Sněmovní peklo: Pedofilní kněží chtějí majetek a jeptišky nežijí v chudobě

06.06.2012 14:23

Vládní koalice se ve sněmovně pere o církevní restituce. A padají leckdy i ostrá slova. Debata k zákonu de facto začala až těsně před polednem, neboť sociální demokraté si předtím vzali dvouhodinovou pauzu a to na protest proti tomu, že koalice odmítla vyšetřovací komisi k IZIPu. Ve 13.00 hodin ale přišla pauza druhá, tentokrát na oběd. Poslanci se o zákonu přou znovu od 14:30 hodin.

Sněmovní peklo: Pedofilní kněží chtějí majetek a jeptišky nežijí v chudobě
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc se svých kolegů ve sněmovně tázal, proč se schvaluje program schůze, když druhý den je vše jinak. ODS a TOP 09 vyčetl, že se odmítly zabývat elektronickými zdravotními knížkami. Následně požádal o přestávku na jednání klubu.

„Musím také říct, že mě zklamal přístup ODS a TOP 09, protože včera tady všichni hlasovali pro vydání Davida Ratha za údajné přijetí úplatku sedmi milionů korun. Dnes jste se odmítli zabývat kauzou, kde se těch milionů ztratilo 1 800. Zjevný nepoměr,“ připomněl to, že se koalice odmítla zabývat případem ztracených miliard z IZIP. 

O návrhu na vznik vyšetřovací komise se ČSSD přela při jednání o programu, ale neuspěla. ODS a TOP 09 totiž hlasování zablokovaly. Naopak poslanci na návrh ODS ráno rozhodli, že sněmovna dnes bude jednat ve druhém čtení mimo jiné o církevních restitucích.

„A protože jste mě, vážené kolegyně a kolegové z ODS a TOP 09 nepotěšili, já vás také nepotěším. Žádám o vyhlášení pauzy pro jednání poslaneckého klubu v délce dvou hodin,“ zaburácel na to Tejc, za což se mu z levé části sálu dostalo potlesku a souhlasného volání.

Poslanci se tak o církevních restitucích začali přít až čtvrt hodiny před polednem. Podle vládního návrhu by se mělo církvím vrátit 56 procent zabraného majetku a finanční náhrada ve výši 59 miliard korun. Do 17 let by pak měl stát přestat přispívat na mzdy duchovních. Opozice ale návrh odmítá.

Podle ČSSD zakládá vládní návrh nerovný přístup k ostatním restituentům, může přinést stovky žalob a navíc prý obsahuje řadu právních chyb. 

„My jsme navrhovali při projednávání v parlamentu i předtím, aby byl zřízen veřejnoprávní fond, který by zohlednil i určité historické souvislosti, kdy sice majetek byl užíván církvemi, ale byla tam různá veřejnoprávní omezení. To je určitý obdobný model, jaký byl v historii vždy od Rakouska-Uherska přes první republiku až po komunistický režim,“ uvedl poté v pauze pro Radiožurnál sociální demokrat, místopředseda strany Jiří Dienstbier. 

Podle občanského demokrata Marka Bendy by opozice ale měla spíše myslet na to, že po vyrovnání s církvemi stát přestane do 17 let vyplácet platy stávajícím duchovním, což je zhruba 1,5 miliardy korun ročně. „Nových církví ale může přibývat,“ varoval již dříve Benda. 

Paroubek: Budeme pohánění před evropské soudy

Terčem kritiky ve sněmovně pak byl rozsah vraceného majetku, jeho ocenění a výše náhrad za nevydané nemovitosti. Levice třeba poukazovala na to, že hodnota restitucí se kvůli inflační doložce zvýší prý až na 150 miliard korun. Zákon podle oponentů také nepovede ke skutečné odluce církve od státu, který prý dál bude přispívat na obnovu památek v majetku církve. Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) podpořila ale jen zpřesnění předlohy, které na podnět ODS doporučil sněmovní ústavně právní výbor.

Jedním z velkých kritiků církevních restitucí je předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.„Připravovaná právní úprava otevírá možnosti k tomu, aby byl český stát znovu poháněn před evropské soudy kvůli nedodržování zákonů,“ kritizoval Paroubek dnes ve sněmovně s tím, že jsou podmínky restitucí nespravedlivé vůči jiným restituentům.

„Nemůžete sloužit Bohu a mamonu,“ upozornil pak také Paroubek a shrnul, že církev si přišla na své majetky například díky inkvizici a obecně díky tomu, že měla velkou moc. Zdůraznil, že některé majetky církvi pak také vůbec nepatřily a to ani v roce 1948.

Paroubek má za to, že církev nemá takovou suverenitu, aby mohla uzavírat smlouvy se státem. Zákon podle něj omezuje suverenitu státu. „Katolické církvi má být odevzdán i další majetek, například majetek České matice, kterou založil Josef II. jako veřejný fond,“ prohlásil Paroubek.

