TOP 09 prý zvažuje, že Schwarzenberg bude kandidovat na pražského primátora. Chce vypálit rybník Babišovi

14.03.2014 11:57 | Zprávy

Podle informací ParlamentníchListů.cz prý TOP 09 zvažuje a diskutuje o tom, že by na pražského primátora za TOP 09 kandidoval její předseda Karel Schwarzenberg. Ten ale v reakci pro ParlamentníListy.cz svou kandidaturu vyloučil.

TOP 09 prý zvažuje, že Schwarzenberg bude kandidovat na pražského primátora. Chce vypálit rybník Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Případná kandidatura Schwarzenberga má prý hned několik důvodů. TOP 09 se velmi obává toho, že její tradiční baštu, Prahu, dobyje Jan Kasl s praporem hnutí ANO Andreje Babiše. Kasl je pro pražského liberálního voliče přijatelný a popularita ANO roste, zatímco preference TOP 09 klesají.

Naposledy vytáhnout ikonu pro ubránění bašty před Babišem

Popularita Schwarzenberga v Praze se ukázala při prezidentských volbách, kde poměrně drtivě porazil Miloše Zemana. Celkově byl ale kníže v prezidentských volbách poražen a komunální volby v Praze jsou pravděpodobně posledními volbami (v tomto volebním období sněmovny), kde si může TOP 09 zajistit řízení orgánu s velkým vlivem a velkým rozpočtem, tedy pražské radnice, kdy rozpočet Prahy je rozpočtem silného ministerstva. TOP 09 by tak naposledy využila zářící „ikony“ Schwarzenberga, která dokáže nalákat voliče.

Rovněž je nutné počítat se Schwarzenbergovým přibývajícím věkem a nelze již patrně počítat, že by stranu vedl v příštích sněmovních volbách, pokud by byly v řádném termínu. A získání primátorského řetězu by pro něj bylo důstojným zakončením kariéry, neboť nyní je víceméně až na předsednictví zahraničního výboru řadovým poslancem.

„Tak topka by knížete na primátora chtěla, ale problém je, že on nechce. Všichni ví, že Hudeček je průser, tak se hledá řešení, co s tím. Stejně by kolem sebe musel mít kníže spoustu poradců, protože řídit Prahu není legrace,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz důvěryhodný zdroj informaci, že se uvažuje o nasazení Karla Schwarzenberga.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…