Sněmovna po obstrukcích schválila program. O zákonech začala jednat až před večerem

01.11.2011 16:10

Poslanci dnes schválili program schůze až po zhruba čtyřech hodinách hádek. Kvůli chystanému hlasování o koaličních reformách totiž opozice použila obstrukce. Kvůli hádkám o to, zda je možné si vzít veto k zařazení senátních tisků, či nikoliv si navíc poslanecký klub ČSSD vzal během odpoledne hodinovou přestávku na poradu klubu. Fakticky tak začali zákonodárci "pracovat" až v 16.30 hodin. Jenže ještě předtím vše zamotal komunistický poslanec.

Sněmovna po obstrukcích schválila program. O zákonech začala jednat až před večerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna bez poslanců

Vladimír Koníček z poslaneckého klubu KSČM totiž po pauze zmínil, že navrhuje na dnes přerušení schůze a to kvůli nevyjasněnému stanovisku k tomu, zda je nebo není možné k senátním tiskům dávat veto. To mu ale poslanci převahou koaličních hlasů stejně neodhlasovali a tak o prvním bodu dnešní schůze začali jednat de facto až v 16.30 hodin. První bodem se pak stala novela o stavební spoření a jeho státní podpoře.

Úterní jednání sněmovny se ale zadrhlo hned na začátku jednacího dne. Opoziční ČSSD totiž ještě před začátkem schůze ohlásila obstrukce ve sněmovně a to kvůli opětovnému schvalování vládních reforem. Možná proto poslanec z ČSSD Jeroným Tejc začal žádat dolní komoru parlamentu o to, aby prohlasovala výraznou změnu programu, která vlastně všechny připravené body obrátila naruby. Poté se na Tejce navěsili i další poslanci s návrhy na změny v programu a tak se stalo, že až teprve krátce po 15.00 hodině si celý program schůze odhlasovali.

Předtím si ale koalice nechala odhlasovat, že dolní komora bude moci jednat a hlasovat i o víkendu a navíc také v noci. Nechala hlasovat i o tom, aby poslanci nesměli hovořit déle než deset minut a ne více než dvakrát k témuž bodu a to proto, aby se projednávání zákonů stihlo v příslušných termínech. To se také koalici podařilo prosadit.

Filip: Dáme to k Ústavnímu soudu

Do debaty o programu se zapojil kromě hromady sociálně demokratických poslanců i předseda KSČM Vojtěch Filip. Obvinil předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) z toho, že vládní reformní zákony vetované nebo vrácené Senátem zařadila na program současné schůze svévolně. Při dnešním jednání dolní komory kvůli tomu pohrozil i Ústavním soudem.

„Jde o svévolné rozhodnutí, které nemá oporu v jednacím řádu," řekl předseda komunistů. Poukázal na to, že v minulosti se v obdobném případě o zařazení nových bodů na program hlasovalo.

Němcová ale uvedla, že postupovala tak, jak jí ukládá zákon. A ten prý nařizuje zařadit zákony vrácené nebo vetované Senátem na nejbližší schůzi sněmovny, i té, která se zrovna koná. A na začátku schůze před týdnem zařazeny být nemohly, protože zákonná lhůta uplynula o víkendu.
    

Filip však připomněl jiné ustanovení jednacího řádu, podle kterého lze během schůze rozšiřovat schválený pořad jen výjimečně. Zařazení bodu navíc nelze projednat, pokud proti tomu vznesou námitku dva poslanecké kluby nebo dvacet poslanců.

Komunističtí poslanci se potom pokusili zařazení bodů vetovat, Němcová ale řekla, že žádné veto 22 poslanců není připustné. Jenže ČSSD poté dala vědět, že se k vetu také hlásí. Následně si poslanecký klub ČSSD vzal přestávku na poradu v délce jedné hodiny. Právě proto poslanci měli pauzu od 15:12 hodin do 16:15 hodin. 

