Socialisté ve sněmovně čtvrtili Drábka. Je to kinoteátr, okřikl je Bárta

31.01.2012 16:22

AKTUALIZACE Lednová schůze Poslanecké sněmovny ani nezačala a poslanci si už vjeli do vlasů. Opozice totiž kritizovala problémy na úřadech práce a také postoj premiéra Petra Nečase v zahraničí kvůli fiskální smlouvě. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dokonce požadoval, aby problémy na úřadech zákonodárci probírali jako mimořádný bod schůze a aby jej tedy zařadili do programu. To ale koalice nakonec odmítla. Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta ovšem vystoupení socilalistů tituloval slovy, že to je kinoteátr.

Socialisté ve sněmovně čtvrtili Drábka. Je to kinoteátr, okřikl je Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

Vlna kritiky se nejprve v dolní parlamentní komoře snesla na premiera Petra Nečase, který včera večer v Bruselu nepodepsal evropský pakt o rozpočtové kázni. Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes dokonce řekl, že odmítavý postoj premiéra Českou republiku poškozuje.

Česko je totiž zatím spolu s Velkou Británií jedinou zemí, která dohodu o zpřísnění rozpočtových pravidel v Evropské unii odmítla podepsat. Premiér Nečas ale naznačil, že to nemusí být natrvalo. Ke smlouvě bude prý možné přistoupit později, podepisovat se totiž má až v březnu. Podle premiéra by se však musel vyjasnit postup ratifikace a vyřešit odmítavé stanovisko prezidenta Václava Klause.  

To, že se Nečas ale v Bruselu vymlouval na Klause, to dnes ve sněmovně zkritizoval právě místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Vadí mi, že český premiér se vymlouvá na prezidenta a argumentuje tím, proč ČR nemůže smlouvu podepsat. Je to v rozporu s tím, jak žijeme a jak my chápeme parlamentní demokracii,“ zdůraznil za sněmovním pultíkem Zaorálek. Žádal, aby sněmovna informaci předsedy vlády z jednání v Bruselu zařadila do programu. Tématem se poslanci budou zabývat příští týden ve čtvrtek.

Když to neprohlasujete, tak to budeme interpelovat

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pak pro změnu šil do ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Podle něj je nutné se o problémech na úřadech práce bavit na schůzi poslanců a pokud nebude tento bod odhlasován a zařazen tak do programu, tak to budou socialisté probírat na interpelacích. „Tady ale nebude na to tolik času,“ podotkl Sobotka.

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova sociální reforma. Všechny podpory, příspěvky a dávky vyplácejí úřady práce. Převzaly tak agendu a přes 1600 úředníků od radnic. Zavádění nové podoby výplat provázejí komplikace, odboráři z úřadů práce situaci označili za "fatální".
    
Podle předsedy ČSSD ale ministr Drábek lže a zakrývá skutečnou realitu podobně jako "komunističtí papaláši" před rokem 1989. Drábek nese podle Sobotky "osobní odpovědnost" za to, že reforma byla zahájena k 1. lednu, za změny v počítačových programech i za to, že nebyli dostatečně proškoleni pracovníci a celý systém dostatečně vyzkoušen.

Drábek, který si posléze stoupnul za pultík, pak ale ledově na to reagoval slovy, že situaci ČSSD dramatizuje a že za třičtvrtě ledna byla vyplacena již většina dávek.

„Já jsme nikdy nezpochybňoval, že ten přechod nebude náročný  a nikdy jsem na nikoho neházel odpovědnost,“ řekl kromě jiného ministr. Upozornil, že Český rozhlas dnes informoval o tom, že v Karviné se zavřely přepážky a zkolabovala tam jedna pracovnice. To ale podle něj není vůbec pravda.

„Na takové lži nebudu reagovat. Jsem připraven se zpovídat ze všech kroků, neboť po 17 letech byl zrušen monopol dodavatele a já myslím, že to je dobře,“ zmínil pak Drábek k softwaru, který podle mnohých nefunguje, ale podle Drábka ano.

"To, že byl po sedmnácti letech zrušen monopol jednoho dodavatele informačních systémů pro výplatu dávek, považuji za krok kupředu, přestože je to samozřejmě spojeno s velmi obtížnou situaci a jednodušší - nikoliv lepší, jednodušší - by bylo strčit hlavu do písku a nadále pokračovat v tom, že je jeden monopolní dodavatel, který si může diktovat podmínky," konstatoval k tomu dále Drábek.

Ne, tam zkolabovaly již čtyři úřednice

Na to vystoupil místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Upozornil, že v Karviné již zkolabovaly čtyři úředníce a museli tam dodat nových devět zaměstnanců, aby se tam vůbec mohlo pracovat.

Předseda poslaneckého klubu Věci veřejných Vít Bárta pak na to zmínil, že od ČSSD to je ve sněmovně kinoteátr.

„Byl to od vás procítěný projev, a je tady víc populismu," zmínil Bárta na konto sociálních demokratů. "Není důležité, jestli zkolabovali nějací lidé. Tady se máme bavit o tom, jestli bude principiálně tento stát fungovat. Tady nám ale sociální demokraté potřebují předvést ten velký kinoteátr,“ dodal Bárta.

ČSSD chce hovořit i o odměnách Nagyové

„Oranžový“ poslanec Jeroným Tejc pak kritizoval premiéra Petra Nečase za to, že rozdává svým úředníkům na Úřadu vlády velké odměny, a po nejvíce takto straní šéfce kabinetu Janě Nagyové.

„Po jiných chcete, aby pracovali zadarmo, ale sami si to vynahrazujete nadmíru,“ zkritizoval Tejc a zmínil, že lidé, obyčejní lidé pracují "jako koně", nikoliv jen na úřadu vlády. Požádal, aby tento bod byl také zařazen na program schůze, neboť není hrůzostrašné, když byly ukradeny výplatnice s odměnami Nagyové, ale když lidé třeba právě na těch úřadech práce pracují mnohdy přes noc a ještě snad i zadarmo. Tejc požadoval, aby poslanci bod "Odměny na Úřadu vlády a na jiných ministerstvech" zařadili na program schůze. To ale koalice odmítla - 84 poslanců bylo proti. 

Program schůze poslanci schválili po téměř dvou hodinách debat. Poslanci z programu některé body vyřadili, například nebudou jednat o návrhu ČSSD na uzákonění obecného referenda a o předlohách o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Dolní komora je vyřadila z programu na návrh ODS. Komunistce Kateřině Konečné se nepodařilo vložit do programu debatu o vysokoškolské reformě a předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi debatu o čerpání evropských fondů. Poslanci vyřadili z programu také návrh zákona o Národním parku Šumava, kterou předložil Plzeňský kraj.

Sociální demokraté dnes ale požádali o to, aby se na téma eurofondů konala mimořádná sněmovní schůze.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…