Sněmovna asi upraví střet zájmů u obecních zastupitelů

07.12.2011 16:42

Sněmovna poslala do třetího čtení úpravu střetu zájmů u obecních zastupitelů, jak žádá ČSSD. Zastupitelstvo by podle novely zákona o obcích nejednalo na rozdíl od současnosti o tom, zda vyloučí z projednávání a rozhodování o věci svého člena, který střet zájmů ohlásil.

Sněmovna asi upraví střet zájmů u obecních zastupitelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Sociální demokraté uvádějí, že cílem jejich návrhu je sjednocení právních úprav. Zákony o střetu zájmů, pokud jde o kraje a o hlavní město, takový postup neobsahují. Novela tak podle ČSSD nastaví rovné podmínky výkonu funkcí u členů všech zastupitelstev územních samosprávných celků a posílí právní jistotu při podezření ze střetu zájmů. Souhlasila s ní i vláda.

ČSSD navrhla už dříve pravý opak. Chtěla, aby se do ostatních zákonů pojednávajících o střetu zájmů úprava z obecního zákona dostala. Ve sněmovně ale sociální demokraté neuspěli. Poslanci hlasy koalice odmítli jejich předlohu už v prvním čtení.

Kabinet tehdy poukazoval na to, že ustanovení, které v současné předloze navrhují sociální demokraté vyškrtnout, zůstalo v obecním zákonu zřejmě opomenutím zákonodárců. Ze zákona o krajích i ze zákona o hlavním městě Praze bylo vypuštěno již před několika lety.

Poslanec ODS Radim Fiala navrhl do předlohy v dnešním druhém čtení přidat Prostějov do seznamu statutárních měst. 

Žádost Prostějova, aby se stal statutárním městem, letos odmítlo ministerstvo vnitra. Starosta Miroslav Pišťák (ČSSD) ale snahu nevzdává, v listopadu uvedl, že chce záměr prosadit přes poslaneckou iniciativu. V Česku se statutární města na rozdíl od ostatních měst, obcí a městysů mohou členit na dílčí samosprávné části.

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…