Sobotka: Druhý pilíř je výhodný jen pro lidi s vyššími příjmy

07.09.2011 8:39

Sněmovna by měla dnes rozhodnout o reformě důchodů. Opozici se ale nelíbí druhý pilíř. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je druhý pilíř výhodný jen pro lidi s vyššími příjmy.

Sobotka: Druhý pilíř je výhodný jen pro lidi s vyššími příjmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek ve sněmovně

Poslanci by měli dnes definitivně rozhodnout o druhém pilíři penzijní reformy, který umožní individuální spoření v penzijních fondech. Systém podle vládního návrhu má začít fungovat od roku 2013, opozice ho ale odmítá.

„Pro občany, kteří mají průměrný plat nebo nižší než průměrný plat, je nevýhodný. Z pohledu stability důchodového systému je druhý pilíř riziko," řekl pro Český rozhlas předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Na to, aby se vytvořil druhý pilíř pro ty nejbohatší se budou skládat úplně všichni občané ČR včetně dnešních důchodců," řekl dále  Sobotka.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) si myslí něco jiného. „Parametry jsou nastaveny tak, že jsou výhodné přibližně už od dvaceti tisíc hrubého měsíčně," uvedl Drábek. A právě tento bod čelí největší kritice opozice.

Existuje systém dobrovolného penzijního připojištění

„Je to nadbytečné, protože už dnes tady máme systém dobrovolného penzijního připojištění, kde si spoří čtyři  a půl milionu obyvatel. Mnohem lepší by bylo investovat alespoň část peněz do podpory tohoto stávajícího systému, než tady vytvářet drahý a nejistý druhý pilíř," dodal Sobotka.

Rozhlas připomnlě, že sociální demokraté i komunisté již dopředu oznámili, že pokud by vyhráli příští volby, druhý pilíř důchodové reformy zruší nebo výrazně upraví.

Sledujeme téma penzijní reforma

„Myslím, že opozice by měla vážit slova, kterými vysloveně ohrožují budoucnost republiky. Podíváte-li se na hodnocení zahraničních ratingových agentur i renomovaných pracovišť, právě zavedení druhého pilíře je jedním z důvodů, proč Česká republika požívá důvěry. Samozřejmě zkazit se dá všechno, ale pak je otázka, ve prospěch koho se to dělá," dodal k tomu ministr financí Miroslav Kalousek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…