Stydím se za vládu, napsala dáma od Peake. Teď už couvá

11.05.2013 17:35

Sociální karty neboli sKarty jsou v koalici horkým tématem. TOP 09 se jich stále drží, ovšem v ODS a LIDEM by uvítali jejich zrušení. Poslankyně Dagmar Navrátilová se podle svých slov za sKarty dokonce stydí. V koalici ale kvůli tomu nebude dělat roztržku.

Stydím se za vládu, napsala dáma od Peake. Teď už couvá
Foto: Tino Kratochvíl
Popisek: Dagmar Navrátilová

Na počátku byl diskusní pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Bývalý šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, za jehož ministrování došlo k podpisu s Českou spořitelnou a ustavení sKaret, je tu měl hájit.

Během diskuse došlo i na téma odpovědnosti za sKarty. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž už udělil ministerstvu pokutu půl milionu korun na základě kontroly z ledna letošního roku. Ministerstvo prý "neoprávněně předává osobní údaje oprávněných osob a příjemců dávek České spořitelně bez toho, aby k tomu byl zákonný důvod", zněl závěr úřadu.

Dalším problémem je odpovědnost za možnost, kdyby se sKarta skutečně zrušila a Česká spořitelna by mohla žádat náhradu až 300 milionů korun (ty dosud za projekt proinvestovala). „Já myslím, že když někdo uspoří peníze, tak by za to neměl platit,“ komentoval to ale v ČT Jaromír Drábek.

Redakce ParlamentníchListů.cz se snažila získat jeho vysvětlení, zda to tedy znamená, že ministerstvo odmítá odpovědnost za případ, kdyby se muselo kvůli sKartám sáhnout do pokladny. Exministr ale nereagoval.

Drábek a jeho film Jepičí život sKarty

Jeho jednání a obhajoba sKarty však rozzlobily poslankyni LIDEM Dagmar Navrátilovou. „Mám pocit, že exministr Drábek už je posledním Mohykánem ve filmu s názvem ‚Jepičí život sKarty‘,“ napsala v tiskovém prohlášení.

„Když pominu fakt, že exministr Drábek nebyl zřejmě poučen o tom, že skákat do řeči je neslušné, musím konstatovat, že se stydím, že jsem koaliční poslankyní, a tudíž svým způsobem nesu spoluzodpovědnost za tak nevyvedený projekt, jakým sKarta bezesporu je,“ dodává ostře.

Poslankyně napsala prohlášení těsně po odvysílání diskuse. Když jí hlava „vychladla“, byla už smírnější. „Fakt, že nesouhlasíme s touto záležitostí a že pronášíme kritiku, ještě není důvodem pro odchod z koalice nebo bourání vlády. Považuji za naprosto přirozené, že se občas najde téma, na kterém není shoda,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Na kritice sKaret ale trvá, ačkoliv to, že se za ně „stydí“, prý není důvod pro roztržku. Projekt považuje za „výrazně problematický“. „Hodně poškodil vládní koalici jako celek v očích veřejnosti, způsobil zejména komplikace těm, kterým byly sKarty vnuceny. Marně proto na tomto projektu hledám něco pozitivního,“ vysvětluje poslankyně.

Koalice neskončí

Podobně hovoří i její kolega z LIDEM Jiří Rusnok. „SKarty se bohužel staly negativně vnímaným symbolem sociální politiky státu, a to právem. Všechny okolnosti vzniku, zavádění a nejasného dalšího osudu tomu napomáhají. SKarty ale nepovažuji za důvod k ukončení koaliční spolupráce,“ popsal pro ParlamentníListy.cz poslanec.

A LIDEM nejsou sami. Ukončení projektu nedávno doporučil i premiér Petr Nečas. SKarty například kritizoval za to, že jsou prý třikrát předražené.

"Vedení ministerstva práce a sociálních věcí [...] v podobě minimálně tehdejšího prvního náměstka rozhodlo svévolně, rozhodlo nezodpovědně, rozhodlo proti vůli vlády," prohlásil předseda ODS na adresu Vladimíra Šišky. „Konkrétní provedení, které provedlo tehdejší vedení MPSV, vyrobilo neživotaschopný zmetek, který není opravitelný, a tudíž podle mého nejhlubšího přesvědčení nemůže pokračovat," dodal.

Není tak jasné, jak celý projekt skončí a kdo ponese odpovědnost za případnou pokutu a odškodnění České spořitelny. Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky by odškodné mělo být vyplaceno "způsobem, který nezatíží veřejné rozpočty". Zdroj financování ale také nenavrhl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…