Skokan to čekal. Vyhrožovali mi a teď to přišlo. Topkaři, neustoupím

19.11.2011 16:41

Poslanec Petr Skokan (VV), na jehož údajné zájmy v oblasti hazardu upozorňuje Právo, není z mediální kampaně proti němu překvapen. Lidem z TOP 09 vzkazuje, že na třiceti procentech z výnosů hazardu pro sportovce trvat nepřestane. Jeho kolega Josef Novotný ale očekává na úterním poslaneckém klubu Véček vysvětlení.

Skokan to čekal. Vyhrožovali mi a teď to přišlo. Topkaři, neustoupím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Jsou někteří poslanci VV pod vlivem hazardní lobby? Minimálně o jednom z nich se to bude od tohoto víkendu tvrdit. Petr Skokan má podle deníku Právo v České Lípě pronajímat nemovitosti provozovatelům výherních automatů. A to hned ve dvou případech.

Podrobněji ZDE

Ve Skokanově domě v centru města má sídlit bar s hernou. Poslanec také funguje jako jednatel ve společnosti Dům služeb, kde na dvou patrech existuje další z českolipských heren. Skokana ale tvrzení Práva nijak nevyvádí z míry, mediálním útokem mu bylo údajně vyhrožováno už při hlasování ve sněmovně.

Sledujeme téma Hazard

"Prostě já přes podmínku 30 procent výnosů pro oblast sportu nejdu, tvrdím to už nějakou dobu a rozhodně na tom nechci nic měnit. Takže jaký já mám prospěch z toho, že jsem hlasoval pro peníze do sportu, jak tvrdí ta konstrukce Práva," ptá se zákonodárce VV, který v této věci například otevřeně spolupracuje s hnutím "Hvězdy nepadají z nebe", lobbujícím pro zachování přísunu peněz z hazardu pro sportovní kluby. Zaujatý je v této věci prý stejně jako když bude sněmovna hlasovat o Coca-Cole či pivovaru, se kterým má provozovatel baru, respektive herny, uzavřenou stejně jako s majitelem "beden".

Psali jsme:
Starostové odmítají zdanění hazardu, jaké přijali poslanci
Kalousek vypálil na ODS: Podvedli jste mě. Jednání s vámi neberu vážně

Článek v Právu jsem čekal. Vyhrožovali mi jím

Skokan tvrdí, že byl ochoten původně hlasovat pro koaliční návrh zdanění s poměrem výnosu 70:30 ve prospěch obcí. "Nebýt ovšem podrazu poslanců Farského a Langšádlové," dodává. Zmíněná dvojice z TOP 09 totiž chtěla pozměňovacím návrhem přilepšit obcím, nový poměr stanovili na 80:20. Langšádlová v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz uvedla, že změna poměru, Véčky nazývaná jako chamtivost starostů z TOPky, byla koaličně předjednána.

Skokan by prý pro koaliční návrh stejně jako většina VV hlasovaal se sebezapřením, díky lákavým výnosům totiž nepřijatá úprava obce motivovala k podpoře hazardu, ty nejpodnikavější by pak mohly po chvíli připomínat americké Las Vegas.

"Dopředu mi bylo vyhrožováno mediálním tlakem a já se cítím vydíraný. Jasně ale říkám směrem k těmto lidem, že ze svého požadavku 30 procent výnosů pro sport neustoupím, i kdyby si pan Kalousek s pány Farským a Gazdíkem dělali co chtěli. I to, co jsme přijali, je menší zlo. Obce nesmí být motivovány hazardem, ale zejména rozpočtovým určením daní, jako to bylo kdysi," poznamenává k článku Práva Skokan.

Očekává prý kritiku ze strany stranických kolegů. K té by mohlo dojít už toto úterý na poslaneckém klubu Véček. Podporu ale určitě dostane od ministra školství Josefa Dobeše, kterému se miliardy na sport hodit určitě budou. "Pan Dobeš a sportovci mi už poděkovali," chlubí se poslanec.

Kritikou a žádostí o vysvětlení svého hlasování si může být Skokan téměř jistý. Je totiž jedním ze tří poslanců VV, kteří hlasovali pro normu navrženou ODS. Tu podpořili i sociální demokraté. Kromě Skokana zvedli pro TOPkou intenzivně ostřelovanou variantu ruku také poslanec Vacek a právě ministr Dobeš.

Novotný: Skokanův politický amaterismus

Do Skokana se na klubu s největší pravděpodobností pustí známý odpůrce hazardu a jeden z architektů taktiky VV v této oblasti Josef Novotný. "Hrozně mě to mrzí. Kolega se projevil jako politický amatér. Byť spolu sedíme v kanceláři, o žádných automatech ve svých objektech mi neřekl. Ač chápu, že jeho pohnutky byly úplně jiné a směřovaly spíš k podpoře sportovců, měl se zachovat politicky daleko uvážlivěji a nehlasovat pro to," pouští se do Skokana Novotný. Taková politická chyba prý Novotného štve o to více, že jako zkušený politik poškodil VV v oblasti, která je pro stranu zásadní. Čeká prý na úterní jednání klubu.

Jediným, kdo v očích Novotného neudělal při hlasování o zdanění hazardu hrubou chybu, je ministr Dobeš. "Nechce u Kalouska žadonit každou korunu na sport," omlouvá jeho krok poslanec. S ostatními si to chce na klubu vyříkat. "Nemohu navrhovat nějaký postih či sankce, od toho je předsednictvo, které to snad bude řešit," doufá poslanec.

Hlasovat v souladu s klubem? Proč, vždyť jsou svobodní!

Podle zjištění ParlamentníchListů.cz možná doufá marně. Místopředseda VV Tomáš Jarolím uvedl, že nechápe proč by měl Skokana kdokoliv za jeho hlasování postihovat. "On hlasuje sám za sebe, pokud by tomu bylo jinak, je to špatně," nechal se slyšet. Na otázku, zda je v pořádku hlasovat proti většině svých poslanců pak uvedl, že by rozhodně nebyl ve straně, kde by se zákonodárcům říkalo, jak v které věci zvedat ruce.

Byť prý má určitý problém s některými bývalými členy ODS uvnitř VV, mezi které Skokan patří. Nová tvář ve vedení partaje tak vstoupila podle všeho do trochu jiných Véček, než těch, které ještě před volbami způsobily rozruch návrhem smlouvy, v níž se budoucí poslanci zavazují hlasovat vždy v souladu se stanoviskem klubu a především volebním programem, za který se do Poslanecké sněmovny dostali.

Psali jsme:
Babák je hloupý. Pomohl hazardu, nadává poslanec VV
Babák (VV): Farský volá, chyťte Farského
Rozdělení peněz z hazardu i pro loterijní firmy pomohli Babák a Svoboda

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…