Stanjura Babišovi zatípnul plakát s levnějším pivem

29.01.2016 9:46

Ministr financí si na dnešní jednání do Sněmovny přinesl velký transparent, na němž je pod velkým nápisem fotografie půllitru piva a pod tím vším se pak skví nápis „levnější pivo“. Ten si postavil v jednací síni za svá záda, kde sedí jako ministr. Babiš totiž chce navrhnout snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Jenže o odstranění plakátu se vzápětí postaral předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Stanjura Babišovi zatípnul plakát s levnějším pivem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo byl i ministr financí Andrej Babiš

Co všechno poslanci dokáží kvůli své lobby pro zákon ve sněmovně udělat? Tak třeba ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se ve svém zápolu pro elektronickou evidenci tržeb (EET), kvůli čemuž se poslanci pátek co pátek schází v dolní komoře na mimořádné schůzi, už blýsknul obřími účtenkami, dětskými pokladničkami a tričky s napisy "Stop obstrukcím" a "Nezdržuj Kalousku“, které si „jeho“ poslanci při jednání Sněmovny na sebe oblékli začátkem prosince loňského roku. Dnes si do Sněmovny Babiš přinesl transparent, na němž je pod velkým nápisem EET fotografie půllitru piva a pod tím vším je pak napsáno „levnější pivo“.


(Zdroj: Facebook A. Babiš)

Babiš (ANO) chce totiž navrhnout snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu České televize Máte slovo, jehož tématem bylo zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronická evidence tržeb. Babiš hodlá návrh na snížení daně u točeného piva předložit svým vládním partnerům na příští koaliční radě.

Že ale ještě nápad nemá v koalici předdiskutovaný s koaličními partnery a premiérem, to však přiznal dnes na brífinku, kde měl ovšem zmiňovaný plakát s levnějším pivem vedle sebe postavený na zemi. Později si jej přenesl i na schůzi poslanců k EET a umístil si jej za svá záda, kde sedí. Ovšem proti tomu protestovala opozice.

„Paní místopředsedkyně, jestli byste nechala odstranit ten transparent. Nejsme na mítinku politické strany, tak bych prosil, aby ten transparent zmizel. Jinak to budou dělat všichni a ani nebude vidět, kdo se hlásí do rozpravy,“ protestoval kupříkladu šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Všichni ministři Evropské unie mají ve zvyku snažit se systémově srovnat sazby DPH tak, aby se co nejjednodušeji účtovaly, aby vytvářely co nejmenší prostor k daňovým únikům. Populisté vyzobávají jednotlivé položky, které sice nemají sebemenší ekonomický význam, ale komplikují účetnictví a otvírají dveře daňovým únikům,“ zpucnul vzápětí Kalousek nový pivní Babišův návrh.

Babiš nakonec  "pivní dílko" poskládal na zem, aby jej ale po více jak hodině opět vytáhnul na světlo a to ve chvíli, kdy jeho nápad s EET za debatním pultíkem kritizoval poslanec Daniel Korte (TOP 09).

Místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO) ale Babiše opakovaně žádala, aby ceduli položil. V momentu, kdy se Jermanová opět obracela k Babišovi, se na ni Korte obořil: "Budete mi furt do toho kvákat, paní místopředsedkyně?" Kvůli tomu nakonec Jermanová na deset minut přerušila jednání a svolala grémium a později vyzvala poslance, aby jejich projevy směřovaly k věci a aby se nesnižovali na osobní úroveň.

Poslanci dnes překvapivě také rozhodovali o tom, aby Sněmovna o EET hlasovala v pevně stanovený termín. Nakonec si to koalice na návrh předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka prosadila a tak se o zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb bude hlasovat ve středu 10. února v 11:00 hodin. Podle představitelů pravicové opozice TOP 09 a ODS se tak stalo protizákonně. Poslanci těchto stran se rozhodování o Faltýnkově návrhu na protest neúčastnili.

Není to v rozporu s právem EU

Případným snížením daně z přidané hodnoty u sudového piva z nynějších 21 na deset procent by stát přišel asi o 160 milionů korun ročně, naznačil dnes na brífinku Babiš s tím, že v rozporu s právem Evropské unie by zařazení sudového piva do této snížené sazby DPH nebylo. Ministerstvo financí chce údajně změnu navrhnout tak, aby byla účinná od letošního července.

Schvalování evidence tržeb dosud trvalo více než 18 hodin, dnes k nim pravděpodobně přibude dalších pět. Na vystoupení nyní čeká 25 poslanců, kteří se do debaty řádně přihlásili. Řečníci s přednostním právem navíc mohou mluvit bez omezení.

Před týdnem sice dolní komora omezila hlasy koalice řečnická vystoupení, pravicová opozice má ale stále prostor hlasování oddalovat. Zástupci koalice, kteří původně mluvili o verdiktu v lednu, nyní hovoří o únoru.

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…