříve jsem byl pozván na regionální sněm do Brna, takže jsem jel tam. A nebojte se, na Praze 11 tuto absenci velmi brzy napravím.

Řekl jste, že se nebojíte ani funkce pražského primátora. Skoro každý bývalý primátor, myslím z té aktuálnější řady, je vyšetřován policií, takže adept na vězeňský mundúr. Není to dost nebezpečný post?

Buďme realisté. Nemyslím si, že nám voliči tak rychle odpustí. Nemyslím si, že bude mít nyní ODS v Praze primátora. Chceme uspět, ale tak vysoko nevzhlížím. Pokud mi pražský region dá důvěru, abych byl jedničkou na kandidátce, tak do toho půjdu. Nejde ale o to, že bych si na to brousil zuby. Když tam najdeme někoho jiného schopného, tak ho podpořím.

Jste spolumajitelem reklamní agentury Konektor. Nebojíte se, že vám budou novináři předhazovat střet zájmů či posedlost funkcemi?

Naše agentura nikdy nedělala státní či městské zakázky. Můj byznys na tom tedy není postavený. A nebudu dělat žádnou úlitbu jako Vít Bárta, kdy svou firmu převedl na bratra. Když jsem byl zvolen, tak jsem řekl společníkům ve firmě, že se s nimi na nějaký čas rozloučím. Přijali to a podporují mě, což je pro mě strašně důležité. Nyní už nedělám ve firmě žádné exekutivní funkce. Praze se věnuji čtyřiadvacet hodin denně. Jako souběh funkcí to tedy nevidím. A podotýkám, že předseda pražské ODS je neplacená funkce.

Prý jste již věnoval ODS kolem pěti milionů korun. Šlo o čisté peníze anebo jste straně nefakturoval reklamní kampaně, které pro ni vaše firma dělala?

Tyto věci jsou oddělené. Jako fyzická osoba Filip Humplík jsem ze svého účtu poslal naprosto transparentně na sponzorský účet ODS peníze. Za každý rok určitou částku. Letos jsem se rozhodl, že tyto peníze použiji jako své zajištění pro bezplatné vykonávání funkce předsedy pražské ODS. Z něčeho žít musím.

Jste jedním z největších sponzorů ODS. Máte čtyři děti. Každý by jim radši šetřil na vzdělání anebo si koupil dům třeba na Kanárských ostrovech, než strkat peníze do pohasínající hvězdy tuzemské politiky. Nestal jste se tak trochu fanatikem?

Ostatně s manželkou čekáme pátý přírůstek do rodiny. Musím zaklepat na dřevo, ale myslím si, že to dokážu utáhnout. Nejsem fanatik, abych o finance okrádal rodinu. Nicméně mi není lhostejné, co s touhle zemí bude. A nemyslím si, že je ODS pohasínající hvězdou tuzemské politiky. Jsem naopak přesvědčen o tom, že je ODS i přes mnoho chyb správnou cestou. Myslím si to od té doby, co jsem si řekl, že je konec kritizování po hospodách, protože to umí každý, a stal se jejím členem. Prostě jde o mančaft, za který hraju.

Kdo je Filip Humplík

Narodil se roku 1972. Vystudoval masovou komunikaci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a od roku 1992 pracoval v reklamě. Jmenovitě v agenturách Leo Burnett, Boomerang a Pint2Point. Později vedl agenturu Clubmark zaměřenou na guerilla marketing. Mezitím zpíval v rockových kapelách Chirurgia a Boothill. Nyní je spolumajitelem reklamní agentury Konektor. V roce 2007 se stal členem ODS a před pár měsíci byl zvolen do funkce předsedy pražské ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…