Sobotka chtěl hned zvyšovat daně. Šéf Babišových poslanců o těžkém vyjednávání

05.01.2014 9:23

Neoficiálním druhým mužem hnutí ANO je Jaroslav Faltýnek, dlouholetý manažer Agrofertu, ale i zkušený komunální politik. Nyní je předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO. Podílel se významně i na koaličním vyjednávání s ČSSD a KDU-ČSL. Oranžové zná velmi dobře, 18 let byl členem sociální demokracie. „Jejich roztržku těsně po volbách jsem sledoval se slzou v oku. Osobně mi to bylo líto, neboť ČSSD považuji za stabilizující prvek na české politické scéně,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

Sobotka chtěl hned zvyšovat daně. Šéf Babišových poslanců o těžkém vyjednávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek se ale setkává i s lidmi mimo politiku a cítí jejich podporu. „I úplně neznámí lidé mi říkají, hlavně rozkryjte celou tu síť, která dlouhodobě tento stát vysává. Což považuji za náš prioritní cíl,“ objasnil pro ParlamentníListy.cz.

Nejtěžší byla dohoda o daních

Skončilo náročné koaliční vyjednávání, vznik nové vlády se počítá už na dny. Jaroslav Faltýnek je s koaličním vyjednáváním spokojený. „Do koaliční smlouvy se nám podařilo dostat většinu věcí,“ vysvětlil s tím, že ale dosáhli průniku programů všech tří stran. "Mezi námi a KDU-ČSL byla v programové oblasti osmdesátiprocentní shoda. S ČSSD jsme se zpočátku dost lišili v oblasti daní,“ upozornil.

Sociální demokraté navrhovali daně zvyšovat. „Od daní korporátních, přes fyzické osoby, progresivní zdanění, z převodu nemovitostí, daně dědické a darovací. Nakonec se nám podařilo kolegy přemluvit, že se nejdříve podíváme, jak stát hospodaří. Kde se dá zabránit únikům peněz, nesmyslným nákupům, špatným prodejům. A pak se teprve bavme – pokud se ty prostředky nenajdou – o potencionálním zvyšování daní,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ANO.

Boj o Ministerstvo zemědělství

Při rozdělování ministerských postů udělalo hnutí ANO významný ústupek, kdy si z navrhovaného koláče ukrojilo o jeden dílek méně. „Sloučili jsme pozici vicepremiéra a ministra financí,“ připomněl Faltýnek dva vládní posty, které by měl obsadit předseda hnutí Andrej Babiš. Největším oříškem k rozlousknutí se stal resort, ke kterému má Faltýnek nejblíže, a to Ministerstvo zemědělství. „Tady jsme se zasekli. ČSSD nejdříve řekla, že ho nechce, pak zase, že ano. Potom dvě větší strany ustoupily KDU-ČSL, pro které bylo toto ministerstvo nepřekročitelnou podmínkou pro vstup do koalice,“ objasnil ParlamentnímListům.cz.

„Chápal jsem argument lidovců, že je v jejich zájmu venkov, čemuž i z historického hlediska rozumím,“ uvedl. Hlavní rozpor mezi ČSSD a KDU-ČSL však vznikl kolem církevních restitucí. „ČSSD měla v programu je nějakým způsobem revidovat, lidovci je považovali za uzavřenou záležitost. Ministerstvo zemědělství a jemu podřízené organizace – Lesy České republiky a pozemkový fond – jsou v podstatě ty, kdo ten majetek fyzicky vydávají. A rozhodují o tom, jestli je to v pořádku, či nikoli,“ popsal technickou podstatu sporu.

Jmenuje prezident Zeman všechny ministry?

Jména možných budoucích ministrů předal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek 3. ledna prezidentu Miloši Zemanovi. Nyní se čeká, jak se zachová. Před časem prohlásil, že do složení vlády chce mluvit a konkrétně vyslovil nesouhlasnou výtku s nominantem hnutí ANO Martinem Stropnickým na ministra obrany. Jak si u prezidenta stojí Stropnický v současné chvíli, Faltýnek neví.

Situaci ParlamentnímListům.cz ale obšírněji okomentoval. „Prezident Zeman jmenoval takzvanou vládu odborníků. Třeba ministr zemědělství Mirek Toman je opravdu odborník na svém místě, který i ve srovnání s některými předchůdci udělal kus práce. I proto, že oboru rozuměl, nemusel se zacvičovat a provedl důležité kroky ve vztahu k Evropské unii,“ pochválil. „Mám však trošku obavy, že z hlediska čerpání evropských fondů může nastat u jiných resortů průšvih,“ domníval se.

Stropnický – nejlepší kandidát na obranu

Co se týče obsazení Ministerstva obrany, Faltýnek má jasno v tom, že obraně má šéfovat spíše nevoják, člověk vyzrálý, se životními zkušenostmi. "Martin byl diplomat, což je dobrá výchozí pozice pro tuto funkci. Jak jsem ho poznal, je konsensuální, vstřícný. Neznám v tuto chvíli lepšího kandidáta,“ prohlásil na adresu Stropnického, o kterém se také uvažovalo, že by mohl obsadit resort zahraničí nebo kultury. Martin Stropnický má z hnutí ANO největší politickou zkušenost. Kromě své diplomatické mise v Portugalsku, Itálii a Vatikánu byl i ministrem kultury.

Bude vláda stabilní? Těžká otázka. Ale zatím to nebylo špatné

Začíná rok 2014 a s ním započne svoji činnost nová vláda. Mnozí si kladou otázku – bude stabilní? Nebo ji čeká osud vlády Nečasovy, kterou prakticky od počátku sužovaly neshody? „To je těžká otázka. V našem hnutí jsme všichni noví lidé bez zkušeností z parlamentní práce, KDU-ČSL je sice tradiční strana, ale došlo v ní ke generační výměně. Ale pokud zhodnotím ten kratičký úsek od voleb doteď, tak to nebylo tak špatné,“ zmínil Faltýnek pro ParlamentníListy.cz.

Neshody v ČSSD jsme sledoval se slzou v oku

Faltýnka zarazil těsně po volbách rozkol v ČSSD. „Byl jsem tady u nás v Prostějově na komunální úrovni členem ČSSD 18 let. Takže jsem jejich neshody v přímém přenosu sledoval se slzou v oku. Překvapilo mě to a mrzelo. Hlavní aktéry znám, myslím, že své rozpory neměli ventilovat navenek. Stranu tím poškodili. Osobně mi to bylo líto, neboť ČSSD považuji za stabilizující prvek na české politické scéně,“ komentoval vnitrostranickou roztržku, která se odehrála v ČSSD těsně po volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…