Tak to možná dopadne: Bárta předsedou VV, Josef Dobeš zástupcem

23.05.2012 16:16

Vít Bárta se nejen vrací do Věcí veřejných jako šéf odborných komisí strany, podle informací ParlamentníchListů.cz dokonce vůbec není vyloučeno, že bude kandidovat na předsedu strany. Prý to silně zvažuje. Pro Josefa Dobeše, exministra školství, by předsednictví Víta Bárty bylo jediným důvodem, proč by zvažoval návrat do strany. Pokud by kandidoval na Bárta na předsedu, Dobeš by kandidoval do vedení strany.

Tak to možná dopadne: Bárta předsedou VV, Josef Dobeš zástupcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Je to jen něco málo přes měsíc, kdy si Vít Bárta vyslechl nepravomocný rozsudek na podmínečný trest za korupci, na jehož základě pozastavil své členství ve Věcech veřejných a odstoupil z funkce předsedy poslaneckého klubu této strany.

Včera nestraník, dnes Véčkař a zítra...

Dnes už však Bárta není nezařazeným poslancem. Strana jeho členství obnovila a navrch mu svěřila vedení odborných komisí. Že příběh politické kariéry Víta Bárty zdaleka nekončí, dokazují i informace ParlamentníchListů.cz, podle kterých možná zaútočí i na nejvyšší stranický post, který dosud zastává Radek John.

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, 14. května například Středočeský kraj zažádal Grémium dříve nejmenší vládní strany, aby bylo vráceno členství bývalému ministru dopravy Vítu Bártovi. Jak řekl naší redakci jeden ze členů středočeských Věcí veřejných: "Jeho jednání, ani úmysl neshledáváme v rozporu se stanovami strany, ale ani s etickým kodexem VV."

Regiony posílají nominace

Výzva klubu Rožnov pod Radhoštem, která do centrály VV podle našich informací putovala v pátek v podvečer, navíc požaduje, aby se členem partaje znovu stal i bývalý ministr školství Josef Dobeš.

Klub VV v Třeboni vedle požadavku, aby se zrušilo dočasné pozastavení členství Bárty ve straně, navrhl Víta Bártu za kandidáta na předsedu VV. A co víc, podle informací ParlamentníchListů.cz by Bártu v čele partaje rádo vidělo také domažlické vedení VV.

Samotný Vít Bárta nechtěl námi zjištěné informace v sobotu odpoledne jakkoli komentovat. Jak jsme už dříve informovali, o souboj předsedy VV se dosud přihlásil současný šéf Radek John, anebo bývalý místopředseda Tomáš Jarolím.

Bárta je šancí na resuscitaci

Pro exministra školství a dnes nestraníka fungujícího v klubu Véček Josefa Dobeše, je Bárta jako předseda strany snadno představitelný. „Pro mě by to byla možnost, jak by Věci veřejné ještě mohly mít nějaký svůj potenciál,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Dobeš, který stranu opustil nezaplacením příspěvků. Poté, co ze strany odešli všichni straničtí ministři pod vedením Karolíny Peake a několik poslanců, přihlásil se Dobeš ke členství v klubu Věcí veřejných.

"Kdyby toto byla pravda, nominace pro Bártu by chodily a on by do toho šel, pak já bych to vnímal jako jedinou šanci na to, jak resuscitovat Věci veřejné,“ podotkl exministr školství. Ten Bártu označil za skutečného vůdce a lídra Věcí veřejných.

Možná bych se vrátil. I do vedení

„V souvislosti s kauzou Rath třeba lidem dochází, co to bylo za tyjátr s Vítem Bártou. On ze soukromých, vydělaných, zdaněných peněz něco půjčil. A on za to byl popotahován a souzen a lynčován některými médii zhruba půl roku. Byl obětním beránkem. Tak teď máme možnost posledních několik dní vidět, co je skutečná korupce,“ dodal Dobeš. Podle něj je Bárta politik, který ční nad všemi ve Véčkách.

Vrátil by se do strany, pokud by se Bárta stal jejím předsedou? „To je mnoho kdyby. Říkáte nějaká nominace, dobrá. Pak je reakce, co na to Vít Bárta. A pak by musel být zvolený. Ale kdyby všechna ta kdyby dopadla a Vít Bárta se předsedou stal, tak bych se rád znovu aktivně zapojil do dění ve Věcech veřejných. Pokud by byl zvolen předsedou, rád bych v jeho týmu kandidoval do vedení Věcí veřejných, ale pouze v jeho týmu. Někde mě k tomu i vyzvali," uzavřel Dobeš.

Nadávali nám s Bártou i bez něj

Kandidaturu Víta Bárty by uvítal i poslanec strany Petr Skokan. Ten by především přivítal, že by se rozšířil výběr kandidátů na předsednický post. Skokan se ani neobává toho, že by snad prostřednictvím Bárty jako předsedy byla strana atakována politickými oponenty.

„Útočilo se na nás za Víta Bárty a útočilo se na nás i bez Víta Bárty. My jsme si to vyzkoušeli. A ukázalo se, že to, co nám říkali, že bez Bárty se s vámi budeme bavit, tak že to není žádná pravda. Podle mě, pokud bude Bárta ochoten nabídnout své schopnosti, tak by byla chyba je odmítnout. A pro mě by byl Vít Bárta velmi vážný kandidát,“ dodal pro ParlamentníListy.cz poslanec Petr Skokan.

No nevím, nevím

Úplně jist si vhodností možné Bártovy kandidatury není poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka. „S návratem Víta Bárty jsem souhlasil. O jeho kandidatuře na předsedu jsem zatím příliš neuvažoval, ale nejsem si jist, jestli je na to vhodná doba. Je otázka, jakou reakci by vyvolal takový krok u veřejnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Dodejme, že už od 15. května probíhají ve véčkách nominace na předsedu, z nichž může vzejít až šest kandidátů do přímé volby, která bude probíhat formou Internetového hlasování na webových stránkách Věcí veřejných od 15.6. do 20.6.2012.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…