Sněmovna podpořila směrnice EU kvůli dohledu na finanční trh

25.10.2011 17:23

Poslanci v prvním čtení podpořili zákon, který mění další tuzemské zákony v souvislosti s reformou evropského systému dohledu nad finančním trhem v EU. Novela do českého práva zavádí evropské směrnice.

Sněmovna podpořila směrnice EU kvůli dohledu na finanční trh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Vláda v důvodové zprávě ujišťuje, že žádná navrhovaná změna nejde nad rámec přebíraných evropských směrnic, které se týkají hlavně informační povinnosti vůči evropským úřadům, možnosti konzultací a spolupráce i řešení sporů mezi hlídači trhů.
    

Evropský systém dohledu vytvořila Evropská unie v reakci na globální finanční krizi. Tato krize podle EU odhalila závažné nedostatky při kontrole finančního trhu, a to jak na úrovni jednotlivých členských států, tak na úrovni integrovaných a vzájemně propojených evropských finančních trhů.
    

Nový systém dohledu má dva pilíře. Na úrovni ekonomik působí Evropská rada pro systémová rizika a na mikroúrovni hned tři nové úřady dozírající na bankovnictví, pojišťovnictví, zaměstnanecké penzijní fondy, cenné papíry a trhy. Součástí tohoto dohledu je i Česká národní banka.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…