Starostové z TOPky nám pomohou shodit vládu, raduje se Tejc

26.04.2012 21:41

Starostové se opírají do Nečasovy vlády kvůli problému s rozpočtovým určením daní (RUD). Jeden z nich, šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík, je ale mírní. Jeho hnutí má prý vše pod kontrolou a nové RUD by mělo projít do poloviny roku. Jinak dá TOPka opírající se o hnutí Starostové a nezávislí vládě sbohem. Poslanci ČSSD Jeronýmu Tejcovi udělal Gazdík radost, rád mu prý pomůže, pokud známý starosta Suché Lozi dodrží slovo.

Starostové z TOPky nám pomohou shodit vládu, raduje se Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Rozpočtové určení daní trápí šéfy menších místních samospráv již drahnou dobu. Vůči malým obcím je prý totiž krajně nespravedlivé. Starostové ho nazývají feudálním systémem dělení, kdy počet obyvatel je naprosto klíčovým a velká města neúměrně zvýhodňujícím prvkem, podle nějž se peníze z vybraných tzv. sdílených daní rozdělují místním rozpočtům.

Téma RUD také stálo u zrodu politické kariéry nynějšího šéfa klubu TOP 09-STAN Petra Gazdíka. Právě on vytvořil srovnání bohaté Prahy a chudé Suché Lozi na moravsko-slovenském pomezí, přičemž i Pražané v komunálních volbách dali moravskému starostovi a jeho partaji, prosazující maximálně trojnásobek peněz na hlavu Pražana proti obyvateli té nejchudší obce, přednost před svým bývalým miláčkem Pavlem Bémem.

Nyní čeští a moravští starostové přitlačili. Ve chvíli, kdy je podpora vlády závislá na několika hlasech přeběhlíků z Věcí Veřejných, vydali prohlášení. Pokud nebude po jejich, vyjdou do ulic, jako to už jednou udělali, a poženou kabinet před Ústavní soud.

Do půlky roku to schválíme. Jinak půjdeme z vlády

Gazdík ale kolegy z radnic uklidňuje. TOP 09 stojí pevně za jejich požadavky a je pro ně ochotná v krajním případě i položit vládu. "Jako místostarosta Suché Lozi jsem byl přítomen sestavování dopisu premiérovi. Je naprosto reálné, že vláda přijde o podporu starostů-poslanců za TOP 09-STAN, pokud RUD neprojde do poloviny tohoto roku sněmovnou," dává nekompromisní ultimátum Gazdík. Svých lidí má v klubu TOPky celkem devět. Vládě by tak v případě hypotetické rebelie muselo pomoci nejméně pět poslanců opozice. Nejlépe z velkých měst, která mají na zachování současného dělení sdílených daní samozřejmě zájem.

Norma z dílny Miroslava Kalouska, omezující příjmy velkých měst ve prospěch obcí, které prý v mnoha případech nemají ani na noční osvětlení či údržbu chodníků, prošla na začátku února prvním čtením a nejpozději koncem května by o ní měli definitivně rozhodnout poslanci. O výsledek se netřeba strachovat, uklidňuje kolegy Gazdík. "Jednáme o tom se sociální demokracií i s ODS. Během příštího týdne předpokládám oznámení dohody o RUD. Je to zásadní součást reforem a starostové musí mít dostatek prostoru pro přípravu rozpočtů dle reálných čísel. Proto musí zákon projít do konce prvního pololetí," říká nekompromisně Gazdík.

Pro zablokování návrhu RUD prý není důvod...

Zákon podle starosty Suché Lozi znamená obrovský přínos pro obce a města a zároveň odčerpání sedmi miliard z národních dotačních titulů, trpících netransparentním a korupčně rizikovým rozdělováním peněz. "Nevím, jestli se to může ve sněmovně zablokovat, ale zákon je pro obce a města nutný. V případě jeho nepřijetí znamená příští rok pro místní samosprávy pohromu. Není důvod, proč jej nepodpořit," říká Gazdík.

Odpor by prý pochopil u poslanců čtyř největších měst. "Nikoliv ale v případě pražských poslanců ODS. Nemají žádné morální právo, aby se k zákonu vyjádřili. Po tom všem, co jsme viděli, jak je pražský magistrát řízen lobbisty. Město Plzeň má právo maximálně mlčet ve chvíli, kdy schvaluje zakázku na 11 miliard na příštích dvacet let," nebere si servítky Gazdík.

... ale je - a pořádný, shodují se poslanci z velkých měst

Jeho sněmovní kolegové z velkých měst ale starostu brzdí. Proklamace typu 'nebudeme ve vládě pokud neprojde RUD' nejsou na místě. "Mám do toho jako pražský poslanec co mluvit, v tom je pan Gazdík na omylu, když tvrdí že ne. Nejsem vázán jen rozhodnutím orgánů ODS, ale i vlastním zájmem o město a občany, kteří mě zvolili. Mám mandát udělat vše proto, aby Praha byla spravedlivě vypořádána a nedošlo k omezení v oblastech jako třeba zdravotnictví, školství či sociální oblast. Věřím, že ultimáta tohoto typu zaznívat nebudou a společně najdeme věcná řešení," reagoval na Gazdíkovu výzvu k mlčení pražských poslanců ODS vlivný člen pražské ODS Boris Šťastný.

Naopak sociální demokrat Jeroným Tejc podle svých slov starostovskou podmínku vítá s neskrývaným nadšením. Brněnský právník se zkušenostmi ze zdejší komunální politiky připomíná, že velká města nelze srovnávat s malými obcemi z mnoha důvodů. Například proto, že kulturní zařízení provozovaná Brnem nenavštěvují jen občané města pod Špilberkem.

Tejc je Gazdíkem nadšen, prý mu rád pomůže shodit vládu

"Pokud Starostové podmiňují schválení Kalouskova RUD svým setrváním ve vládě, pak jde o nejlepší způsob, jak vládu Petra Nečase shodit, a my určitě využijeme jakékoliv příležitosti k tomuto kroku," říká pobaveně Tejc. Zákon jako takový považuje brněnský poslanec za špatně napsaný a nespravedlivý. Předpokládá v této věci jednotné hlasování klubu ČSSD. "Velká města samozřejmě šetřit musí, ale není možné je nechat likvidovat a kořist dělit mezi obce," připomíná Tejc údajně do očí bijící nepoměr v návrhu zákona.

Divadlo jen v místním hostinci. Ta brněnská Kalousek zavřel

Ministr Kalousek by podle Tejce měl dělit mezi malé obce peníze ušetřené tím, že se mu podaří alespoň částečně zabránit zneužívání veřejných finančních prostředků. "Pokud bude stát financovat Národní divadlo v Brně, není problém na návrh MFČR přistoupit. Pokud ale Brno přijde o skoro miliardu z ročního rozpočtu, budou na dveřích brněnských divadel cedule 'zavřeno TOP 09 a Miroslavem Kalouskem'," doplnil Tejc.

Novelizaci platné legislativy v oblasti RUD slíbil Nečas starostům menších obcí loni v září s tím, že do konce října projde sněmovnou návrh na zvýšení místních rozpočtů o celkem asi 14 miliard korun. Obce potřebují znát pravidla RUD co nejdříve, aby podle nich mohly tvořit své rozpočty. Variantu, podle níž by při současném vládním přešlapování na místě nedostaly navíc ani korunu, ovšem znát určitě nechtějí. Podle starostů by muselo dojít k velmi zásadnímu omezení služeb občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…