Sněmovna dala zelenou návrhu Úsvitu na omezení lichvy

12.02.2014 13:36

Poslanci podpořili v prvním čtení návrh hnutí Úsvit na omezení lichvy. Poslanci hnutí chtějí v novele zákona o spotřebitelském úvěru stanovit nejvyšší roční procentní sazbu nákladů u těchto úvěrů, takzvanou RPSN. Podle všeho ale bude ve výborech norma změněna.

Sněmovna dala zelenou návrhu Úsvitu na omezení lichvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Předkladatelé normu hájili a uváděli, že lichva se stala byznysem s lidskou chudobou. „Jinak bránit lichvě nelze," uvedl za autory David Kádner a poukázal na praktiky některých nebankovních subjektů.

Naopak pravice normu kritizovala, ovšem s návrhem na zamítnutí ani s návrhem na vrácení normy autorům k dopracování neuspěla. Poslanci z řad ODS a TOP 09 poukazovali na to, že úprava by některé klienty donutila vyhledávat šedý trh s úvěry.

„Návrh vůbec nic neřeší," podotkla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Pravicoví zákonodárci také upozorňovali na to, že soudy dokážou rozhodnout o tom, co je a není lichva.

Za podporu normy se přimlouvali koaliční poslanci. Avizovali však, že normu hodlají měnit.

Úsvit navrhuje, aby u úvěrů do 15 tisíc korun představovala maximální RPSN nejvýše dvacetinásobek lombardní sazby platné k 1. lednu daného roku a směla by se pohybovat pouze mezi 25 a 100 procenty. U úvěrů nad 15.000 korun by směla RPSN činit podle předlohy nejvýše patnáctinásobek lombardní sazby a směla by se pohybovat pouze mezi 20 a 80 procenty.

Lombardní sazba České národní banky je nyní 0,25 procenta. Jde o procentuální sazbu, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze oproti zástavě cenných papírů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…