Sněmovna schválila mezinárodní smlouvu o obchodu se zbraněmi

19.09.2014 15:33

Poslanci dali zelenou mezinárodní smlouvě o obchodu se zbraněmi, jíž už loni v dubnu schválilo Valné shromáždění OSN. Dokument zpřísňuje celosvětový obchod s konvenčními zbraněmi a je označován za nejvýznamnější odzbrojovací krok mezinárodního společenství od roku 1996, kdy byla přijata dohoda, která zakazuje jaderné zkoušky. Jenže debatám o smlouvě předcházela ve sněmovně hádka.

Sněmovna schválila mezinárodní smlouvu o obchodu se zbraněmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Hádku vyprovokovala místopředsedkyně klubu poslanců ODS Jana Černochová, která se pustila do řídící schůze Jaroslavy Jermanové (ANO).

Černochové se totiž nelíbilo, že Jermanová nechala na žádost místopředsedy poslanců TOP 09 Františka Laudáta hlasovat o přerušení projednávání novely školského zákona proto, aby se mohla ve sněmovně projednat právě smlouva o zbraních. O to samé ale zhruba hodinu předtím žádala právě Černochová. Zatímco jí to ale poslanci neodhlasovali, Laudátovi ano.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

"Prosím, vysvětlete mi, co se tady v tuhle chvíli děje! Proč návrh, který jsem předkládala já před hodinou nebyl přijat a najednou to nevadí? Mám pocit, že skutečně předseda klubu ČSSD neví v tuto chvíli, co chce jeden jeho ministr, co chce druhý jeho ministr. Do toho tady běží velmi zajímavá rozprava o novele školského zákona a ta se teď přerušila. Prosím, vyjasněte si paní místopředsedkyně, co se tady v tuto chvíli děje a proč se to děje. Jestli jste udělala chybu vy nebo pan kolega Sklenák," zvolala Černochová směrem k Jermanové.

"Já jsem žádnou chybu neudělala, postupuji v souladu s jednacím řádem. Pokud se tady objeví procedurální návrh, nechávám o něm bezodkladně hlasovat, a to je v souladu s jednacím řádem," hájila se Jermanová.

Zastánce Sklenák...

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny se ale zastal předseda poslanců Roman Sklenák (ČSSD).

"Byl bych rád, kdybychom se věnovali projednávání zákonů a ne těmto diskusím. Ale jen na vysvětlenou: Stačí se podívat, paní kolegyně, do stenozáznamu, jak to bylo, a je to naprosto zřejmé," uvedl Sklenák směrem k občanské demokratce.

„Mám opravdu pocit, že tady levá ruka neví, co dělá pravá,“ durdila se i nadále Černochová.

„Paní poslankyně, navrhuji vám, můžete podle jednacího řádu vznést námitku proti mému způsobu vedení sněmovny,“ vmetla jí Jermanová. Poslanci se až poté začali konečně zabývat obchodem se zbraněmi.

Zaorálek: Smlouva může být pro ČR výhodná

Mezinárodní smlouva o obchodu se zbraněmi se týká obchodu se všemi konvenčními zbraněmi. Od ručních a lehkých, jako jsou pistole, přes těžké dělostřelecké systémy, tanky a obrněné transportéry, rakety a odpalovací zařízení až po válečné lodě a bojová letadla. Zakazuje veškerý export, který by mohl přispět k vyvražďování národů, k válečným zločinům a k vážnému porušování lidských práv.

Česko smlouvu podepsalo loni v červnu. Senát dal souhlas k její ratifikaci letos v červenci.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl, že smlouva může být pro Česko výhodná, protože existuje řada zemí, které nemají pravidla pro obchod se zbraněmi, a vytvářejí tak nekalou konkurenci. Kvůli smlouvě podle něj prý nebude nutné měnit český právní řád, což uvádí i vláda ve zprávě pro parlament. Návrh smlouvy je tak prý plně v souladu s tuzemskými předpisy, zejména se zákonem o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, i s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva. Je také v souladu s právem EU.

Při schvalování smlouvy v OSN se zdrželi hlasování někteří hlavní vývozci zbraní, jako jsou Rusko a Čína, i dovozci jako Indie, Saúdská Arábie, Indonésie a Egypt. Proti hlasovaly KLDR, Írán a Sýrie.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…