Sranda ve sněmovně: Úsvit provedl něco, co stojí za to vidět

01.04.2015 12:13

Sotva poslanci ve středu ráno schválili novelu občanského soudního řádu, která má upravit exekuce, ihned se vrhli na energetický zákon. Jak to tak ale vypadá, normu opět budou výrazně blokovat poslanci Úsvitu. Třeba jejich poslanec Petr Adam dopředu poslance varoval, že jeho rozprava k jednotlivým bodům normy bude dlouhá. „Měli byste se k tomu pohodlně posadit,“ podotkl dokonce Adam. Nakonec svou řeč v půlce přerušil. Zřejmě kvůli tomu, aby si klub Úsvitu mohl vzít dvouhodinovou pauzu. Vypadá to, že o novele se už dnes hlasovat nebude.

Sranda ve sněmovně: Úsvit provedl něco, co stojí za to vidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začátek jednání sněmovny provázely dvě minuty ticha za masakr v Uherském Brodě

Poslanci dnes schvalují ve třetím čtení rozsáhlou novelu energetického zákona. Ta mimo jiné mění způsob platby poplatku za obnovitelné zdroje energie a má umožnit rozvoj menších střešních fotovoltaických elektráren. Poslanci k předloze ale podali stovky pozměňovacích návrhů. Energetický regulační úřad i někteří zákonodárci varují před tím, že nejsou dostatečně vyčísleny finanční dopady normy.

V dopolední rozpravě dnes k normě stačili vystoupit prozatím dva poslanci z klubu opozičního hnutí Úsvit, kteří novelu energetického zákona kritizovali již při prvém a druhém čtení.

Předtím ale k normě promluvil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Na úvod řekl, že cílem této novely je zajistit transpozici směrnice o energetické účinnosti, adaptací nařízení o hlavních směrech transevropské energetické sítě a nařízení o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu energií a také notifikačního rozhodnutí Evropské komise o podpoře obnovitelných zdrojů energie.

„Značná část novelizačních bodů se týká úprav, které souvisejí s novým občanským zákoníkem a zákonem o obchodních korporacích. Jsem rád, že právě energetický zákon byl jako první projednán podle nového jednacího řádu Poslanecké sněmovny garančním výborem,“ sdělil Mládek.

S postojem garančního výboru prý v naprosté většině souhlasí. „Výjimku tvoří pozměňovací návrh, který zajišťuje solárním elektrárnám uvedeným do provozu na začátku roku 2011 podporu jako těm, které byly uvedeny do provozu v roce 2010,“ zdůraznil s tím, že by byl rád, kdyby Sněmovna tento pozměňovací návrh hlasovala samostatně.

Po něm vystoupil poslanec Karel Fiedler (Úsvit). Ten předčítal k novele dlouhý článek z nějaké odborné tiskoviny, na což reagoval zpravodaj garančního výboru Milan Urban z ČSSD. Řekl, aby další řečníci v komoře pokud možno neobstruovali. Fiedlerova řeč sice nebyla zrovna krátká, ale to nebylo nic oproti projevu poslance Petra Adama (Úsvit).

„Myslím, že tady budeme dnes asi od úsvitu po soumrak, ale to tak je,“ komentoval k tomu vtipně zpomalovací strategii Úsvitu občanský demokrat Ivan Adamec.

.

Nebude to zrovna krátké...

„Pohodlně se usaďte, nebudeme tady úplně krátce,“ varoval poslance na začátku svého proslovu Petr Adam. Po svých několika málo připomínkách k jednotlivým pozměňovacím návrhům se dokonce ukázal jako vtipálek. Svého kolegu totiž požádal o balenou vodu, aby se prý mohl občerstvit. Když se ale napil, tak do mikrofonu uvedl:

„Děkuji, že se mohu prostřednictvím pana předsedajícího občerstvit.“ Adam si totiž dělal vtípky z toho, že poslanci při rozpravě za debatním pultíkem mohou své kolegy v jednací síni podle jednacího řádu oslovovat pouze přes předsedajícího schůze. To ale mnohdy vyvolává v dolní komoře úsměvné chvilky.

