Sněmovna schválila novelu měnící pravidla nemocenské

09.11.2011 17:01

Novela zákona o nemocenském pojištění má zelenou. Poslanci totiž ve středu schválili přílsušnou normu. Ta mění pravidla nemocenské, takže by pojistné mělo od ledna odvádět více lidí. Upravit by se měl také režim vycházek. Novela míří do Senátu.

Sněmovna schválila novelu měnící pravidla nemocenské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a vicepremiérka Karolína Peake

Nově by podle předlohy měli pojistné hradit například společníci, jednatelé, prokuristé, likvidátoři či zástupci firemních rad nebo za určitých podmínek také šéfové zahraničních společností.

Pojistné by se hradilo také tehdy, pokud by zaměstnanec byl u podniku méně než 14 dní, a to i opakovaně v jednom měsíci. Cílem je zabránit situacím, kdy se placení odvodů obchází tím, že firmy několikrát v měsíci přijmou člověka do krátkodobého zaměstnání. 

Lidé na nemocenské by měli podle předlohy mít vycházky nejvýše šest hodin denně. Lékař by přesnou dobu vymezil. Pacienti s náročnou léčbou by si mohli dobu vycházek ale výjimečně volit s ohledem na svůj zdravotní stav. 

Pokud by člověk dobu vycházek nedodržel, nepřišel ve stanovený termín na kontrolu nebo nesdělil lékaři místo, kde bude stonat, mohla by mu podle návrhu hrozit pokuta 20.000 korun. Stejnou sankci by bylo možné uložit v případě, pokud by zaměstnanec firmě hned nepředal neschopenku či rozhodnutí o ukončení nemoci a neoznámil, kde se bude léčit. 

Jak uvedla ČTK, poslanci do novely přidali pozměňovací návrh sociálního výboru, podle kterého by na sirotčí důchod měl nárok širší okruh lidí než nyní; potřebná doba hrazení pojistného by se v těchto případech snížila na polovinu. Vojáci by nepřišli o dávky nemocenského pojištění kvůli změnám v přídavku na bydlení. Příspěvek se stane takzvaným započitatelným příjmem a za současného stavu by příslušníci a příslušnice armády, kteří jej pobírají, nedostávali například nemocenskou nebo mateřskou. 

Sněmovna také vložila do zákona poslanecký návrh, jenž zavádí elektronickou komunikaci s úřady nemocenského pojištění. 

Mezi dávky, které se z pojištění platí, patří nemocenská, mateřská, ošetřovné a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.

Poslanci také schválili:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…