Mají se projednat refomy důchodové, zdravotnické a sociální

Sněmovna má na programu projednání předloh důchodové, zdravotnické a sociální reformy, které vetoval nebo vrátil opoziční Senát. Koalice má v dolní komoře dostatek hlasů na to, aby reformy prosadila.

Dnes ve sněmovně:

Sociální demokraté ohlásili obstrukce už před jednáním sněmovny. "Sociální demokraté chtějí udělat všechno pro to, aby návrhy takzvaných reforem, které odmítl Senát Parlamentu ČR, v Poslanecké sněmovně neprošly," řekl k tomu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a zdůraznil, že obstrukce je legitimní nástroj parlamentní politiky.     

Související:

Sociálním demokratům vadí zejména důchodová reforma, která umožní vyvést část peněz z průběžného státního pilíře do soukromých fondů. Sociální demokraté žádají nejméně odložení její účinnosti, která se předpokládá od roku 2013. "Reformy nás přiblíží kritické řecké situaci," prohlásil k tomu navíc šéf ČSSD.

Obstrukce běžně využívá opozice i koalice

Současné obstrukce opoziční ČSSD ale nejsou v české dolní parlamentní komoře nijak ojedinělé. Je to určitá taktika všech stran. 

Například začátkem loňského roku poslanci ODS dlouhými projevy a dalšími obstrukcemi v rámci jednacího řádu sněmovny zdržovali projednávání návrhů na zrušení poplatků u lékaře, proplácení prvních tří dnů nemocenské, takzvaný 13. důchod či zrušení stropů na platby sociálního a zdravotního pojištění. Jak popsala ČTK, tak třeba tehdejší poslanec ODS Zdeněk Prosek navrhoval úpravy programu bezmála půldruhou hodinu. Občanští demokraté svůj postup zdůvodnili snahou zabránit prohloubení schodku státního rozpočtu.

V dubnu však ODS obstrukce odvolala, podle médií také kvůli tomu, že její postup se negativně odrazil v průzkumech veřejného mínění. 

Sněmovna omezila monology republikána Josefa Krejsy

V minulosti byly proslulé obstrukční praktiky poslanců SPR-RSČ v čele s předsedou Miroslavem Sládkem. Sněmovna nakonec v únoru 1997, kdy mimo jiné projednávala i důležitou česko-německou deklaraci, přijala opatření, která částečně omezila monology typu šestihodinového projevu Josefa Krejsy (SPR-RSČ) při tehdejším projednávání zákona o odpadech.

K zablokování jednání mohou posloužit i pozměňovací návrhy, v dubnu 2002 vznesli levicoví poslanci 320 pozměňovacích návrhů k zákonu o státních maturitách. Kromě dlouhých projevů jsou obvyklou zdržovací taktikou i požadavky na pauzy pro jednání klubů.

Letos v únoru například sněmovna předčasně ukončila jednání, na jehož programu měl být i návrh zákona o protikomunistickém odboji. Ovšem do toho zasáhl předseda poslanců KSČM Pavel Kováči, když požádal krátce před 15:00 hodinou o sedmdesátiminutovou přestávku na jednání klubu, čímž fakticky ukončil jednací den schůze. Sněmovna měla totiž kvůli zasedání vlády jednat pouze do 16:00.

Jiná blokace dolní komory se pak stala podle ČTK v červnu 2008, kdy sněmovnu ochromil spor o složení parlamentních výborů. Opoziční ČSSD a KSČM se bránily koaličnímu plánu na navýšení počtu vládních poslanců v těchto parlamentních orgánech a po celý den hlasování si jejich poslanci brali přestávky pro jednání klubů a pronášeli dlouhé projevy. 

V březnu 2009 se zase opoziční sociální demokracii podařilo do programu schůze zařadit několik pro vládu nepříjemných bodů. Vládní kluby proto požadovaly přestávky, aby nemohl být schválen program sněmovní schůze. 
   

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…