Škárka přinesl soudu nahrávku z předání peněz. Není to originál

08.03.2012 16:27

Čtvrtý den hlavního líčení v kauze údajného uplácení poslanců Věcí veřejných sliboval u Obvodního soudu pro Prahu 5 dramatickou zápletku, protože Jaroslav Škárka slíbil dodat nahrávku z předávání peněz od Víta Bárty. Není však originální a Bártův advokát protestoval, aby byla vzata jako důkaz.

Škárka přinesl soudu nahrávku z předání peněz. Není to originál
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Čtvrtý den hlavního líčení ve věci údajného uplácení poslanců Věcí veřejných stanou před soudem jako svědci mimo jiné poslankyně Lenka Andrýsová, majitel bezbečnostní agentury ABL Matěj Bárta, vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake, ministr školství Josef Dobeš a také z poslaneckého klubu Věcí veřejných vyobcovaný Stanislav Huml.

S velkým napětím se čekalo, s čím přijde jeden z obžalovaných Jaroslav Škárka, který slíbil přinést nahrávku z předání peněz od Víta Bárty. Záznam přinesl přehraný na flash disku, není to tedy originální nahrávka. Bártův obhájce Oldřich Chudoba proto protestoval, aby to bylo uznáno jako důkaz proti jeho klientovi. Soudu Škárka slíbil, že v pondělí dodá i originální nahrávací zařízení, které má prý momentálně v Plzni.

Také Kočí si na snížení platu stěžovala

Anketa

Na čí straně je podle vás pravda?

hlasovalo: 8754 lidí
Nahrávkou Škárka neprokázal den nahrávání, soudu nicméně slíbil, že v pondělí dodá i originální nahrávací zařízení, které má údajně v Plzni. Do soudní síně přichází poslankyně Lenka Andrýsová, zákonodárkyně za Olomoucký kraj. „Kristýnu Kočí jsem považovala za svou velmi dobrou kamarádku, velmi jsem se zklamala,“ řekla Andrýsová úvodem.

„Také Kočí si stěžovala na snížení poslaneckého platu. Pamatuji si nabídku pomoci Víta Bárty, já jsem ji nevyužila,“ pokračovala Andrýsová, která si nevybavila, že by mezi Bártou a Kočí někdy zaregistrovala rozpory. Pak přešla k tomu, jak se jí Kočí svěřila šeptem ve svém bytě, že mohla být uplácena Bártou.

Kladla Andrýsové na srdce, ať nechodí na policii

Když se jí ptala na důvody, co ji o tom přesvědčuje, nedokázala jí to Kočí vysvětlit. „Tvrdila mi, že její práce je náročnější, zaslouží si vyšší ocenění, odměnění za náročnost práce. Třikrát mi  zopakovala, že mi to řekla čistě hypoteticky a ať nechodím na policii. To mi třikrát zdůraznila. Byla jsem z toho hodně překvapená, nevěděla jsem, co si o tom mám myslet,“ vzpomínala Andrýsová.

Kočí se jí svěřila, že je nespokojena se svou pozicí ve straně. Andrýsová ji pak vzhledem k vážným okolnostem vybízela ke svolání mimořádného jednání klubu, ale Kočí trvala až na plánovaném čtvrtečním. „Maršálková měla ke Kočí až mateřský vztah, neradila jí jen v PR, ale i v životě, ve vztazích, mají velmi úzký vztah,“ popsala Andrýsová vztah dvou svědkyň.

Suchá doporučila Kočí, ať jde s obálkou k notáři

Na místě pro svědky pak Andrýsovou vystřídala karlovarská poslankyně VV Jana Suchá. Ta také přiznala, že byla oslovena nabídkou pomoci od Víta Bárty, ale odmítla, protože ji nepotřebovala. Tu pomoc Bárta nijak nekonkretizoval, jen se ptal, zda je po snížení platu v pohodě. Poté se rozhovořila o tom, jak se dozvěděla o možném úplatku.

„Kočí mi volala, že dostala obálku od Bárty a ptala se, co má dělat. Doporučila jsem jí, aby zašla k notáři. Nijak mi nespecifikovala, o co jde, byl to rychlý telefonát,“ uvedla Suchá. Ta nevnímala, že by v klubu Věcí veřejných bylo nesvobodné prostředí. Ke každému tématu, k němuž se chtěla vyjádřit, tak se vždy mohla vyjádřit a také to tak dělala.

Bývalý primátor Plzně chtěl Bártu před Škárkou varovat

Nyní přišla ze svědků řada na bývalého primátora Plzně Pavla Rödla. „Mám informace, že Jurečko s Pospíšilem byli na ministerstvu dopravy a přemlouvali Bártu, aby mě vyřadil z výběrového řízení na ředitele ŘSD. Kvůli Jurečkovým metodám jsem odešel z ODS. Jurečkovi vadilo, že zůstávám v politickém komunálním životě,“ mluvil Rödl o vlivném plzeňském podnikateli.

