Sobotka se sejde s Bělobrádkem k jednání o nové vládě

20.11.2013 6:27

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a jeho lidovecký protějšek Pavel Bělobrádek se dnes sejdou k jednání o podobě budoucí vlády. Očekává se, že se dotknou také sporného bodu církevních restitucí.

Sobotka se sejde s Bělobrádkem k jednání o nové vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Lidovci trvají na jejich zachování ve schválené podobě. ČSSD chce naopak otevřít debatu s náboženskými obcemi o přehodnocení koncepce majetkového vyrovnání. K revizi již schválené zákonné úpravy se přiklání i hnutí ANO.

Lidovci dnes chtějí apelovat na ČSSD, aby zahájila trojstranná vyjednávání o podobě budoucí vlády. Současné tempo rozhovorů o možné koalici je neuspokojuje. Bělobrádek bude chtít na schůzce zároveň otevřít téma obsazení postů v orgánech sněmovny, řekl místopředseda lidovců Marian Jurečka. Dolní komora poprvé v novém složení začne v pondělí.

Podle Jurečky se těžko hledá shoda na klíčových otázkách v případě, že se strany scházejí pouze ve dvojicích, jak to bylo dosud. "Chápali jsme to na začátku, ale nyní by mělo smysl zrychlit," řekl. KDU-ČSL chce zhruba do dvou týdnů vědět, zda pro ni má smysl uvažovat o účasti ve vládě.

Na daních se neshodnou

Strany se liší například v názoru na zvyšování daní, které lidovci odmítají. Po úterním jednání expertních týmů ČSSD a hnutí ANO je ale možné, že daňové sazby zůstanou do roku 2016 na dnešní úrovni.

Zvyšování daní kromě KDU-ČSL odmítá i ANO. Progresivní zdanění však patřilo k zásadním předvolebním slibům sociální demokracie. ČSSD nyní připustila, že v koaliční smlouvě zvýšená sazba pro vysokopříjmové skupiny nemusí být uvedena.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…