Sněmovna bude jednat o důchodech. Jednání si odhlasovala i na večer

04.05.2012 9:31

Poslanci dnes budou případně jednat i po 21. hodině a to proto, aby mohli projednat pomalejší růst důchodů. Vládní návrh počítá s tím, že by se měly penze zvyšovat jen o třetinu inflace a třetinu růstu reálné mzdy.

Sněmovna bude jednat o důchodech. Jednání si odhlasovala i na večer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Na návrh koalice si sněmovna v pátek odhlasovala, že na dnešek zařadí do programu návrh zákona o pomalejším růstu důchodů. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura pak proto navrhnul, aby poslanci jednali i po 21. hodině. Vláda chce totiž prosadit pomalejší růst penzí, neboť míní, že uspoří do roku 2015 až 50 miliard korun. Nižší valorizace penzí vláda plánuje na příští tři roky.

"Vláda potřebuje tuto normu prosadit co nejdřív, tak proto koalice s návrhem pospíchá. Kabinet potřebuje, aby zákon koncem letošního srpna již vyšel ve sbírce zákonů," informoval ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Miroslav Opálka, jenž se již přihlásil do obecné rozpravy. "Budu mít k tomu asi patnáctiminutový projev," dodal Opálka s tím, že opozice ve sněmovně je zásadně proti zákonu. Návrh se nelíbí ani Věcem veřejným. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale věří, že pokud návrh projde sněmovnou, vrátí ho oranžový senát. 

„My se bojíme toho, že vláda teď zkusí snížit tempo valorizace. Když jí to projde, ve druhém kroku zmrazí důchody. A pokud jí projde i to, tak se do budoucna můžeme nadít také snahy pravice o snížení objemu vyplácených důchodů,“ vysvětlil nedávno Sobotka. 

Drábek: Důchody se snižovat nebudou...

Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek ale upozornil, že se důchody v Česku nesnižují, jen porostou pomaleji. 

„Je navržená úprava valorizačního vzorce, která má snížit úroveň valorizace důchodů. To znamená nikoli snižovat důchody, tak jak se to bohužel děje v některých evropských zemích, ale snížit tempo nárůstu úrovně důchodů,“ uvedl Drábek. 

Tempo důchodů chce snížit tak, aby se zachoval rozdíl mezi příjmy, které jsou odvedeny na sociálním pojištění, a výdaji, které jdou směrem k důchodcům.

Opozice by mohla navrhnout zamítnutí novely už při dnešním prvním čtení. Pokud by návrh podala, ale neuspěla, předlohou se budou zabývat sněmovní výbory.

Poslanci dnes budou na schůzi sněmovny schvalovat také novelu, která upravuje hranice senátních obvodů. Rozhodovat budou také o konečné podobě předlohy, jež legalizuje dětské vozíky za jízdními koly. Na programu mají pak další projednávání ústavní novely o drobné změně českých hranic s Rakouskem kvůli protipovodňovým opatřením.

Od rána projednávají novelu zákona o rozpočtových pravidlech, kterou předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Při této příležitosti se do ministra navezl poslanec z ČSSD David Rath. Kromě jiného řekl, že Kalousek je nejhorší ministr financí a myslí si prý, že nás ochrání před inflací. Poslanci normu nakonec odhlasovali v prvním čtení a poslali ji do rozpočtového výboru.

Předtím si poslanci také vyslechli zprávu České národní banky o inflaci, kterou přednesl guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Na pořadu dne jsou také reklamy u silnic

Poslanci by se taktéž měli opakovaně zabývat návrhem na omezení reklamních poutačů u silnic a dálnic. Projednávat budou novelu zákona, kterou jim vrátil Senát s pozměňovacím návrhem. Zatímco sněmovna původně omezila reklamu u všech silnic, senátoři chtějí zákaz zmírnit jen na dálnice a silnice I. třídy.

Senát tak chce zachovat současná pravidla pro billboardy u místních komunikací a silnic II. a III. třídy. Někteří senátoři se obávali, že omezení reklamních nosičů by vedlo například k výpadkům příjmů ve státním rozpočtu a že obecní rozpočty by tratily na příjmech z pronájmu pozemků. Na těchto plochách se totiž ročně prodá reklama za víc než miliardu korun.

Na rizika nadměrného počtu billboardů u silnic přitom opakovaně poukazují dopravní experti. I jen kratičký pohled na reklamu v devadesátilomerové kilometrové rychlosti znamená, že řidič za sekundu ujede 25 metrů bez kontroly toho, co se děje před ním.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…