Schůze sněmovny skončila příchodem Nečase k mikrofonu

26.02.2010 9:58

AKTUALIZOVÁNO Sněmovna si v pátek vyslechne dvojici velmi dlouhých projevů. V úvodu schůze to poslancům avizoval sám místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

Schůze sněmovny skončila příchodem Nečase k mikrofonu

Specialista na změny programu, poslanec Zdeněk Prosek, v pátek pravicí nasazen nebyl, mimořádná schůze neumožňuje hýbat s pořadím projednávaných bodů.  

"Do debaty se přihlásili Petr Nečas, po něm bude následovat Miroslav Kalousek," zahájil projednávání programu schůze Filip. Hovořil k značně prořídlým sněmovním lavicím, někteří poslanci napravo i nalevo politického spektra totiž nechtějí obstrukční projevy poslouchat, navíc je pátek, což mnohé poslance motivovalo k odjezdu do svých regionů.

Ve sněmovně nebyl ani David Rath, levice tak zjevně nepočítala s tím, že by se dostala ke slovu.

Jako první a zřejmě i poslední bod programu páteční mimořádné schůze zařadili její svolavatelé, komunističtí poslanci, novelu zákoníku práce, kterou se ruší třídenní karenční lhůta v nemocenské, zavedená kabinetem Mirka Topolánka.

Otcem třídenní karenční doby je bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Ten také ihned nastoupil za řečnický pult, aby své dítě proti hlasování levice chránil. „Dovolte, abych volně navázal na svou přerušenou řeč k této novele," připomněl Nečas svou dlouhou řeč při posledním pokusu levice schválit zrušení třídenní lhůty. Do detailu stejným způsobem to udělal i v pátek, včetně přerušování projevu kvůli nepřítomnosti premiéra nebo místopředsedy vlády v jednacím sále.

Pokud selže Nečas, nastoupí Kalousek

„Vzhledem k tomu, že mé cíle jsou vyšší, než je prezentace mého názoru na novelu, dovolte, abych to pojal jako edukační vystoupení pro poslance levice. Můj výklad byl minule přerušen a mnozí z vás jistě ztratili nit, proto dovolte, abych začal znovu," zahájil s ironickým úsměvem Nečas. V případě, že by v pátek Nečas stihl svou řeč dokončit dříve, na pomyslné střídačce byl připraven místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanci KSČM svolali páteční mimořádnou schůzi kvůli trojici svých zákonů, které jsou těsně před schválením. Všechny podle pravice znamenají další zátěž pro těžce zkoušený státní rozpočet a přinesly by prohloubení schodku hodně přes původně schválených 163 miliard korun. Kromě zrušení karenční doby chtěli dnes komunisté schválit také zrušení stropů na sociální i zdravotní pojištění.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…