Tak nic. Debatu o vystoupení z EU poslanci „zamázli“, než vůbec začala

04.05.2016 11:04

Zatímco včera poslanci překvapivě kývli na to, že se budou zabývat v rámci tzv. opozičního okénka návrhem na referendum o vystoupení Česka z Evropské unie, dnes ale už to samé zamítli. Včera totiž návrh Úsvitu nestihli projednat do konce svého jednacího dne a dnes pak na návrh předsedy lidoveckých poslanců Jiřího Miholy překvapivě bod zcela vyřadili z programu. „Je to hloupost a nesmysl,“ naznačil k bodu Mihola. „To je ukázka té největší arogance vůči našim občanům,“ vrtí hlavou nad jeho konáním šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Tak nic. Debatu o vystoupení z EU poslanci „zamázli“, než vůbec začala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch v redakci Parlamentních Listů

To, co se včera zadařilo poslanci Martinu Lankovi (Úsvit) v Poslanecké sněmovně, nemá mezi opozičními poslanci obdoby. Lank totiž hlasováním překvapivě protlačil návrh, aby se čeští zákonodárci začali zabývat návrhem ústavního zákona o referendu o vystoupení Česka z Evropské unie. Návrh opozičního Úsvitu dokonce v úterý podpořilo 96 ze 169 přítomných poslanců.

Pro odpůrce Evropské unie to tak mohl být velký den. Ale nebyl. Zatímco včera totiž o návrhu nestihli zákonodárci cokoliv říci – na bod se totiž do konce jednacího dne nedostalo – dnes byl hlasováním z programu vyřazen úplně. Vyřazení navrhnul lidovec Jiří Mihola.

„Zákon nepodpoříme, považuji ho za zcestný. K mnoha záležitostem a nařízením v rámci EU jsem kritický, ale výhody a přednosti jednoznačně převažují. Nejsložitější současné problémy a výzvy nelze řešit jinak než evropsky. Nemáme jinou alternativu než EU, dobře to víme,“ řekl včera médiím Mihola.

Dnes před poslanci zmínil, že je návrh Úsvitu hloupý a nesmyslný.

„Je to ukázka největší arogance vůči našim občanům, protože oni mají právo se vyjádřit o tom, zda chtějí, nebo nechtějí setrvat v EU,“ řekl dnes k tomu ParlamentnímListům.cz Marek Černoch (Úsvit). Protože se prý včera na bod nedostalo, tak dnes ráno ve Sněmovně navrhl, aby se tento bod doprojednal během středy jako první bod po třetích čteních.

„Ale strhla se kolem toho série vystoupení poté, co pan Mihola označil náš návrh jako hloupost a nesmysl,“ zmínil k tomu Černoch. ParlamentnímListům.cz ještě vysvětlil, že na politickém grémiu, kde se schází předsedové klubů politických stran, bylo dohodnuto, že každá opoziční strana může dát návrh v rámci tzv. opozičního okénka jednou po půl roce.

Černoch: Předložíme to znovu!

„Což je samo o sobě do nebe volající. Ovšem my jsme v rámci této výzvy do tohoto okénka navrhli právě referendum o vystoupení z EU, a to hlavně v rámci těch kroků, které se dnes dějí s Tureckem, kdy jde hlavně o bezvízový styk a další migrační vlnu a tak dále, kdy je nejmenší podpora občanů ČR vůči Evropské unii,“ vysvětlil Černoch.

„My to ale znovu navrhneme do programu. Zatím nevím kdy, musíme se na tom domluvit, ale určitě to uděláme co nejdříve,“ dodal Černoch.

Do programu jednání se referendum o vystoupení z EU dostalo v době, kdy české politiky pobouřilo, že podle Evropské komise by měla Evropská unie dát „podmíněný“ souhlas s bezvízovým stykem s Tureckem. Ve hře je i to, že by se země odmítající kvóty pro rozdělení migrantů z přijetí uprchlíků „vykoupily“ tím, že by zaplatily určitou částku, v přepočtu kolem sedmi milionů korun za jednoho odmítnutého běžence.

„Je naprosto nepřijatelné, aby sedmdesátipětimilionová muslimská země, která vědomě spolupracuje s Islámským státem, získala volný přístup do Evropy a do České republiky. EU už dávno není společenství, které hájí zájmy evropských občanů, stala se z ní diktátorská organizace,“ prohlásil v úterý ve Sněmovně lídr Úsvitu Miroslav Lidinský. Podle jeho kolegy, poslance Martina Lanka, není cílem zničit to, co je na EU dobré, ale aby byla zastavena sebevražedná politika evropských elit.

Hádali se a hádali...

Schvalování programu dnešního jednání poslanců ale bylo poznamenáno hádkami, a to právě o tzv. opozičním okénku, tedy o zákonech, které chce opozice projednat, neboť leží ve Sněmovně déle než rok. KSČM kvůli tomu pohrozila iniciováním mimořádných schůzí dolní komory, pokud se zákony nezačnou projednávat v pořadí, jak byly předloženy. Požadovala to i ODS.

Nelibost neskrýval třeba předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik, podle něhož rozhodnutí Sněmovny je bezprecedentní a silové.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura poukázal na to, že se poslanci v úterý dohodli na tom, že se v tento den budou věnovat hlavně opozičním předlohám. „Na ně ale kvůli předřazení vládních novel o vzdělávání lékařů a o léčivech zbylo jen 90 minut,“ poznamenal. „Mám zdvořilou žádost, zejména k vládním poslancům. Přestaňte používat slovo opoziční okénko. Já se vás o nic neprosím, ani na grémiích. Mělo by být normální, že návrhy zákonů projednáváme zásadně v pořadí, v jakém přijdou,“ uvedl také Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…