Sobotka před poslanci: Chceme k zakázkám armády vyšetřovací komisi

03.11.2011 9:48

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka před poslanci dnes ráno zmínil, že sociální demokracie bude skutečně požadovat, aby se vytvořila poslanecká vyšetřovací komise k armádním zakázkám. Podle něj je totiž už podivných akvizic na ministerstvu obrany příliš. Poslanci ale nakonec to, aby akvizice a tedy i vyšetřovací komise k nim byly probírány, neschválili. Proti pořadu schůze bylo 77 zákonodárců, pro 56.

Sobotka před poslanci: Chceme k zakázkám armády vyšetřovací komisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Jednání sněmovny dnes pokračovalo po nepřetržitých obstrukcích ze strany ČSSD jednáním a hlasováním poslanců o tom, zda se budou či nebudou na mimořádných schůzích probírat vyšetřovací komise k akvizicím armády, stav státního podniku Lesy ČR, financování hasičského sboru a projekt elektronických zdravotních knížek IZIP.

„Tato témata mimořádných schůzí nejsou nijak nová. ČSSD žádala o jejich zařazení na běžný program schůze, ale bez výsledku," zmínil na začátku své řeči za sněmovním pultíkem oranžový stranický šéf a také šéf poslanecké frakce ČSSD Bohuslav Sobotka.

O tom, že ČSSD bude žádat zřízení vyšetřovací komise k armádním zakázkám již socialisté v minulých dnech hovořili. Teď tento požadavek nahlas řekl v jednací síni dolní komory sněmovny právě Sobotka 

Proč ale žádá ČSSD i vytvoření vyšetřovacích komisí, to Sobotka zdůvodnil podivným nákupem letadel CASA, či nákup obrněnců Pandur.

„U nákupu letounů CASA chci připomenout celou řadu prvků, které budí pochybnosti. Je to třeba současný stav těchto letounů, což je jakási trapná tečka v tomto tendru," podotkl také Sobotka.

Obrněné transportéry Pandur pak jsou terčem kritiky proto, že byly nakoupeny mnohem dráže, než je pořídili třeba Portugalci.

Související:

Za mimořádnou schůzi a vyšetřovací komisi se postavili i komunisté. Místopředseda klubu KSČM Alexander Černý pak ve své řeči připomněl i nákup gripenů. „Zahraniční mise, to je pak to, co nemůžeme akceptovat," podotkl kromě jiného Černý.

Pořad mimořádné schůze k armádním zakázkám ale nakonec poslanci neschválili, což znamená, že se o akvizicích armády pro dnešek již nebude na půdě dolní komory hovořit.

Komunista Černý a B. Sobotka byli jen dva, kteří k tomuto bodu vystoupili. Je tak možné, že poslanci jsou již dostihem, kdy zasedali téměř 40 hodin v kuse, zlomeni a utaháni. Faktem však je, že v debatě o programu mohou vystoupit jen opoziční poslanci s přednostním právem. Na jejich proslovy ale nikdo z koalice nereagoval.

Opoziční ČSSD v minulých dnech na nočních jednáních obstruovala projednání vládního návrhu na snížení státní podpory stavebního spoření. Koalice rozpravu dnes přerušila až nad ránem ve 03:30. Poslanci se k zákonu mají vrátit dnes po 18:00.

Obstrukce ve sněmovně zdaleka nekončí. Sociální demokraté totiž podobně chtějí brzdit i schvalování dalších z patnáctky vládních reformních zákonů, které vrátila nebo vetovala horní komora. V Senátu má převahu sociální demokracie.

Dále čtěte:

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…