Sněmovna zřejmě novelou zlepší situaci studujících matek

04.12.2012 19:33

Sněmovna zřejmě schválí poslaneckou novelu, podle níž by matky vysokoškolačky neplatily za prodloužení studia kvůli mateřské a rodičovské dovolené. Norma poslanců TOP 09 a STAN jim má také zachovat studentské výhody. Podobným výhodám by se mohli těšit také studující otcové, kteří se starají o své děti.

Sněmovna zřejmě novelou zlepší situaci studujících matek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Poslanci dnes novelu poslali do závěrečného schvalování. Zamítnutí nikdo z poslanců nepožadoval, ačkoli když vláda k předloze zaujala negativní postoj.

Cílem novely je motivovat vysokoškolačky, aby se nebály mít v době studií děti a nebyly znevýhodněny proti matkám, které mají zaměstnání. Doba přerušení studia by se podle novely po uznanou dobu rodičovství nezapočítávala do maximální možné délky studia. Pokud totiž kdokoli studuje o více než rok nad stanovenou dobu, musí si další prodloužení platit.

Rektor Karlovy univerzity Václav Hampl již dříve poslancům řekl, že novela má v podstatě uzákonit praxi na českých vysokých školách. Ty se podobně vstřícně chovají i ke studentům, kteří si musí studium prodloužit třeba kvůli úrazu. Norma je proto trochu nesystémová, neboť se těchto studentů netýká, podotkl Hampl.

Úřady: Změna může zvýšit výdaje státního rozpočtu na sociální dávky

Ministerstva předloze vytýkala, že by tato změna zvýšila výdaje státního rozpočtu na sociální dávky a netýkala by se studentek středních a vyšších odborných škol. Putnová k tomu uvedla, že zvýšení výdajů rozpočtu by nebylo nijak enormní, neboť by se týkalo jen dětí matek do 26 let.

Studentka matka, která nikdy dřív nepracovala, nyní nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nemůže si ani zvolit rychlost čerpání rodičovského příspěvku. Po dobu devíti měsíců má nárok na příspěvek 7600 korun a následně ve výši 3800 korun. V současné době na univerzitách studuje sedm studentek matek na tisíc vysokoškolaček.

 


 

reklama

autor: olb, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…