Sněmovna přerušila projednávání nového zákona o ochraně ovzduší

01.02.2012 11:50

Poslanci odsunuli o týden projednávání nového zákona o ochraně ovzduší ve druhém čtení, kdy je možné podávat pozměňovací návrhy. Shoda zatím není na poplatcích pro znečišťovatele.

Sněmovna přerušila projednávání nového zákona o ochraně ovzduší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Vládní předloha uvádí, že poplatky za znečištění se mají mezi léty 2017 a 2021 postupně zvyšovat až na 3,5násobek současné sazby. Pak by se z roku na rok zvedly na dvojnásobek. Hospodářský výbor ale poukazuje na evropskou směrnici o poplatcích za znečištění. Platby vycházející z českých zákonů navrhl zrušit s rokem 2015.
    
Norma dále počítá s možností vymezování nízkoemisních zón ve znečištěných městech, lázeňských městech a obcích v chráněných územích a se změnou v plánování omezení emisí.
    
Nový zákon by se měl dotknout i domácností. Malé kotle uváděné na trh by musely mít výrazně nižší emise než v současnosti, zřejmě by podražily. Zákon také zakáže spalování nekvalitních paliv.
    
Předloha má umožnit individuální přístup ke znečišťovatelům ovzduší. Krajské úřady budou moci zpřísnit provoz zdroje, který bude kvalitu ovzduší v oblasti prokazatelně zhoršovat. Díky kompenzačním opatřením se na území nebudou zvyšovat emise kvůli novým provozům, staré se budou muset odstavit.
    
V novém zákoně nejsou pravidla pro nakládání s látkami ohrožujícími ozonovou vrstvu Země a klima. Tuto oblast bude ošetřovat samostatný zákon, jak tomu bylo do roku 2002.

Zatímco podle vládního návrhu by měly poměrně razantně růst, poslanci z hospodářského výboru navrhli jejich úplné zrušení.

Dolní komora se k zákonu vrátí příští úterý.


    

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…