Sněmovna schválila tvrdší podmínky pro nezaměstnané

09.09.2011 12:25

Poslanci schválili hlasy koalice novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výplatu podpory v nezaměstnanosti. Reformní sociální předloha o nezaměstnanosti přestála návrh ČSSD a KSČM na zamítnutí a míří do Senátu. ČSSD se kvůli novele zřejmě obrátí na Ústavní soud.

Sněmovna schválila tvrdší podmínky pro nezaměstnané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí MIroslav Kalousek (TOP 09) vedle premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně

Návrh je z dílny ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), podle kterého by měl mít nezaměstnaný nárok na podporu pouze pokud si ji zaslouží. To znamená když si ji odpracuje ve veřejně prospěšných pracích. Předloha, která má platit od příštího roku, navíc přitvrdí podle Drábka boj proti nelegálnímu zaměstnávání a zvýší motivaci uchazečů o zaměstnání.

Drábek již dříve zdůraznil, že se nejedná o žádné nucené práce, ale takové práce, které zvelebí naše okolí. Že by se pracovalo jen proto, aby se pracovalo, ministr odmítá. Ve městech i na vesnicích je prý práce, která se dá odvést, velmi mnoho.

Povinnost odpracovat si státní podporu v nezaměstnanosti nebudou mít nemocní lidé a lidé se zdravotním handicapem. Kromě nemocných jsou od veřejné služby zproštěni ti nezaměstnaní, kteří se účastní rekvalifikačního kurzu.

Podmínky pro podporu v nezaměstnanosti:

Podle přehledu, který zveřejnila ČTK, novela počítá například s úpravou odpracované doby, která je podmínkou pro získání podpory v nezaměstnanosti. Doposud museli mít lidé odpracováno 12 měsíců za poslední tři roky, nově budou muset odpracovat stejný počet měsíců za roky dva. Do systému se budou moci nově zapojit i lidé, kteří pracují při studiu a platí pojistné.
    

Lidé budou moci dostat po dvou měsících po registraci na úřadu práce nabídku veřejně prospěšných prací nebo veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Pokud ji uchazeč o zaměstnání bez vážných důvodů odmítne, bude vyřazen. Sněmovna nepřijala návrh Romana Sklenáka (ČSSD), aby podmínka byla zrušena nebo doba prodloužena na pět měsíců.
    

Až po půl roce se bude moci přihlásit člověk, jenž dá bez vážného důvodu výpověď z místa, které mu zprostředkoval úřad práce.

Agentury získají za každého uchazeče pět tisíc korun
    

Předloha dále zpřesňuje převod zprostředkování zaměstnání z úřadů práce na pracovní agentury. Agentury získají za každého uchazeče pět tisíc korun, za jeho umístění 1250 korun. Pokud uchazeč vydrží v zaměstnání alespoň šest měsíců se smlouvou na dobu neurčitou, získá agentura ještě dalších 500 korun.
    

Novela rovněž mění pravidla pro zaměstnávání zdravotně postižených. Příspěvek na jejich zaměstnání však na návrh sociálního výboru zůstane zachován v současné podobě. Vláda navrhovala, aby se snížil z maximální hranice 8000 korun na 6000 korun měsíčně. Po roce provozování chráněných pracovních míst by mohl být navýšen o další 4000 korun měsíčně na jednoho zaměstnance místo nynějších 2000 korun.
    

Novela dále zpřísňuje postih za nelegální zaměstnávání. Naopak ruší povinnost zaměstnavatele hlásit volná místa na úřady práce, bude dobrovolné.

"ČSSD se zákonem nesouhlasí a připraví stížnost k Ústavnímu soudu," uvedl ale dnes předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ústava podle něho lidem zaručuje přiměřené hmotné zabezpečení při ztrátě zaměstnání, předloha ale spojuje veřejnou službu s nikoli dlouhodobou, ale krátkodobou zaměstnaností.

TÉMA: Vládní reformy

Související:


    

reklama

autor: olb

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…