Svržení Putina, válečný štváč, spojení Ruska s Čínou i návrat před rok ´89. Premiér Sobotka nám řekl, že se neobejdeme bez Rusů. A tohle se spustilo

09.10.2014 15:10

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že není možné si představit stabilní fungování Evropy bez nějaké formy kooperace s Ruskem. Izolace a přílišné tlačení Ruska do kouta způsobí problémy, neboť tím se podpoří tendence k autoritativnímu režimu. S Ruskem je prý bez ohledu na rozdílný pohled na Ukrajinu třeba komunikovat a spolupracovat například proti islámskému extremismu a Islámskému státu.

Svržení Putina, válečný štváč, spojení Ruska s Čínou i návrat před rok ´89. Premiér Sobotka nám řekl, že se neobejdeme bez Rusů. A tohle se spustilo
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

„Z dlouhodobého horizontu říkám a budu to říkat i nadále, že není možné si představit stabilní fungování Evropy bez nějaké formy kooperace s Ruskem. To se týká nejenom ekonomických zájmů, ale také diskuze o politické stabilitě, bezpečnosti, lidských právech. V tom všem musíme s Ruskem udržovat komunikaci. Izolace a přílišné tlačení Ruska do kouta by mohly do budoucna způsobit dlouhodobé problémy, protože čím více bude snaha Rusko izolovat, tím tam budou více podporovány tendence k autoritativnímu režimu. To pro dlouhodobou stabilitu a bezpečnost Evropy není dobrá zpráva. Jsou tady i další témata, kdy je třeba mluvit s Ruskem velmi intenzivně, to je třeba boj proti islámskému extremismu... Můžeme mít s Rusy různý názor na vývoj situace na Ukrajině, nicméně můžeme s nimi mít stejný názor na potřebu stabilizovat Blízký východ a potlačit agresivní islámský extremismus, tak jak ho teď vidíme v podobě Islámského státu v Iráku,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Celý rozhovor čtěte zde.

Rusko si především musí sednout se zástupci Ukrajiny, USA a EU za jeden stůl

ParlamentníListy.cz oslovily s dotazem ostatní politiky, co si o tomto premiérově názoru myslí. Velká většina politiků s názorem Sobotky souhlasí. Výhrady se objevily převážně mezi politiky TOP 09.

„S takovým názorem souhlasím,“ reagoval stručně předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

„Též není možné stabilní fungování Evropy bez zastavení ruské agrese. Autoritativní režim v Rusku už nastolen je, o pouhých tendencích se mohlo mluvit před 15 lety. Spolupráce s někým, kdo zrovna znásilňuje vaši sousedku, je něco, na co máme rozdílný pohled,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD na dotaz, co si myslí o prohlášení premiéra, neodpověděl.

„Rusko si především musí sednout se zástupci Ukrajiny, USA a EU za jeden stůl a začít jednat. Na východě Ukrajiny se musí přestat střílet. Proti Islámskému státu musí bojovat partneři, ne protivníci,“ odpověděl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

„S postojem předsedy vlády naprosto souhlasím. Je to rozumný postoj státníka. Jsem rád, že ho zastává a v tomto se naprosto shodujeme,“ řekl redakci předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Vháníme Rusko do náruče Číny

Předseda Strany práv občanů a senátor Jan Veleba řekl, že má totožný postoj s premiérem v této věci. „Dnes už kolem 90 procent obyvatel Ruska stojí za Putinem. Ale v Rusku se rodí ještě něco závažnějšího. A to je sbližování s Čínou, které se promítá do uzavírání významných kontraktů i do snah vyjmutí části obchodních vztahů z dolarové sféry ve prospěch čínského jüanu a ruského rublu. Dnes mají ruští podnikatelé možnost otevírat si účty v čínských bankovních domech. Je známý i megakontrakt na stavbu plynovodu zhruba za 400 miliard amerických dolarů. Pokud se dokončí toto strategické sbližování Ruska a Číny, změní se geopolitická mapa světa. Pro mě je překvapení, že si tohoto nikdo nevšímá. Debata se obrátila jenom na černobílý souboj o prosazování sankcí a rozdělování lidí a politiků. Je to krátkozraké. A je nezodpovědné, že neproběhla hlubší analýza politických a ekonomických efektů,“ upozornil Veleba.

