Schwarzenberg promyšleně rozvrací svět a podněcuje nenávist. Foldyna se rozčílil kvůli Ukrajině

23.01.2014 12:12

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna se naštval na šéfa TOP 09 a předsedu zahraničního výboru sněmovny Karla Schwarzenberga. Je to podle něho pokrytec, který si selektivně vybírá, čí lidská práva hájí a čí mu jsou lhostejná. Foldyna reagoval na Schwarzenbergovo prohlášení k několika mrtvým demonstrantům v Kyjevě.

Schwarzenberg promyšleně rozvrací svět a podněcuje nenávist. Foldyna se rozčílil kvůli Ukrajině
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna na mítinku v Lounech

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

Během radikálních demonstrací v ukrajinské metropoli proti vládě i prezidentu Viktoru Janukovyčovi za nevyjasněných okolností zemřeli patrně nejméně tři z protestujících. Došlo k tomu během ostrých střetů demonstrantů s policií, při kterých protestující opozičníci příslušníky bezpečnostních sborů polévali benzinem a zapalovali. Je to patrné z řady videozáznamů, které se šíří internetem (ke zhlédnutí ZDE).

„Snad nejkrásnější vzpomínka z loňského roku je pro mě večer na Majdanu. Setkat se s tolika mladými, ale i staršími lidmi plnými entuziasmu, nadšení pro svobodnou Ukrajinu a pro Evropu, to na mě jako zahraničního návštěvníka udělalo veliký dojem. A musím říci, že jsem opustil Kyjev s velkou sympatií pro hnutí, které se spontánně na náměstí Nezávislosti vytvořilo. Tím hůř jsem otřesen událostmi dneška a včerejška, kdy máme poprvé mrtvé a jsme svědky bezohledných a krutých zásahů bezpečnostních složek,“ uvedl ve svém prohlášení ve středu Schwarzenberg.

Nešokovali ho mrtví Srbové. Nešokovalo ho násilné odebírání orgánů

Tato slova doběla rozpálila sociálnědemokratického poslance a člena sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Foldynu. „Jsem velice překvapen, že pana Schwarzenberga šokují mrtví na Ukrajině, když ho nešokovali mrtví Srbové v Kosovu, když ho nešokovalo, že se tam prováděli násilné transplantace lidských orgánů a uznal Kosovo. Jeho nešokuje to, že demonstranti na Ukrajině polévají policisty benzinem a zapalují je,“ nechápe Foldyna.

„Mě šokuje to, že Schwarzenberg aktivně rozeštvává lidi na Ukrajině. Tohle je problém Ukrajinců a Ukrajiny a měli by si to řešit. Mě šokuje toto vměšování a opakovaný stejný postoj, jaký vyjadřoval k situaci na Balkánu i jinde. Když někam Karel Schwarzenberg jede, měl by mluvit jako občan Schwarzenberg a ne jako předseda zahraničního výboru Parlamentu. Já jako člen tohoto výboru jsem pak spojován s jeho názory a to odmítám,“ pokračuje poslanec ČSSD.

Schwarzenberg a pomatenec Štětina podněcují násilí

Foldynu podle jeho slov šokuje každý mrtvý, ať je to na Ukrajině nebo v Kosovu. „Především je potřeba hledat příčiny těch úmrtí, a to jsou postoje, které podporují vznik agresivních situací. Místo konstruktivního přístupu k hledání řešení a východisek, tak tam představitelé jako Schwarzenberg nebo pomatený Štětina (senátor Jaroslav Štětina – pozn. red.) jezdí podněcovat vášně,“ kritizuje poslanec.

„On nejdřív jede na barikády a pak říká, jak je šokován, že tam umírají lidé. Když jsem se díval na průběh a způsob té demonstrace, tak pokud by takhle demonstrovali třeba v USA, tak by výsledkem byla plná márnice demonstrantů. Mlátit a zapalovat policisty, to si v Americe nedovedu představit, ale ani u nás. Vždyť je Ukrajina na pokraji občanské války a předseda zahraničního výboru Parlamentu by si měl dát na záda ceduli: Jsem tady jako Karel Schwarzenberg a ne jako oficiální představitel českého státu. Tohle mě šokuje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Mají se ukrajinští policisté nechat upálit za živa a mlátit?

Karel Schwarzenberg podle jeho slov na celý případ kouká jednostranně. „Mně se také nelíbí, když tam mlátí lidi, ale vidím i druhou stránku věci. To si mají policajti nechat líbit, jak do nich hází petardy, mlátí je a hází na ně zápalné lahve? Co čekají? Přece se policisté nenechají zabít. Schwarzenberg těmito oportunisticko-ideologickými postoji podněcuje nenávist a postupoval takhle v Jugoslávii i jinde. Jeho vždycky šokovali ti druzí mrtví, jedná selektivně. Že byly lidem násilně odebírány orgány, to mu bylo jedno. Aby tento politik reprezentoval ČR a Parlament, je naprosto absurdní,“ míní politik.

„Nejde ale jen o nějaký zkrat, že je Schwarzenberg starší pán a trošku se v tom ztrácí. On tohle dělá souvisle a dlouhodobě. Je vidět, že to je promyšlená ideologie a promyšlený přístup a pohled na svět a na život. Takhle se normální člověk na svět nedívá,“ dodal Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…