Škárka tvrdí: Jen tu někdo kvůli barvě pleti není trestán

17.10.2011 6:37

Bývalý poslanec Věcí veřejných a dnes nezařazený Jaroslav Škárka byl minulý týden vyslýchán v kauze uplácení, v níž figuruje spolu s předsedou poslaneckého klubu Véček Vítem Bártou. Zatím prý šlo jen o formální výslech, řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že jeho pokračování bude v následujícím týdnu. Poslanec rovněž koketuje se členstvím v nové straně chystané expředsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a nemyslí si, že by kvůli členství v ní musel nějak měnit.

Škárka tvrdí: Jen tu někdo kvůli barvě pleti není trestán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Jaroslav Škárka byl spolu s Vítem Bártou Poslaneckou sněmovnou vydán k vyšetřování korupční kauzy, v níž měl Bárta údajně dát úplatek Škárkovi. Zatímco Bárta tvrdí, že šlo o půjčku, Škárka oponuje, že peníze byly úplatkem za loajalitu. To, že je Škárka nakonec sám stíhán pro braní úplatků je důsledkem toho, že něco z peněz, které následně předložil jako důkaz Bártova uplácení, použil menší obnos pro vlastní potřebu.

Vše ke kauze ZDE

Vyslýchali mě jen formálně

„Ano, tento týden jsem byl u výslechu, ale šlo abych tak řekl o jeho formální část," informoval Škárka ParlamentníListy.cz s tím, že další pokračování je plánováno na následující týden.

Vedle toho v minulém týdnu několikrát zaznělo, že Škárka uvažuje o jednání s Jiřím Paroubkem v souvislosti s členstvím ve straně, kterou po oficiálním odchodu z řad sociální demokracie zakládá. V rozhovoru pro MfD Paroubek připustil, že by rád získal dostatek poslanců pro založení vlastního poslaneckého klubu.

TÉMA Jaroslav Škárka
Státní zástupci odmítli Bártovu stížnost proti obvinění z korupce

Škárka promluvil: Ano, k Paroubkovi se třeba přidám
Kočí dá každému. Proto jsem se do toho dal, líčí znechucený Škárka
Škárka rozčílil exmanažera ABL Dobeše: Nula, loutka kmotrů ODS

Paroubek by Škárku bral, ale ...

„Pokud bude mít pan Škárka zájem o jednání, jsem k němu v nejbližších týdnech připraven, ale musí si být vědom, že je to strana reformně socialistického typu," konstatoval Paroubek v rozhovoru. Na dotaz, zda mu nevadí že Škárka „nerad jezdí v tramvaji s Ukrajinci", připustil, že poslanec možná bude muset změnit některé své názory. „Tak musel by asi změnit některé své názory a je otázka, jestli je chce změnit. Nemám žádné zábrany, pokud jde o Ukrajince nebo Afroameričany. Já uvažuji jinak," prohlásil Paroubek.

MfD položila tento dotaz v souvislosti se Škárkovým blogem, kde před časem napsal: „Do tramvaje nastoupím opravdu jenom tehdy, když není zbytí, protože špinavé sedačky, upatlaná madla, Ukrajinští dělníci ve špinavých montérkách, kteří se ne mě lepí ze všech stran a smradlavý a spící bezdomovci nejsou pro mě lákadla ve prospěch městské dopravy."

Nekritizoval jsem Ukrajince, ale tramvaj

„To byla kritika městské hromadné dopravy o tom, jak vypadá. Že je špinavá a podobně a podobně. A jenom jako expresívnější výraz jsem tam použil tu větu, kterou jsem použil. Ale v žádném případě to nebylo namířeno ani proti Ukrajincům, ani proti dělníkům, vůči nikomu," řekl ParlamentnímListům.cz Škárka.

Proto si ani nemyslí, že by musel nějak zásadně měnit názory, aby mohl vstoupit do Paroubkovy strany. „Já si nemyslím, že bych chtěl, nebo musel měnit nějaké názory. Bude záležet především na tom, nakolik se shodneme programově. Zatím jsem nenašel nějaký výrazný rozpor, který by mi znemožňoval uvažovat o členství ve straně zakládané panem Paroubkem," vysvětlil Škárka, který byl kvůli tomuto blogu občas označován za extrémistu.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana
Dryml je "nalomen" pro Paroubkovu novou stranu
Paroubek: ČSSD by mi měla poděkovat
Průzkum: Paroubek vyvolává odpor, voliče si však najde

Pozitivní diskriminace je špatně

Ten si nemyslí, že by se česká společnost posouvala směrem k extrémismu. „Nemyslím si, že by se společnost posouvala směrem k extrémismu, spíš vnímám, že problémových oblastí jako je Šluknovsko je více. A problémem tu je, že někdo jenom díky své barvě pleti tak je třeba mírněji trestán, nebo není potrestán vůbec," míní.

SLEDUJEME téma Romové

„Čili já si nemyslím, že se posouváme směrem k extrémismu, ale že jsou věci, které jsou nešťastně ovlivněny pozitivní diskriminací a podobně," konstatoval Škárka. Podle něj je v ČR dlouhodobě problém, že už z „dob minulých vlád, pana Kocába a podobných, došlo k tomu, že ten problém se neřešil a pouze se do nastavených dlaní sypaly peníze a byl pocit, že to je řešení".

Podle mě integrace Romů do společnosti musí mít několik aspektů. Samozřejmě souhlasím tím, že to musí mít vzdělávací roviny a podobně. Na druhou stranu musí být i jasně řečeno, a teď neříkám, že jenom Romové, ale všichni. Že pokud někdo poruší zákon, tak že přijde trest. A nesmí docházet ke zneužívání sociálních dávek a podobným excesům. Prostě ano, souhlasím se začleňováním, ale to se vším všudy," uzavřel Škárka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…