Semelová žádala, aby byly maturity odloženy o více let

30.08.2011 22:46

Zákonodárci poslali do závěrečného čtení takzvaný školský zákon, který má umožnit zavedení tří předmětů ve společné části. Českého jazyka a literatury, cizího jazyka, a třetí předmět. Zavedení třetího předmětu však poslanci odložili o rok, tedy na školní rok 2013 / 2014.

Semelová žádala, aby byly maturity odloženy o více let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve sněmovně

Na pokles vzdělanosti v České republice upozornila komunistická poslankyně Marta Semelová v rámci rozpravy o školském zákoně. Legislativní příprava státní maturitní zkoušky je podle komunistické poslankyně dlouhodobý proces, který není dobré uspěchat. Jednoroční odklad před zavedením novelizované podoby maturit je podle ní málo.

Sledujeme téma Státní maturita

Systém je nespravedlivý ke středním odborným školám, tvrdí komunisté.

„Je potřeba upravit systém tak, aby zkoušky nenahrávaly jen studentům gymnázií, ale aby je zvládli i studenti ze středních odborných škol," konstatovala Semelová, což se podle ní v případě přijetí novely děje.

Poslankyně také žádala, aby se nekrátila doba mezi 2. a 3. čtením zákona na 48 hodin, protože si zákon zaslouží poctivějšího studia. Koalice si však zkrácení lhůty svou nadpoloviční většinou prosadila.

Praxe podle předkladatelů ukazuje, že organizační náročnost zajištění společné části maturitní zkoušky vyžaduje, aby byla soustředěna pozornost především na stabilizaci zkoušek z českého jazyka a literatury, a dále cizích jazyků, popřípadě matematiky, zatímco třetí povinnou zkoušku je vhodné ještě odložit.

Už žádná volba - matematika nebo jazyk. Cizí řeč bude výhradní

Zavedení třetí povinné zkoušky má být spojeno také s bezvýjimečným stanovením cizího jazyka jako druhé povinné zkoušky (nebude možné nahradit jej matematikou). Na takovou změnu již v roce 2012 však řada středních škol, v nichž se podle dřívější právní úpravy povinná zkouška z cizího jazyka nekonala, není dostatečně připravena.

Prvotním účelem novely není sice úspora prostředků veřejných rozpočtů, bude prý ale vedlejším důsledkem přijetí předkládaného zákona. Jde o dvouletý odklad nárůstu finanční náročnosti maturitní zkoušky souvisejícího s případnou realizací třetí povinné zkoušky. Roční náklady na třetí povinnou zkoušku společné části maturit lze vyčíslit přibližně částkou 30 mil. Kč. Podstatnou část těchto nákladů tvoří náklady na zajištění hodnotitelů zkoušek z cizího jazyka.

Většinou koaličních hlasů pak sněmovna poslala novelu zákona do třetího čtení. Účinnost zákona by měla nabýt dnem jeho vyhlášení, aby při případném prodloužení lhůt nebyla novela vázaná na stanovenou účinnost.

Dále čtěte:
Drastichová (VV): Mnohé školy nejsou ještě připraveny na zavedení třetí povinné části maturity
Studenti bojují proti státní maturitě. Napsali dopis Dobešovi
Véčkařky chtějí změnit maturity s komunistkami. O nevěru prý nejde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…