Schwarzenberg a Kalousek se ostře vyjádřili k údajnému rozkladu TOP 09

03.04.2014 13:17

Představitelé TOP 09 rozhodně popírají, co zveřejnil ve svém čtvrtečním vydání deník MF Dnes. Podle Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska a i Františka Laudáta se rozhodně Starostové s TOP 09 nerozcházejí, jak to list nastínil. „MF Dnes takto píše pořád, jsou to strašné plky,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Kalousek. Hlavním důvodem, proč takto deník píše, je podle Schwarzenberga fakt, že majitelem listu je Andrej Babiš. „Mne to ale nechává v klidu,“ poznamenal kníže.

Schwarzenberg a Kalousek se ostře vyjádřili k údajnému rozkladu TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Bylo to tu v únoru a je to tady zase... „Starostové se odvracejí od svého partnera TOP 09,“ hlásaly totiž Lidové noviny letošního 7. února s tím, že Starostové chtějí v pražských komunálních volbách spolupracovat s hnutím ANO Andreje Babiše. Jenže představitelé TOP 09 takovou „bombu“ tehdy pro ParlamentníListy.cz se smíchem popřeli.

„Než jsem stačil přečíst váš dotaz, už se prokázal coby kachna,“ reagoval téhož dne, tedy 7. února, pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Byli jsme ujištěni vedením STAN, že to není pravda. Lidové noviny jsou dnes bohužel stranický věstník Andreje Babiše a my si musíme zvyknout na to, že budou občas lhát stejně, jako lže jejich vlastník. Prostě není to pravda a STAN bude ještě dnes tuto dezinformaci dementovat,“ uvedl tehdy k tomu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Informace se údajně nezakládá na pravdě. Pokud kdokoliv půjde s hnutím ANO, já s ním spolupráci či koalici sdílet nebudu,“ napsal v SMS zprávě pro náš web dokonce i poslanec TOP 09 František Laudát.

MF Dnes burácí: Na všech úrovních může skončit spolupráce!

Nyní - ani ne dva měsíce poté - se do cupování spojenectví mezi TOP 09 a Starosty pustila MF Dnes. Podle ní by na všech úrovních mohla skončit dosavadní těsná spolupráce hnutí Starostové a nezávislí (STAN) s TOP 09. Podle čtvrtečního vydání se totiž vztahy obou uskupení vyostřily poté, co byl do čela STAN zvolen liberecký hejtman Martin Půta.

A k tomu pak podle deníku „topkaře“ údajně rozčílilo to, že Půta nechce vytvářet předvolební krajské koalice, případné spojenectví s TOP 09 na krajské úrovni by totiž rád řešil až po volbách. List pak k tomu cituje kupříkladu místopředsedu TOP 09 Marka Ženíška, který vždy patřil k největším zastáncům spojenectví se Starosty.

„Pro některé lidi v topce je to hodně nepříjemný postoj: My si počkáme, jak to dopadne, a jestliže to pro nás bude výhodné, pak s vámi půjdeme. Stejně tak si budeme toto právo vyhrazovat my. Když uvidíme, že je pro nás spojenectví starost, pak se prostě rozejdeme,“ řekl listu údajně Ženišek.

Kníže: Babišovy listy mají za úkol o tomto psát často

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga a také prvního stranického místopředsedy Miroslava Kalouska jsou to ale vše jen jakési „plky".

„Já se na to dívám tak, a přitom to už sleduji delší dobu, že asi díky váženému panu předsedovi ANO vždycky obtýden toto napíší. Takže mne to nechává v klidu, Babišovy listy mají za úkol o tomto psát často,“ sdělil ParlamentnímListům.cz s klidným hlasem šéf TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg si je jist, že není náhoda, že o "rozkladu" partnerství TOP 09 a Starostů informuje zrovna Babišova MF Dnes. „No samozřejmě. To je hlavní důvod. Oni píší jenom o tom, jak se rozkmotříme, a o mně pak, jak už jsem starý a že už se chci stáhnout z politiky a že už mne to netěší. A tak dále, a tak dále. Já se ale ukončení spolupráce se Starosty nebojím a nebojím se ani pana Babiše,“ dodal Schwarzenberg.

Místopředseda topky a předseda klubu poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek se nad článkem v MF Dnes jen hořce pousmál.

Jsou to plky. A navíc noviny zaspaly...

