Sněmovna schválila zavedení silničního balíčku EU

08.02.2012 12:32

Novela silničního zákona, která do českého práva zavádí tzv. silniční balíček EU, byla dnes sněmovnou schválena. Nařízení má za cíl zlepšit trh v silniční dopravě, a to hlavně vyšší profesní způsobilostí podnikatelů. K dalším cílům patří podpora rovné soutěže mezi podnikateli nebo podpora poskytování služeb v osobní dopravě. Norma nyní půjde do Senátu.

Sněmovna schválila zavedení silničního balíčku EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Tuzemský dopravce se už nebude určovat podle toho, že sídlí v tuzemsku, nebo podle státní poznávací značky, ale podle toho, že v Česku dostal povolení podnikat v silniční dopravě. Podle vlády se to bude týkat hlavně dopravců s malými vozidly. Koncesi pro silniční dopravu velkými vozidly nebude možné udělit tomu, kdo ji již získal v jiné zemi.

Zákon také podle zjištění ČTK uvádí, co je to takzvaná dobrá pověst nutná pro udělení koncese pro silniční dopravu velkými vozidly. Upravena je zde i povinnost podnikatelů zajistit, aby ve voze byly k dispozici veškeré potřebné doklady. Podnikatelé se budou muset ještě předtím, než začnou dopravu provozovat, nahlásit příslušnému úřadu požadované údaje. Půjde hlavně o počet vozidel, se kterými budou podnikat, jejich státní poznávací značky, nejvyšší povolenou hmotnost, celkový počet míst včetně řidiče nebo tovární značku.
    

Zákon také předpokládá zavedení rejstříku podnikatelů v silniční dopravě. Spravovat ho bude ministerstvo dopravy. V něm se budou shromažďovat údaje o firmách, jejich zástupcích nebo udělených trestech za prohřešky proti předpisům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…