Bárta ho prý požádal, abych předal Škárkovi své zkušenosti z vedení plzeňské radnice i z komunální politiky. „Měl jsem indicie, že je poslanec Škárka loajální Jurečkovi. Tak jsem to Bártovi sdělil, ale ten mě okřikl, že Škárkovi absolutně věří a že toto odmítá. Tak jsem dál už toto téma  nerozvíjel,“ uvedl Rödl, že Bártu před Škárkou svým způsobem varoval.

Peníze do obálek připravil Bártovi jeho bratr

Bývalý plzeňský primátor do VV neplánoval vstoupit. Výběrovým řízením prošel úspěšně a stal se krajským ředitelem Ředitelství silnic a dálnic na Karlovarsku. „Odmítám, aby o vítězích výběrových řízení rozhodovaly stranické buňky,“ prohlásil Rödl s tím, že když si tehdy v Lidových novinách přečetl, že premiér Nečas přiznal prezidentu Klausovi, že VV se staly terčem řízeného útoku, tak to je pro něj důvod pomoci VV, pokud o to budou stát.

Po kuřácké přestávce přichází svědčit majitel bezpečnostní agentury ABL a bratr obžalovaného Matěj Bárta. „Bydlíme ve stejném domě, má u mě uložené peníze v trezoru. 28. března mě požádal, abych mu připravil peníze – čtyři malé obálky s iniciálami VB I, VB II, KK a JŠ do jedné velké obálky formátu A4. Výši částek a ani jejich důvod jsme s bratrem neřešili,“ řekl Matěj Bárta a poté odmítl, že by byl někdy přítomen jednání poslanců.

Vedla tak závažné řeči, že si přímo říkala o nahrávání

Po něm přišel k řečnickému pultíku Lukáš Vích, člen VV v Moravskoslezském kraji, který si loni nahrál rozhovor s Kočí, kde poslankyně představila své vidění politického světa. „Byl jsem s Kristýnou kamarád do doby, než jsem si ji nahrál,“ přiznal. Vypověděl, že Kočí vyzvedl autem před budovou České televize, kde poskytla rozhovor. Cestou na Malostranské náměstí prý Kočí v autě říkala tak závažné věci, že si sám zapnul nahrávání.

„To, co je na nahrávce, nám už řekla v autě, když jsme jeli na kávu. Byla opojena mocí, vyprávěla nám to s nadšením, iniciativně. Neměl jsem důvod jí nevěřit, byla velmi věrohodná. Požádal jsem svého známého z České televize o přetažení nahrávky z mobilu na flash,“ uvedl Vích a dodal, že už si nepamatuje, komu z vedení VV nahrávku předával, ale rozhodně s ní nijak nemanipuloval.

Peake si Bártou nabízenou pomoc vybavuje

Svědka Vícha vystřídala u řečnického pultíku vicepremierka Karolína Peake a na úvod popisovala  své vztahy s lidmi ve VV. „Poslance Škárku znám déle než Víta Bártu. S Kočí mě pojil kolegiální vztah. „Pamatuji si na nabídku pomoci od Bárty, když zvláště pro poslance ze vzdálenějších regionů bylo to snížení platů citelné. Škárka tehdy snížení platů kritizoval jako nadbytečný populismus,“ konstatovala Peake.

Uvedla také, že Vítu Bártovi jeho grandství vyčítala jako příliš velkorysé a také zneužitelné.  Na schůzce na ministerstvu dopravy později padlo, že si Kočí řekla o půjčku. „Kristýna mi přiznala, že byla divoce přesunuta za Škárkou za Prahu. Odmítala to však sdělit poslancům a tvrdila, že to zapře,“ vzpomínala Peake na chvíle po údajném únosu Kočí.

Šlo o snahu připravit VV o ministerstvo vnitra

„Vnímali jsme to jako atak nejen na Víta Bártu, ale na celé Věci veřejné a snahu připravit je o ministerstvo vnitra. Indicie se nám začaly postupně skládat. Chování Kristýny Kočí začalo být v rozporu s programem strany. Například při hlasování o sněmovním vydání Stanislava Humla nebo při hlasování o novele zákona o střetu zájmů postupovala proti vůli a usnesení klubu. A velice se bránila jeho svolání,“ vypovídala místopředsedkyně vlády i VV.

Se svými otázkami na vicepremiérku Karolína Peake přišel Jaroslav Škárka, který se nejvíce věnoval vnitřním záležitostem a etickému kodexu VV i tomu, že ho Peake připomínkovala. Místopředsedkyně vlády mu však s neskrývanou ironií opáčila, že on by jistě z pozice tehdejšího předsedy strany vzhledem ke své morální kvalitě netoleroval nic nelegálního a nemorálního.

