Šéf komunistů Filip byl u Klause na Hradě. A dobře se bavil

31.05.2012 7:42

Předseda KSČM Vojtěch Filip byl ve středu na Pražském hradě. Ačkoli jazz je v pojetí ortodoxního komunismu buržoazní „nehudbou“, na šéfovi komunistů bylo vidět, že se mu již 84. koncert z cyklu Jazz na Hradě líbil. Poctivě tleskal a občas pokyvoval hlavou do rytmu.

Šéf komunistů Filip byl u Klause na Hradě. A dobře se bavil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Filip nebyl jediným politikem, který zavítal do Nové galerie Pražského hradu na koncert ázerbájdžánského klavíristy Shanin Novrasliho a jeho doprovodu. Na hudební večer přišel i první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, šéf europoslanců ODS Jan Zahradil, který jinak poslouchá i tvrdý rock, senátor ODS Petr Bratský či exministr zahraničí Jan Kohout.

Stará Praha a docela vážné hraní k pivu

Akci tradičně zahájil prezident republiky Václav Klaus. „Dámy a pánové, vážení vzácní hosté, také bych vás chtěl přivítat a trochu vysvětlit, jak jsme se dostali k ázerbájdžánskému jazzu. My jsme byli před rokem na státní návštěvě v Ázerbájdžánu v Baku. Pan velvyslanec velmi napomohl této návštěvě. Byli jsme tam pozváni do takové zvláštní restaurace, která se jmenuje Stará Praha, kde bylo české pivo a tak dále. Měli jsme tam slavnostní večeři a najednou tam někdo začal hrát na klavír a já jsem zbystřil pozornost a pořád jsem říkal ´tiše, to není taková doprovodná hudba k večeři, to je docela vážné hraní na klavír.´  Když se pak všichni ztišili, tak jsme tam poslouchali klavír bez doprovodu. S tím pivem v ruce jsme se domluvili, že by ten klavírista přijel sem zahrát na Jazz na Hradě do Prahy. Takže to je produkt naší zahraniční cesty do Ázerbájdžánu,“ vysvětlil prezident.

V kvartetu Shanina Novrasliho, který je označován za nastupující hvězdu světové jazzové scény, dále hráli Chris Hemingway na saxofon, Nathan Peck na kontrabas a Alexander Mashin z Ruska. Koncert trval zhruba hodinu a půl a kapela přidala na vytleskání ještě krátkou skladbu.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…