Sněmovna debatovala nad daňovými zákony: O podobě reformy ale rozhodne ve středu

04.11.2011 16:33

Poslanci diskutovali přes tři hodiny nad návrhem zákona o jednotném inkasním místě a dalších změnách daňových a pojistných zákonů. Zákonodárci představili své pozměňovací návrhy. O podobě vládní daňové reformy, která by měla zrušit superhrubou mzdu, zvýšit zdanění hazardu nebo také umožnit lidem přispívat na penzi rodičů, rozhodne ale sněmovna nejdříve příští středu. Tuto schůzi totiž přerušila.

Sněmovna debatovala nad daňovými zákony: O podobě reformy ale rozhodne ve středu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Daňové změny jsou součástí návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa (JIM), kam budou poplatníci odvádět všechny platby státu. Opozice dnes v tříhodinové rozpravě reformu zkritizovala, poslanci včetně vládních k ní navíc navrhli desítky úprav. Koaliční lídři se již shodli na odkladu daňové reformy. Platit by tak měla od roku 2014. 

Úplná shoda zatím nepanuje ani ve vládní koalici, například na způsobu zdanění loterijních společností nebo na zachování daňového zvýhodnění stravenek a zvýšení firemní daně o jeden procentní bod na 20 procent, což chtějí VV a opozice. Proti vůli TOP 09 podpořili poslanci ODS a VV ve sněmovním hospodářském výboru snížení spotřební daně z nafty o 2,50 Kč na litr. 

Premiér Petr Nečas (ODS) připustil roční odklad daňové reformy na leden 2014 s výjimkou nových pravidel zdanění hazardu, které by měly platit od příštího roku. Odložení, které navrhly VV, souvisí s nutností spustit o rok později jednotné inkasní místo, a to vhledem k vazbám na dosud neschválený nový občanský zákoník. Předmětem úvah je podle premiéra i to, zda neposunout na rok 2014 i začátek důchodové reformy. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) rozhodnutí zatím ještě nepadlo.

Posunutí daňové reformy připouští Kalousek

Posunutí daňové reformy připouští i ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek. Chce ale, aby byl zákon o jednotném inkasním místě platný, tedy uvedený ve sbírce zákonů, co nejdřív. Jakmile je totiž zákon platný, už se na něm nedá nic změnit a jeho účinnost je pak věcí politické dohody.

 „Již řadu týdnů vedeme diskuzi s ministerstvem spravedlnosti na expertní úrovni o tom, že tady probíhají dvě rozsáhlé rekodifikace. Rekodifikace občanského práva a rekodifikace daňového práva, které na sebe navzájem velmi navazují. Ať už v majetkových podílech, či podílech družstevních, či v dědickém právu. Prostě ty dva kodexy spolu musí být propojeny, a občanský zákoník stále ještě není schválen," vysvětlil Kalousek pro Český rozhlas.

Související:

S Kalouskem souhlasí i šéf poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. „Jsme schopni diskutovat o posunu k 1. lednu 2014, a to jednak z objektivních důvodů toho, že nevíme, jak se bude vyvíjet ekonomická situace. Druhý důvod je sladění zákonů o jednotném inkasním místu s občanským zákoníkem, kdy tak pro občany to bude mnohem jednodušší a komfortnější situace," řekl Gazdík pro rozhlas.

Odklad daňové reformy bude mít vliv i na další provázané normy. Koalice se tak musí před závěrečným projednáváním ještě sejít a definitivní podobu zákona doladit.

K věci:

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …