Stav v Lesích ČR nebude sněmovna rozebírat. Proti bylo 77 poslanců

03.11.2011 11:01

Poslanci neschválili 77 hlasy ani další pořad mimořádné schůze – tentokrát ke stavu státního podniku Lesy ČR. Již předtím vahou koaličních hlasů zamítli pořad schůze k armádním zakázkám.

Stav v Lesích ČR nebude sněmovna rozebírat. Proti bylo 77 poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Jednání sněmovny dnes od 9.00 hodin pokračovalo po nepřetržitých obstrukcích ze strany ČSSD jednáním a hlasováním poslanců o tom, zda se budou či nebudou na mimořádných schůzích probírat akvizice armády, stav státního podniku Lesy ČR, financování hasičského sboru a projekt elektronických zdravotních knížek IZIP.

Sledujeme téma Obstrukce
Vše, co se děje ve sněmovně, čtěte ZDE

Poslanci již neschválili pořad k akvizicím armády, teď se odmítli zabývat i stavem ve státním podniku Lesy ČR.

Předseda ČSSD a šéf poslanecké frakce Bohuslav Sobotka ve své úvodní řeči připomněl, že aktuální stav v Lesích ČR vznikl již za éry ministra Petra Gandaloviče.

„Neprůhledné tendry a zrušení jednotlivých tendrů, tak po těchto událostech lze situaci v Lesích ČR označit jako mimořádnou....Navíc od ledna 2012 tam nejsou práce zajištěny a není známo, jak podnik a ministerstvo v tomto budou postupovat. Lesy totiž budou muset v budoucnu dělat mimořádná opatření," zdůraznil dnes Sobotka za sněmovním pultíkem.

Související:
Antimonopolní úřad rozhodl o pozastavení obřího tendru Lesů ČR

Klasnová byla na vážkách: Chce, aby se otázkou poslanci zabývali

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) ve svém vystoupením zmínila, že nepodpoří pořad této schůze, ale ví, že problém je závažný a měl by se určitě probírat na půdě zemědělského podvýboru, ale plénum Poslanecké sněmovny jistě nemůže toto vyřešit.

Klasnová také upozornila, že neuspokojivý stav v Lesích ČR je nejen od doby, kdy jej vedl ředitel Sýkora, ale i od doby, kdy jej vedl ředitel Koníček. „Výsledky tendrů na rok 2012 poukázal na monopolizaci této otázky," zdůraznila Klasnová.  

Také uvedla, že požádala v rámci zákona o poskytování informací Lesy ČR o některé odpovědi, které souvisí s hospodařením tohoto státního podniku.

„Nevím, jestli opozice má nějaké nadstandardní informace, ale já jsem požádala vedení podniku o tom, jaké zakázky byly přidělovány i ohledně  P.R. a I.T . Také bych chtěla vědet, jaký objem majetku již byl tady rozprodán. Čekám ale stále pdpovědi podle zákona a pak je předám i podvýboru pro lesnictví, budou-li poslanci z něj chtít.

Ministr zemědělství Petr Bendl pak řekl, že by také byl rád, aby situace v Lesích ČR byla probírána v zemědělském výboru PS, ale ne na plénu. Připomněl, že procesy výběrového řízení byly vždy pod drobnohledem a jsou skutečně problémové.

Kováčik k VV: Podpořte nás a hlasujte

Šéf poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik pak sdělil, že nitky podivností se projevují vždy, když se v tomto podniku rozhodlo o nějakém výběrovém řízení. Ke zrušení tendrů na těžební práce pro rok 2012 pak připomněl, že tady stále trvá i riziko arbitráží.

Kováčik se ale optal Klasnové, zda mají nepodpoření mimořádných schůzí svolaných opozicí Věci veřejné v koaliční smlouvě. „Pokud ne, tak podpořte tuto schůzi," vyzval Kováčik Klasnovou a posléze i šéf klubu ČSSD celé Věci veřejné.

Kováčik také připomněl, že zemědělský výbor, jemuž šéfuje, a také podvýbor pro lesy, se problémům s tendry zabývá a zabývat ještě bude.

Státní podnik Lesy ČR podal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozklad proti pozastavení obřího tendru na lesnické práce a prodej dřeva. Podle Lesů ČR antimonopolní úřad jedná protiprávně a podniku navíc není jasné, proč vlastně úřad tendr pozastavil.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…