Sněmovna podpořila v prvním čtení služební zákon

22.01.2014 17:37

Poslanci protlačili po dvou „upocených" dnech mimořádné schůze dolní komorou návrh novely služebního zákona. Norma, která Česku jako jediné zemi Evropské unie stále chybí, má prý odpolitizovat státní správu. TOP 09 se snažila o zamítnutí novely, to ale neprošlo. Norma nyní zamíří do příslušných sněmovních výborů.

Sněmovna podpořila v prvním čtení služební zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

K projednání služebního zákona ve sněmovně tlačí poslance prezident Miloš Zeman. Podmínil tím jmenování Sobotkovy vlády.

Služební zákon zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Ten a jeho úřad by měli dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholoví úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě. Zájemce bude muset projít veřejným výběrovým řízením, jehož součástí bude i pohovor v cizím jazyce.

Norma z pera poslanců sociální demokracie mění zákon z roku 2002, jenž dosud nenabyl účinnosti. Poslanci už avizovali, že ji přepracují.

Jak poznamenala ČTK, nynější předloha se neliší od té, kterou sociální demokraté podali už v minulém volebním období. Sněmovna jej ale do rozpuštění nestačila projednat.

Výjimka pro šéfa a estébáci
 

O co se poslanci ve sněmovně přeli? Zatímco předkladatelé zdůvodňovali předlohu potřebou odpolitizovat státní správu, opoziční poslanci mluvili o Zemanově podmínce a o vládním angažmá šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který by asi nebyl schopen dodat negativní lustrační osvědčení.


  
„Potřebujete vyrobit výjimku pro vašeho šéfa," uvedl kupříkladu předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.František Laudát (TOP 09) a také ostatní „topkaři, jimž vévodil především zdatný řečník, jejich předseda klubu  Miroslav Kalousek, pak často zmiňovali to, že jde o nepřímou novelu a paralyzaci lustračního zákona.

„Trváme na tom, že tento stát by neměli řídit estébáci," zdůraznil Laudát. O estébácích pak hovořil zvláště v úterý i Kalousek.



„Lex Babiš je pilotní projekt. V moderním zákonodárství je ale jeden projekt. Byl to kdysi Lex Schwarzenberg a Lex Babiš je pilotním projektem pro obsazování dalších a dalších estébáků do čela jednotlivých ministerstvech. Chápu hnutí ANO, ale tady mne mrzí postup strany lidové...“ zdůraznil v úterý Kalousek.

Mohl by přijít i s podmínkami čerstvých jahod, či s častuškou
 

Jeho stranický kolega Jiří Koubek varoval před tím, že Zeman by mohl přijít s dalšími podmínkami - třeba aby mu koalice přinesla čerstvé jahody nebo zatančila častušku.
   
Služební zákon naopak hájila například místopředsedkyně ANO Věra Jourová, pozměňovací návrh podle ní splní kritéria dobrého zákona. Norma bude podle ní znamenat sebeomezení politické garnitury. „Pokud to neuděláme brzo, neřkuli hned, tak už to půjde velmi těžko," řekla například.

Ve sněmovně často nebyla nouze o vtipné momenty.  Do závěrečných debat o novele se dostalo třeba kuriózně i výročí úmrtí komunistického ruského revolucionáře a vůdce bolševické strany Vladimira Iljiče Lenina. Výročí si do svých slov zařadil Radim Holeček z ODS, když zvláště komunistickým kolegům chtěl připomenout úterní 90. výročí úmrtí tohoto revolucionáře.

Kalousek: Co kdyby za námi přišel pan Babiš?
 

Poslanci se pak následně rozhovořili o komunismu, o historických postavách a o zločinech komunismu, a právě proto je podle nich zapotřebí, aby stále v této zemi platil lustrační zákon. Hádky se pak logicky svezly jen na potřebu lustračního zákona, což v závěrečném shrnutí připomněl i zpravodaj služebního zákona.

Na bránice poslanců pak na úplném konci dvoudenního slovního maratonu zabubnoval Miroslav Kalousek. Za debatní pultík si totiž pozval samotného Andreje Babbiše, jemuž normu přiřknul a proto ji pojmenoval jako „Lex Babiš“.

„Na závěr bych si velmi zdvořile dovolil – prostřednictvím pana předsedajícího - zda by nesdělil své stanovisko k této normě i sám Andrej Babiš, když je zákon přijímán kvůli němu. Tedy, zda mu za to Poslanecká sněmovna vůbec stojí! My si jej velmi rádi vyslechneme,“ zvolal zpoza pultíku Kalousek.

Místo něj ale k mikrofonu přistoupili Igor Nykl (ANO) a další zákonodárce v barvách Babišova hnutí ANO. Oběma se ale zadařilo tak nešikovně normu hájit, že Kalousek přispěchal za mikrofon ještě naposledy a dodal: „Já nevyčítám poslanci Babišovi, že nevyslyšel moji prosbu, neboť oba dva poslanci byli úctyhodnou substitucí.“

Svou novelu služebního zákona poslala sněmovně i vláda v demisi Jiřího Rusnoka. Jenže tato norma se liší například ve způsobu jmenování generálního ředitele státní služby a přidala by úředníkům některé benefity, třeba ošatné a dopravné. Tuto předlohu by mohli poslanci začít projednávat na únorové schůzi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…