„Stabilní fungování Evropy si umím představit i bez Ruska, ale izolace Ruska jistě žádoucí není. To však neznamená zavírat oči před bezprávím a nechat si vnucovat ruské hodnoty a postoje,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Zásadně nesouhlasím s postojem Lubomíra Zaorálka, který otevřeně podporuje Ukrajinu a vyjadřuje se hanlivě na adresu Ruska. Podporuji názor Bohuslava Sobotky, který si uvědomuje, že Rusové se mohou přeorientovat na Čínu a Indii, což nás ekonomicky zničí. V době, kdy islámský extremismus ohrožuje Evropu, musíme alespoň částečně udržet s Ruskem vzájemné vztahy, abychom se v případě nutnosti mohli bránit před terorismem,“ říká senátor Vladimír Dryml

V uvedeném názoru je poslanec Úsvitu Milan Šarapatka s premiérem absolutně zajedno. „Je nezbytné Rusko neizolovat, neboť se vzájemně (EU i Rusko) potřebujeme. Ve stejném smyslu se vyjádřilaa před několika dny i nová ´ministryně zahraničí EU´ Frederica Mogherini, když prohlásila,že ´Rusko sice přestalo být naším spolupracovníkem, avšak zůstává naším důležitýma strategickým partnerem´. Neodmyslitelné je pokračování spolupráce mezi EU a Ruskem především v ekonomice,v energetické oblasti a do budoucna zejména při koordinaci obrany proti hrozbě islamismu, který již dnes představuje například Islámský chalifát (IS) nebo Al-Kaidá. Kromě toho jsem přesvědčen, že právě pokračující spolupráce s Ruskem jej postupně přivede k jednání podle evropských standardů a norem,“ vysvětluje Šarapatka.

„Také bych si přála, aby bylo Rusko pro Evropskou unii korektním partnerem. V tuto chvíli se však Rusko chová nebezpečně a agresivně ke svému okolí, porušuje i své vlastní závazky respektovat územní celistvost Ukrajiny a je pro Evropu velkým rizikem. Putinův režim má již dlouhodobě autoritativní rysy,“ domnívá se místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Podobné názory pana premiéra se dají hodnotit větou: lépe pozdě než nikdy,“ komentoval stručně předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.  

„Nikdo nechce tlačit Rusko do kouta. Bohužel se tam svou neoimperiální politikou tlačí samo. Ano, s Ruskem se má mluvit, ale nesmí se zavírat oči před jeho nepřístojnými kroky, které zavání dobou před rokem 1989,“ říká poslanec ODS Adolf Beznoska.

Putin se chová umírněně. Chce být přítelem evropských národů

„Naprosto souhlasím. Evropu je potřeba posilovat a bránit. A my jsme součástí Evropy,“ reagoval poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Tady s panem Sobotkou souhlasím. Nicméně je potřeba říci, že Rusko se do izolace dostalo samo. Pokud vrátí Krym a přestane zasahovat do konfliktu na Ukrajině, tak se brzy dostane z izolace,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Premiér Sobotka v tomto případě neřekl nic jiného, co naše hnutí prezentuje od prvopočátku. Takže souhlasím s tímto jeho prohlášením, ale správnější asi je, že premiér Sobotka se spíše ztotožňuje s naším názorem. Můžeme se těšit, že se postupně ztotožní i s dalšími našimi názory?“ řekl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„U premiéra Sobotky již delší dobu zaznamenávám výrazný posun k realistickému pohledu k dění na Ukrajině, úloze Ruské federace a nesmyslnosti sankcí proti ní, které poškozují ekonomiku naši i EU. Řekl bych, že o poškození této ekonomiky jde Americe. Plně s ním souhlasím v pohledu na nebezpečí islámu. Ano, přichází doba, kdy se všechny demokratické síly, a Rusko takové je, budou muset spojit proti islámu a bránit náš způsob života a naše hodnoty. Putin chce být přítelem evropských národů. Na to, co provádějí Američané, se chová ještě velmi umírněně. Už i evropské státy začínají chápat, že je Amerika podvedla. Mimochodem americký viceprezident Joe Biden přiznal, že Obama Evropskou unii k zavedení sankcí donutil,“ sdělil senátor Jaroslav Doubrava.

Harašení zbraněmi nikdy nic pozitivního nepřineslo

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa se Sobotkou souhlasí: „Ruská federace má silnou pozici nejen v Radě bezpečnosti OSN, ale i v dalších mezinárodních organizacích. Boj proti terorismu je jen část problémů, kde je EU či NATO zajedno s Ruskou federací. Dalšími oblastmi vzájemné spolupráce je protidrogová problematika, nelegální migrace či bezpečnostní stabilita Středního východu či Afghánistánu. Otázku bezpečnosti a politické stability a jednoty Ukrajiny je nutno řešit diplomaticky. Harašení zbraněmi nikdy nic pozitivního nepřineslo.“

