Státní rozpočet na příští rok sněmovna schválila

19.12.2013 10:48

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má oproti letošnímu roku vzrůst ze 100 na 112 miliard. Poslanci v něm přesunuli zhruba pět miliard korun výdajů do vládní rozpočtové rezervy. Rozpočet nyní míří k podpisu prezidenta republiky. Pro normu hlasovalo 109 poslanců, 39 bylo proti. Komunisté se hlasování zdrželi, stejně tak i poslanci z Úsvitu. ODS s TOP 09 hlasovala proti.

Státní rozpočet na příští rok sněmovna schválila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Příjmy rozpočtu mají podle propočtů dosáhnout více než jednoho bilionu korun. Výdaje budou vyšší. Vzrostou na jeden bilion a 211 miliard korun. Schodek oproti letošnímu roku vzroste o 12 miliard na 112 miliard korun.

Ministerstvo financí ve svém návrhu počítá s růstem hrubého domácího produktu v příštím roce o 0,8 procenta. Deficit by neměl překročit hranici tří procent vůči HDP.

K rozpočtu, který připravila vláda v demisi Jiřího Rusnoka, měly výhrady nejen strany, které pravděpodobně zůstanou v opozici. Nelíbí se ani ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Některým poslancům - zejména opozičním - také vadí, že mají o návrhu jednat ve zkráceném řízení.

Poslanci ale vesměs připomínali, že by se rádi vyhnuli hrozícímu rozpočtovému provizoriu. To by nastalo, kdyby rozpočet sněmovna neschválila do konce roku.

Kalousek: Rozpočet není prorůstový a ani úsporný

V rozpravě dnes vystoupila jen hrstka poslanců. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek ale vystoupil několikrát. Slovo si vzal i těsně před samotným hlasováním o normě jako celku, když už bylo hlasováno o návrzích jednotlivých poslanců na přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

„Já bych chtěl tady zdůvodnit to, proč TOP 09 nepodpoří rozpočet. Není odpovědný a ani prorůstový a ani úsporný. Výdaje jsou nafouknuty o 24 miliard a o ně se zbytečně zvýší státní dluh,“ poznamenal Kalousek.

„Není ani pravda, že to bude mít prorůstový charakter - oproti jiným letům snižujete kapitálové výdaje a výdaje na vědu a výzkum,“ dodal Kalousek.

„Dobrá zpráva je, že bude mít Česká republika schválený rozpočet a špatná zpráva je, že to bude s pomocí falešných argumentů,“ doplnil Kalousek.

K tomu ale měl technickou přípomínku ministr financí v demisi Jan Fischer. „Já jsem se celý život živil čísly,“ poznamenal a Kalouska poučil o tom, že schodek není větší o 24 miliard, ale jen o sedm miliard.

Přidali na školy a na sociální služby
 

Většinu poslaneckých pozměňovacích návrhů na přesuny uvnitř rozpočtu poslanci odmítli. Na návrh rozpočtového výboru ovšem přidali 300 milionů na výstavbu základních škol v okolí velkých aglomerací, 1,27 miliardy korun na sociální služby. Poslanci také na návrh rozpočtového výboru přidělili ministerstvu kultury na koupi rodného domu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku a na zřízení expozice šest milionů korun. Stejně tak poslanci přidali 50 milionů korun na platy v regionálním školství.

Částku 40 milionů korun určenou na odchodné poslanců pak poslanci hlasováním vyřadili. Jak poznamenala ČTK, do rozpočtu dolní komory se tyto peníze dostaly v době, kdy se ještě předpokládalo, že volby budou v příštím roce. Protože byly už letos, vyplatila sněmovna odchodné z úspor ve svém letošním rozpočtu.

Poslanci se stěžovali nejednou na to, že měli letos na projednání rozpočtu rekordně krátkou dobu.  První četní proběhlo 6. prosince a normu jako celek sněmovna schválila už po13 dnech. Běžné je, že poslanci na to mají zhruba dva a půl měsíce. I závěrečné čtení dnes poslanci stihli za zhruba jednu a půl hodiny.

Rozpočet nyní míří k podpisu prezidenta republiky, Senát o něm totiž nehlasuje.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…