Jenže Adam následně svou hereckou etudu ještě vyšrouboval, a to když poslancům sdělil, že se „tak trochu ztratil“. Prý proto se musí vrátit k bodu A 37. Nakonec to sice neudělal, ovšem o pár minut později svůj pohled na jednotlivé body opět zopakoval.

Adam: Musím vám říci, kde jsou uvozovky!

„Zapomněl jsem vám říci, kde jsou uvozovky dole a nahoře, tak snad tomu budete rozumět. Nebo se mám vrátit na začátek?“ otázal se Adam zcela vážně poslanců. „Je to náročné pane kolego, těch uvozovek je tam opravdu hodně,“ opáčil na to místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN).

Po pár desítkách minut ale Adam své čtení překvapivě vzdal; svůj projev totiž přerušil v půlce. Ovšem poslancům slíbil, že se do rozpravy přihlásí ještě jednou.

Na to však předseda klubu Úsvitu Marek Černoch požádal sněmovnu o dvouhodinovou přestávku pro "jeho poslance" kvůli tomu, aby se prý mohli zákonodárci Úsvitu zúčastnit semináře, který v Parlamentu právě probíhá.

„To není apríl,“ komentoval to předsedající schůze Petr Gazdík  Poslanci tak usednou do svých lavic opět ve 12. 45 hodin.

Podle poznámky ČTK se ale o novele už dnes hlasovat nebude. Její schvalování by se mohlo uskutečnit příští pátek.

Až za týden?

 „Zatím to předběžně vypadá, že bychom se k tomu vrátili od pátku za týden.“ poznamenal totiž pro ČTK a pro Českou televizi ministr Mládek

Poslanci Úsvitu k normě měli před druhým čtením před 14 dny mnoho poznámek, které vyústily v několikahodinovou diskuzi, a dokonce si vynutili i tehdy několik přestávek pro klub. Úsvit tehdy v dolní komoře také neúspěšně navrhoval přerušit projednávání této normy do doby, než se jednání bude moci zúčastnit předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. To ale neprošlo.

K této kontroverzní vládní novele energetického zákona se sešlo asi 350 pozměňovacích návrhů. Novelu opětovně posuzoval hospodářský výbor.

Mění pravidla podnikání energetických firem i ERÚ

Novela mění pravidla podnikání energetických firem i úřadu, který jejich činnost reguluje. Před přijetím normy varuje ale ERÚ. Podle regulačního úřadu nelze totiž dopady změn zákona vyčíslit. ERÚ se podle ČTK nelíbí především jeden z pozměňovacích návrhů, který má umožnit, aby se solární elektrárny vyhnuly povinnosti platit solární daň, přičemž by jim zůstal nárok na podporu. Stát by tak mohl přijít celkem až o 35 miliard korun. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ale již pro média poznamenal, že ministerstvo už připravuje řešení, které tomu má zamezit.

Poslanci Úsvitu v debatě před 14 dny varovali před růstem cen i destabilizací ERÚ. Poukazovali i na to, jaké problémy a náklady přineslo zavedení podpory obnovitelných zdrojů, hlavně solárních elektráren a vyjadřovali obavy, aby se podobná situace neopakovala. Úsvit také navrhoval z návrhu novely zákona vypustit návrh na zřízení Rady Energetického regulačního úřadu, která má fakticky úřad řídit. Členy rady má jmenovat vláda na návrh ministra průmyslu.

Ministr průmyslu Mládek ale kritiku zákona z úst poslanců Úsvitu dlouhodobě odmítá.

Novela dále mimo jiné stanoví, že poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že žádný odběratel nově nezaplatí víc než dosud, někteří by naopak mohli ušetřit.

Norma má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.


 


 


 


 


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…