Sněmovna rozhodla o omezení imunity zákonodárců

08.02.2012 12:37

Poslanci dnes rozhodli o předloze, která omezuje imunitu zákonodárců a ústavních soudců. Stalo se tak po patnácti pokusech za uplynulých dvacet let. Novela, kterou podepsali zástupci všech sněmovních stran, totiž zrušila doživotní imunitu a ta bude nyní trvat jen po dobu mandátu. Pro zákon hlasovalo 156 poslanců, tedy více než tři pětiny zákonodárců. Normu nyní posoudí Senát.

Sněmovna  rozhodla  o omezení imunity zákonodárců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Poslanci se dnes schválením změny Ústavy dobrovolně vzdali takzvané doživotní imunity. Znamená to, že pokud komora parlamentu odmítne policii vydat svého člena k trestnímu stíhání, může být stíhání zahájeno už po vypršení mandátu. Dosud tomu tak nebylo, platilo, že v případě nevydání poslance a senátora je stíhání navždy vyloučeno.

Poslanecký návrh pochází z pera poslanců Kateřiny Klasnové, Miroslavy Němcové, Vlasty Parkanové, Lubomíra Zaorálka, Zbyňka Stanjury, Petra Gazdíka, Bohuslava Sobotky, Víta Bárty a Pavla Kováčika.  Ačkoli byla pro přijetí ústavní předlohy nutná třípětinová většina, už dopředu bylo známé, že norma má ve sněmovně šanci na schválení.

V normě ale i nadále zůstala možnost, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasila, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Obdobně by to platilo pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní parlamentní komora. Promlčecí doba by neběžela.

V případě přestupkové imunity by si mohli zákonodárci nadále vybrat způsob projednání svého přečinu, a to buď v obvyklém správním řízení, nebo v mandátovém a imunitním výboru.

Poslanec a zároveň předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik si ale po schválení normy neopomněl ironicky dloubnout do těch poslanců, kteří se prý ošívali podepsat při tvorbě zákona pod něco, kde byl spolupodepsán i on jakožto komunista.

Klasnová: Již nebude jen jedna skupinka privilegovaná

Naposledy se o omezení imunity jednalo ve sněmovně předloni na podzim. Koaliční návrh, který rušil i přestupkovou imunitu, poslanci neschválili. Dnes pro předlohu hlasovalo 156 ze 161 poslanců, nikdo nebyl proti. Hlasování se zdrželo pět poslanců.

Podle místopředsedkyně Věcí veřejných (VV) Kateřiny Klasnové se jedná o velký úspěch. "Je velký úspěch, že po dvaceti letech se podařilo omezit imunitu zákonodárců a ústavních soudců," řekla na brífinku VV po hlasování Klasnová.

"Do této chvíle byla určitá skupina lidí privilegovaná, stála nad zákony, a když se Poslanecká sněmovna nebo Senát rozhodly nevydat svého člena k trestnímu stíhání, tak bylo trestní stíhání navždy vyloučeno," dodala.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…