„V podstatě souhlasím – uvnitř EU je třeba zefektivnit integraci a k dalším globálním centrům (USA, Čína, Rusko a tak podobně) rozumnou kooperaci. Izolovat velmoci v multipolárním světě nejde a eskalace napětí ublíží všem. To nemění nic na potřebě vrátit se k standardům mezinárodního práva,“ soudí místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Asi před měsícem jsem v jednom rozhovoru upozorňoval na riziko v tom smyslu, že to nebude trvat dlouho a budeme svědky toho, že v rámci koalice proti ISIL bude Západ prosit Rusko o spolupráci a odpustí mu vše – krádež Krymu i vše, co za jeho podpory začalo na jihovýchodní Ukrajině. Netušil jsem ale, že nejaktivnějším v tomto směru bude náš předseda vlády a pan prezident,“ podotknul místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava sdělil, že s názorem premiéra naprosto souhlasí: „Jeho vyjádření je uvážlivé a hájící zájmy České republiky.“

Nechceme svrhnout Putina, chceme, aby Rusko změnilo své chování

„S Ruskem samozřejmě Evropa stále komunikuje a nemyslím si, že by ho tlačila do kouta. Rusko se bohužel ze slušné společnosti vyřadilo samo vojenskou agresí vůči sousedovi, a to nelze přehlížet. Nechceme svrhnout Putina, chceme, aby Rusko změnilo své chování,“ domnívá se europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba s citovaným názorem premiéra naprosto souhlasí: „Pouze zaujatý kritik, válečný štváč nebo eventuálně nějaký nesoudný koaliční partner mu může v hájení zájmů České republiky něco vytýkat. Mě v této roli, zvláště jako jinak známý euronadšenec, opravdu mile překvapil. Je to správný postoj a práce premiéra.“

Poslankyně ANO Jana Lorencová uvedla, že s premiérem souhlasí. „Nikdy bych kategoricky neřekla, že nemáme spolupracovat s Ruskem či Ukrajinou a že máme naopak spolupracovat pouze s jedním či pouze s druhým. Měli bychom se chovat jako suverénní stát a někdy dát najevo Evropské unii, že nemusíme ve všem bezpodmínečně souhlasit s tím, co přijde z Bruselu. Máme vlastní názor a je třeba ho dát v EU najevo, aby nás bylo slyšet, byť nejsme velká země. Musíme se snažit prosadit své zájmy. A spolupracovat s Ruskem musíme nejen v oblasti boje proti islamizaci. Musíme brát v úvahu Rusko a Ukrajinu, protože do těch vnitřních problémů tak moc nevidíme, abychom mohli kategoricky soudit. Mám přátele na Ukrajině i v Rusku a dostávala jsem různé názory z obou stran, ale netroufla jsem si to kategoricky hodnotit. Neměli bychom spouštět nové železné opony,“ doplnila.

„Po opravdu mnoha měsících mohu s klidem napsat, že tak souhlasím s něčím, co říká premiér Sobotka. Možná ovšem toto jeho prozření přichází později, než by bylo pro Českou republiku zdrávo. 25 let naše reprezentace tvrdě pracují na zničení naprosto přirozených, i ekonomických vazeb s Ruskem a tento proces akceleroval celý poslední rok. Je třeba opět budovat mosty, které se podařilo téměř jistě zničit. A tyto mosty jistě nevybudují naši politici, ale především podnikatelé, kteří dělají čest dobrému jménu České republiky. Doufám, že aspoň budou moci počítat s aktivní pomocí státu například skrze prakticky rozloženou exportní banku a EGAP,“ uvedl poslanec Úsvitu Petr Adam.

Rusko je pro EU strategický obchodní partner

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše je uvedený postoj premiéra k Rusku realistický. „Dle mého názoru by tak měla postupovat celá EU. Harašení zbraněmi a neúčinnými sankcemi se nic nevyřeší. V zájmu EU je dosažení širší a pragmatické dohody mezi Ruskem a USA,“ vysvětluje Dolejš.

„Nemám s tímto názorem premiéra problém,“ reagoval senátor Zdeněk Schwarz.

„Má pravdu. Jen vzájemná závislost států může předejít nebezpečí konfliktu. Navíc Rusko je pro EU strategický obchodní partner a prozatím jsme na něm i surovinově závislí, takže silácká gesta nemají v této situaci opodstatnění,“ míní europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Nesouhlasím s prohlášením premiéra téměř ve všem,“ reagoval poslanec TOP 09 Rom Kostřica.

„Jako bych to řekl sám. Ani písmeno bych neměnil,“ pochválil premiéra poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka stručně uvedl, že s premiérem Sobotkou souhlasí. Podle poslance KSČM Vojtěcha Adama má premiér pravdu.

Již prezident republiky Miloš Zeman v projevu na řeckém ostrově Rhodos, o kterém jako první informovaly ParlamentníListy.cz, řekl, že je třeba zrušit sankce proti Rusku, které jsou kontraproduktivní. Důležitějším tématem než „návrat ke studené válce“ je dle něho Islámský stát.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…