Sněmovna schválila mezinárodní soukromé právo

09.11.2011 16:14

Poslanci schválili nový zákon o mezinárodním právu soukromém, který spolu s dalšími předlohami tvoří novou právní úpravu soukromého práva. Norma má nahradit dosavadní zákon, jenž je starý asi 50 let.

Sněmovna schválila mezinárodní soukromé právo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna bez poslanců

Zákon o mezinárodním právu soukromém stanoví pravidla pro soudní spory a jiná řešení sporů v případě, když je v kauze přeshraniční prvek. V takových případech se musí určit, podle práva kterého státu se bude daná věc posuzovat a které orgány budou rozhodovat. 

Nyní normu dostane k projednání Senát. Pokud ho schválí, poputuje k podpisu prezidenta republiky. Sněmovna dnes posunula účinnost tohoto zákona o jeden rok na 1. leden 2014.

Jak ale vysvětlil poslancům ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), tento zákon doprovází nový občanský zákoník, který sněmovna také dnes přijala. 

Zákon například uvádí, že není možné použít ustanovení zahraničních zákonů, pokud by se v tuzemsku příčily veřejnému pořádku. Ze stejného důvodu také nebude možné uznat třeba cizí rozhodnutí, rozhodčí nález nebo uznat právní poměr.

Stanoví také, že cizinci i zahraniční firmy mají stejné právo na osvobození od soudních poplatků jako jejich české protějšky, ale pouze za předpokladu, že tyto podmínky jsou vzájemné. Tato podmínka vzájemnosti však neplatí pro občany EU.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…