Benda má prý na prvním místě prachy

Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) se pustil do šéfa ústavněprávního výboru Marka Bendy (ODS). „Přesvědčovat přesvědčené nemá smysl,“ prohlásil Jandák a na konto vlády pak zmínil, že jejich návrh ve výsledku povede k likvidaci církve a náboženských společností v Česku.

Jandák také vmetl ostrou poznámku Marku Bendovi, předsedovi sněmovnímu výboru, jenž přijetí návrhu vyrovnání poslancům doporučil.

„Pane kolego Bendo, já vím, že jste taky věřící, ale na prvním místě prachy,“ hřímal Jandák a dodal i velmi osobní připomínku: prý je i on věřící a svatbu měl v roce 1980 v kostele.

Grebeníček: Církev je bohatá

Velkým kritikem církví se ukázal také někdejší předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Ten obvinil zejména katolickou církev, že se v rozporu s křesťanským učením dožaduje majetku a přitom se potýká se skandály kolem pedofilních kněží. Také v jednací síni dolní komory připomněl nechutné tahanice o katedrálu sv. Víta.

"Lidé se v naší zemi od zavedených církví skutečně odvracejí, což je nepochybně i výsledek toho, že si s nimi spojují jen majetkuchtivost, nikoli touhu po duchovních hodnotách a odříkání se blahobytu....Jako celek je církev mimořádně bohatá a řeholní sestry rozhodně nežijí v chudobě,“ zmínil pak Grebeníček a navrhnul, aby se hlasovalo o vrácení zákona výboru k přepracování.

Na jeho slova však reagoval Jan Husák z TOP 09. „Já nemohu na to nereagovat. Byla to snůška několika demagogií,“ poznamenal na konto poslance KSČM, která je podle něj následovnicí KSČ, jež majetky církvím zabrala. "Je to podobné, jako by zloděj chtěl rozhodovat o tom, co se vrátí oběti, kterou předtím sám okradl," pronesl.

„Nám představitel  KSČM bude tady kázat morálku? Komunistickým režimem byli duchovní a také obyčejní lidé decimováni a pan Grebeníček nám tady zapomněl říci, kolik kněží a řádových sester zavřeli kvůli internaci do kriminálu,“ hřímal dále Husák. Komunisté by podle něj měli být v hlasování o restitucích vyloučeni pro podjatost.

„I boží prostota by měla mít své meze,“ poznamenal na to pak v další faktické poznámce Grebeníček.

Církevní restituce odkládat nechceme, ujistil Nečas

Koalice ale hodlá církevní restituce schválit stůj co stůj. Koneckonců to slíbil koncem května ve Vatikánu i premiér Petr Nečas (ODS). Podle předsedy české vlády totiž tento návrh zákona narovnává vztahy mezi státem a veškerými církvemi a Česká republika proto restituce nechce odkládat.

Premiér se ve Vatikánu 25. května setkal nejen s papežem Benediktem XVI., ale jednal i se státním sekretářem Tarcisiem Bertonem. 

„Já jsem ujistil pana kardinála Bertoneho, že parlament projednává tento restituční zákon, že prošel prvním čtením a my uděláme všechno pro to, aby byl schválen,“ uvedl pak Nečas po jednání. 

Podle zákona, který je vládní normou, se bude církvím vydávat jen majetek ve vlastnictví státu. Za ten, který vlastní obce, kraje nebo soukromé osoby dostanou finanční náhradu. 

Církve by se musely obrátit na soud

Pokud by zákon na této schůzi neuspěl, musely by se podle pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky církve obrátit na soud. To je ale podle něho až nejkrajnější řešení. 

„Jestliže bych měl přistoupit k soudním řešením, především k řešení církevního majetku, který je v soukromých rukou, rodinné domky a podobně, pak následuji svatého Vojtěcha a odcházím do emigrace. Já myslím, že v naší společnosti je tolik rozumných lidí i poslanců, všech stran napříč, že toto nedopustí,“ připomněl Duka nedávno.

Církve budou muset prokázat, že nemovitosti vlastnily i po únoru 1948

Ministryně Hanáková dnes k zákonu uvedla, že církve budou muset prokázat, že požadované nemovitosti vlastnily po 25. únoru 1948, tedy po komunistickém převratu v tehdejším Československu, a že tedy nebude prolomena restituční hranice. "Což bude v praxi znamenat předložení výpisu z pozemkové knihy," uvedla. Církve podle ústavně právního výboru budou muset navíc doložit vlastnickou listinou, že jim požadovaný majetek původně patřil.

"Toto zpřesnění je další pojistkou proti námitkám, že se církvím bude vracet něco, co jim nepatřilo, nebo jim bylo konfiskováno před 25. únorem 1948," podotkla Hanáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: olb

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…