„MF Dnes takto píše pořád, jsou to strašné plky. Zvlášť, když pro některé lidi je zásadním problémem, že s námi (Starostové) nechtějí kandidovat do krajských voleb, nebo my s nimi do obecních v Praze. To je opravdu půvabné, že si toho ty noviny všimly až teď, když my jsme se STAN v roce 2012 na léta 2012 až 2017 podepisovali smlouvu, kterou jsme i zveřejňovali, a v níž je uvedeno, že také vítáme, že jdeme samostatně do komunálních a krajských voleb. Je velmi milé, že MF Dnes poté, co změnila vlastníka, si toho všimla po dvou a půl letech a neustále to prezentuje jako známku rozkolu, zatímco spousta jiných lidí ví, že lídři v komunálních volbách často staví několik kandidátek, protože v komunálních volbách je to nejvýhodnější,“ zmínil dále Kalousek.

Nechci nikoho osočovat

„Je záhadné to, že když je to známo dva a půl roku, že to najednou MF Dnes tímto způsobem dezinterprentuje poté, co změnila vlastníka. Já na to nemám žádné vysvětlení, které by nebylo současně osočení,“ vyvlekl se Kalousek z přímého nařčení majitele deníku, tedy ministra financí Andreje Babiše.

„Pokud budou předčasné volby – a já doufám, že ne – tak je to jasný smluvní závazek,“ poznamenal pak Kalousek ke spolupráci topky a STAN na parlamentní úrovni.

„A pokud se týče voleb v roce 2018, tak na to se mne musíte zeptat v roce 2017. Ona smlouva (o spolupráci) je veřejně přístupná a podepisuje se jednou za pět let. Upřímně řečeno: Na sněmu Starostů prezident republiky řekl, že v našem klubu je šest lidí nominovaných za Starosty a mne to do té doby ani nenapadlo počítat. Nás je 26 a tvoříme přitom konzistentní tým,“ doplnil Kalousek s trochou ironie.

Poslanec a člen předsednictva TOP 09 František Laudát se článku v MF Dnes také upřímně podivil.

Laudát: Já jsem říkal listu opak!

„Já nevím v tuto chvíli, jestli se tam v tom článku o mně píše, nebo nepíše, ale já jsem říkal paní redaktorce pravý opak, tedy že ona spolupráce byla doteď dobrá a že samozřejmě ono rozvolňování na místní úrovni, kde je to vždycky dané i osobními vztahy a zájmy, tak že tam ono rozvolňování je, ale není to nic nového. Naopak na té úrovni Parlamentu si nemyslím, že by to bylo a nastalo,“ řekl ParlamentnímListům.cz Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Deník MF Dnes totiž doslova uvedl, že Laudát hovoří o ukončení spolupráce. „Partnerství, kdy jeden bere výhody a druhý jen dává, dlouhodobě nefunguje,“ řekl prý Laudát. Nad takovou svou údajnou mluvou se ale poslanec nyní podivil.

„Mne už ty Babišovy plátky začínají pěkně lézt na nervy, jak lžou. Jestli to tam tedy takto je,“ rozlítil se upřímně. „Když se mne ona dáma z MF Dnes tázala ohledně rozkolu spolupráce, tak já jsem opakovaně říkal, že to tak není. Víte, ale on je tam také nový šéf, který vyhrál nějaké volby, tak se možná vznáší ve výšinách,“ pousmál se.

„Babišovy plátky se dostaly už na úroveň normalizačních plků,“ doplnil Laudát k médiím vlastněným Andrejem Babišem. Podle něj tyto deníky alena notu o „rozkmotření“ obou subjektů již hrály i v minulosti, a to několikrát.

Co by Starostové bez topky v Parlamentu dokázali?

„Upřímně řečeno, když chcete vyhrát krajskou politiku, tak musíte být vidět i v té celostátní. A popravdě řečeno, Starostové bez topky v Parlamentu? No... Když zvolíte do sněmovny solitéry, tak na jakých principech se tam budou dohadovat?“ zauvažoval Laudát s pousmáním.

„Aby to s nějakým oddalováním moc nepřehnali. Co můžete čekat od Starostů? Tam jsou i lidé, co jsou názorově ukotvení, od komunistů až po pravičáky, dokonce extrémní pravičáky,“ dodal ke všemu Laudát s poznámkou, že nyní problém nějakého oddalování rozhodně on a ani jeho straničtí kolegové nevidí a co se týče celostátní úrovně, tak tam i podle jeho připomenutí je smlouva uzavřená do roku 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…