Stanjura: Pravice na Senát nedá. Vrácené zákony schválíme v původním znění

01.11.2011 8:53

Koalice podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury počítala s tím, že Senát některé reformní návrhy zákonů vrátí poslancům. Ti ale návrhy Senátu prý odmítnou a budou hlasovat pro jejich původní znění. Opozice ale bude proti.

Stanjura: Pravice na Senát nedá. Vrácené zákony schválíme v původním znění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Poslanci dnes budou hlasovat o senátních vetech reformních zákonů. Těch se z horní komory parlamentu vrátilo dvanáct, tři předlohy senátoři upravili. Český rozhlas připomíná, že v balíku vrácených novel je například důchodová a sociální reforma, návrh zákonů o zvýšení DPH nebo úsporných opatřeních ministerstva práce a sociálních věcí.

Vládní koalice bude hlasovat pro vládní reformy, opozice rozhodnutí Senátu podpoří.

Ve třech případech, kdy Senát návrhy zákonů upravil, budou koaliční poslanci hlasovat pro jejich původní znění. „Navržené úpravy jdou proti tomu, co jsme v zákonech chtěli prosadit," vysvětlil pro Radiožurnál šéf poslanecké frakce ODS Zbyněk Stanjura.

„U těch zamítnutých Senát nic neopravil, jen projevil politickou vůli ČSSD, které se reformy vlády nelíbí. Není to nic překvapivého a my jsme s tím počítali," uvedl dále Stanjura.

TOP 09 i potáhnou za stejný provaz

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík je téhož názoru. „Nenašli jsme tam žádnou věc, kterou by Senát upravil vhodným způsobem," uvedl pro rádio Gazdík. Hlasování ve sněmovně bez dalších diskuzí podpoří také koaliční Věci veřejné.

"Je zásadní, aby reformní kroky, které koalice dohodla, byly rychle aplikovány do praxe. Proto nelze připustit debatu k něčemu, co už je dohodnuto," doplnil trojkoaliční hlas předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta. Už zmínil, že VV chtějí debatu hlavně nad daňovou reformou. Ta se bude probírat v příštím týdnu.

Opozice: Zákony stále odmítáme, jsou špatné

"V návrhu reforem je velké množství rizik," vysvětlil odmítavé stanovisko ČSSD předseda strany Bohuslav Sobotka.

Opozice avizovala, že využije všechny zákonné prostředky, aby opětovnému schválení reforem zabránila, stejně tak i komunisté.

„Reformní zákony jsme nepodporovali, a neučiníme tak ani teď," vysvětlila negativní stanovisko komunistů místopředsedkyně KSČM a poslankyně Miloslava Vostrá.„Jsme přesvědčeni, že pouze škrty v sociální oblasti a ve zdravotnictví, nejsou řešením naší situace," dodala Vostrá.

V balíku novel je například důchodová a sociální reforma, dvě ze tří předloh reformy zdravotní a návrhy zákonů o zvýšení DPH nebo úsporných opatřeních ministestva práce a sociálních věcí. Schůze Poslanecké sněmovny začíná dnes v 11 hodin.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…