Škárka hlasující v poutech ve sněmovně. Poslanci se děsí

14.04.2012 6:01

Poslanec Jaroslav Škárka na základě pátečního rozhodnutí soudu s největší pravděpodobností skončí za mřížemi. Ani to mu ale nemusí bránit ve výkonu jeho poslaneckého mandátu. Pro hlasování by mu prý mohli dokonce sundat i pouta.

Škárka hlasující v poutech ve sněmovně. Poslanci se děsí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Vítem Bártou. Kateřina Klasnová podpořila svého manžela

Po vládní krizi  by o sobě Česká republika mohla dát na zahraniční politické scéně dát vědět znovu. Tentokrát kuriozitou. Tou podle advokáta Veřejnosti proti korupci Tomáše Hulíka může být odsouzený poslanec Jaroslav Škárka. Respektive jeho mandát.

Odsouzený poslanec Jaroslav Škárka by totiž podle právníka mohl mandát vykonávat i zpoza mříží. Na dotaz, zda může Škárka vykonávat poslanecký mandát z vězení, advokát odpověděl kladně v pátečním Interview ČT24. "Teoreticky ano, byť jen tak na půl. Představa hlasujícícho poslance, který je v poutech, je zajímavá. Museli by mu pouta předtím sundat, připadá mi to absurdní," uvedl.

Pryč ze sněmovny, volají poslanci

Nejen za absurdní, ale za nevhodné považují vykonávání mandátu z vězení Škárkovi poslanečtí kolegové. "Vůbec se mi tato možnost nelíbí, protože byl odsouzen. Poslanec Škárka by se měl vzdát poslaneckého mandátu. Stejně by měl učinit i Bárta," komentoval aktuální dění ve Věcech veřejných komunistický poslanec Jan Klán.

Slušnost? Ta chybí

Také podle sociálního demokrata Antonína Sedi by byla varianta Škárkova výkonu mandátu i z vězení troufalá. "Podle mě by se oba poslanci měli vzdát svého mandátu. Nejen z důvodu odsouzení, ale zejména z důvodu zachování elementární politické slušnosti. Výkon mandátu u obou odsouzených si nedovedu představit," řekl ParlamentnímListům.cz oranžový poslanec.

Nad Bártou a Škárkou byl rozsudek vynesen v pátek. Prvně jmenovaný byl za údajné korupční jednání odsouzen k 18 měsícům podmíněně, druhý dostal tři roky natvrdo. Třetí obviněná, poslankyně Kristýna Kočí, vyvázla bez trestu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…