Po polední pauze začala výpověď ministra školství

Po přestávce na oběd přišel na místo pro svědky ministr školství Josef Dobeš. „Nabídce pomoci od Bárty jsem byl přítomen. Vnímal jsem ji jako podpůrné gesto. On takový je, dělal to i v minulosti. Znám ho roky,“ uvedl Dobeš, že ho snaha pomoci spolustraníkům od Bárty vůbec nepřekvapila. Byl na schůzkách na ministerstvu dopravy a následně i na klubu, kde se o půjčkách mluvilo.

Z té doby považuje za šokující, že předsedkyně klubu navštívila místopředsedu s pytlem na hlavě kdesi v noci. Škárka se nikomu neozýval a Kočí připouštěla obrácení půjčky v úplatek. „Škárkovi jsem půjčoval i v minulosti. Chlubil se mi i půjčkou od Bárty v roce 2006 na reprezentativní oblečení, byl totiž možným kandidátem na starostu Prahy 1,“ potvrdil Josef Dobeš, že si Škárka od něj i Bárty půjčoval.

Huml půjčku odmítl, nechtěl být Bártovi zavázán

Dalším svědkem je Stanislav Huml, dnes už člen klubu ČSSD. „Nabídku od Víta Bárty jsem dostal, ale odmítl jsem ji, nechtěl jsem se vůči nikomu vázat,“ vysvětlil poslanec zvolený do sněmovny za Věci veřejné. „Pro pana Škárku jsem zařídil právníka a ochrannou agenturu. Paní Kočí jsem za Škárkou vezl a pak ji i od něho odvážel,“ popsal Huml své kroky v oněch dramatických dnech.

Poslanec o sobě prohlásil, že je naplaveninou VV a všechny informace má od Škárky. „Přišlo mi, že se bál. Také mi připadalo mi, že Radek John byl přehlížen. Už si řadu věcí a fakt nepamatuji, protože jsem se nutil k zapomenutí,“ vysvětloval Huml s tím, že když kauza s předávanými penězi vypukla, tak Škárku i Kočí posílal na policii i státní zastupitelství.

Škárku hlídala agentura a Kočí dlouhodobě nahrávala

„Od té doby, co se Škárka vrátil ze služební cesty do Kazachstánu, tak ho neustále doprovázela paní Maršálková společně s bezpečnostní agenturou,“ vzpomněl si Huml. Škárka od něj chtěl kontakt na redaktora MF Dnes Jaroslava Kmentu, tak mu ho zprostředkoval, navíc Škárku za ním dovezl. O Kočí zase dlouhodobě věděl, že si pořizuje nahrávky.

Po kuřácké přestávce přišel svědčit jihomoravský poslanec VV Otto Chaloupka, o němž se mluvilo v souvislosti se snížením poslaneckých platů. „Přiznám se, že jsem až takové snížení nečekal, a také jsem to na klubu kritizoval. Byli jsme pod obrovským mediálním tlakem, docházelo k únikům. Velice těžko jsem se v tom orientoval. O cifře šest milionů pro Kočí jsem slyšel, objevovalo se to v tom zmatku, ale s kým jsem se o tom bavil, si už nepamatuji,“ vypověděl Chaloupka.

Drastichová si nevzpomněla, jestli s informací o 6 milionech pro Kočí přišla ona

Ani od poslankyně VV Jany Drastichové se soud nedozvěděl, jak to bylo s informací, že Kočí chtěla od Bárty šest milionů a zda to nebyla ona, kdo tu informaci na schůzi klubu začal šířit. „Nebyla to řízená debata, bylo to celé emotivní,“ vyhnula se Drastichová přímé odpovědi s tím, že „něco takového říkat mohla“, ale nešlo prý o souvislou řeč a její obsah si už nepamatuje.

Dalším svědkem byl Tomáš Hanzel, asistent Kristýny Kočí. „Třicátého března mě poslankyně Kočí informovala, že dostala peníze od Bárty, a že jde o úplatek. Tak jsem ji poslal na policii. Přikývla, ale dál nevím, co s tím udělala,“ uvedl v krátké výpovědi Hanzel. Po něm přišel svědčit Humlův asistent Petr Šlechta.

Humlův asistent pomáhal s úkrytem Škárky

Ten přiznal, že propojil redaktora Kmentu s poslancem Humlem už týden před článkem v Respektu. „Propojil jsem je znovu v pondělí při návratu Škárky z Kazachstánu, byl jsem přítomen i převozu Kmenty a Škárky do úkrytu za Prahu. S panem Kmentou jsem byl v průběžném kontaktu, předával jsem mu i nespokojený e-mail poslance Humla, ten byl následně otištěn. Maximálně jsem pomáhal ukrytí pana Škárky,“ uvedl.

Čtvrtý den hlavního líčení skončil, soud bude pokračovat v pátek znovu od půl deváté.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…