Šťastný vyzval primátora, aby nevystavoval mrtvoly. Je to barbarství

08.03.2012 10:18

EXKLUZIVNĚ /UVNITŘ VIDEO/ Předseda zdravotnického výboru sněmovny Boris Šťastný se ostře postavil proti výstavě mrtvých těl The Human Body Exhibition, která má být během několika dní otevřena v Křižíkově pavilonu na pražském holešovickém Výstavišti. Považuje ji za barbarskou. Vyzval primátora Bohuslava Svobodu, aby se výstava nekonala v prostorách vlastněných hlavním městem Praha.

Šťastný vyzval primátora, aby nevystavoval mrtvoly. Je to barbarství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Barbarská výstava mrtvých těl by měla být vyhozena z městského výstaviště a zakázána,“ říká Šťastný a žádá pražského primátora Svobodu, aby zajistil, že výstava se nebude konat ve výstavních prostorách vlastněných Prahou. Šťastný se proti stejné výstavě postavil již před pěti lety. Napsal kvůli tomu primátorovi dopis.

Barbarské porušení základních etických principů

„Veřejné vystavování mrtvých těl, navíc těl osob, které k tomu nedaly výslovné svolení, považuji za chování, které bourá veškeré hranice etiky. Pokud se však na tom ještě někdo snaží vydělat, jde přímo o barbarský čin,“ míní poslanec.

Podle něho je totiž zcela opomíjen morální rozměr celé věci: „Jako lékař jsem byl vychováván k úctě k lidskému tělu, a to i mrtvému. Jako politik ctím svobodu volby každého občana. Každý máme nárok na důstojný odpočinek, pokud si nezvolíme jinak. Každý z nás by si měl uvědomit, jak by se líbilo jemu samotnému, kdyby byl po smrti bez předchozího souhlasu rozřezán a jako pouťová atrakce vystavován za peníze.“

Byl to právě Šťastný, který v souvislosti s touto výstavou protestoval již v minulosti a dokonce inicioval změnu příslušných zákonů. Od roku 2007 tak už musí být součástí souhlasu s použitím tkáně nebo celého těla zemřelého předchozí vymezení účelu jeho použití. To znamená, že člověk, který se rozhodne takovou tkáň darovat, musí dát i jasný kvalifikovaný souhlas s tím, jak bude s jeho tělem do budoucna nakládáno. „Tím byla posílena práva našich občanů a zajištěna ochrana, aby se nemohlo stát, že s jejich těly nebo lidskými ostatky bude nakládáno způsobem, který by si oni sami nepřáli,“ vysvětluje Šťastný.

Komercionalizace mrtvol

U zahraničních exponátů však podle Šťastného nastává právní problém, že ne všechny země garantují v této věci stejnou ochranu občanů jako Česká republika. Etický rozměr však podle něj platí všude stejně.

„Rozumím odvěké touze člověka po spatření nitra lidského těla. V dnešní době moderních technologií přeci není vůbec složité vyrobit dokonalé modely útrob ze syntetických materiálů a takové exponáty vystavovat. Pro účely poznání široké laické veřejnosti, které je výstava určena, by takové modely stoprocentně postačovaly. Je však otázkou, zda by výstava byla stejně komerčně atraktivní, když by nešlo o mrtvoly,“ tvrdí Šťastný. Okamžitý konec výstavy považuje Boris Šťastný za jedinou důstojnou možnost a doufá, že veřejnost pochopí morální dimenzi celé problematiky.

Dle svých slov dopisem požádal pražského primátora, aby se jako představitel města zasadil o to, aby výstava mrtvých těl nebyla pořádána ve výstavních prostorách vlastněných Prahou. „Věřím, že primátor mé žádosti vyhoví. Je nepřijatelné, aby se takovéto barbarské akce konaly v městské budově,“ dodal Šťastný.

Ostatky z komunistické Číny

Redakce ParlamentníchListů.cz má k dispozici dopis, který poslanec poslal primátorovi a svému stranickému kolegovi z pražské ODS.

„Jde o akci, která se stala v průběhu své existence velmi kontroverzní, dle mého názoru zcela oprávněně. Jde bezpochyby o zajímavý a lukrativní podnikatelský záměr, který svým tvůrcům a všem, kteří se na jejím pořádání podílí, velmi dobře vydělává. Jsem ale přesvědčen o tom, že jako občané státu, který respektuje tradici evropského humanismu a uznává právo mrtvých na klidný odpočinek, musíme zkoumat mimo výnosnosti také morální aspekt celé věci. V tomto ohledu považuji pořádanou výstavu za zcela neslučitelnou se základními etickými principy euro-atlantické civilizace, která uznává jak právo jedince na důstojný odpočinek, tak nezadatelné právo na sebeurčení,“ píše Šťastný primátorovi.

„Dle dostupných informací jsou „exponáty“ v podobě preparovaných a konzervovaných těl připraveny převážně z ostatků čínských obyvatel, kteří nedali výslovný souhlas k takovému nakládání s nimi. Některé organizace dokonce tlumočí podezření, že se jedná o těla politických vězňů. Pořádanou výstavu pokládám za výrazné překročení hranic morální únosnosti. Žádám Vás proto, abyste se jako nejvyšší představitel města zasadil, aby se tato barbarská akce nekonala v prostorách vlastněných hlavním městem Prahou,“ vyzval Šťastný primátora.

Reakci primátora Bohuslava Svobody zjišťujeme.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…