Takový bordel! nadával Miroslav Kalousek ministru Babišovi. Ten mlčel. Ale jelo to dál

08.07.2015 14:02

Při schůzi Poslanecké sněmovny bylo dnes rušno. A mohla za to novela o spotřební dani. Miroslav Kalousek (TOP 09) ve svém projevu zaútočil na ministra financí Andreje Babiše a uvedl, že takový bordel na ministerstvu ještě nikdy nebyl.

Takový bordel! nadával Miroslav Kalousek ministru Babišovi. Ten mlčel. Ale jelo to dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek mluví o tom, že krást se nejen nesmí, ale i nemá

„V červnu jsme tady měli novelu zákona o spotřební dani týkající se tabáku. Pak jsme tady v červenci měli novelu zákona o spotřební dani týkající se biopaliv. Teď máme v červenci novelu zákona o spotřební dani týkající se tabáku. Vláda pravděpodobně s námi laškuje. Novela zákona o spotřební dani každý měsíc. Já jenom znovu zdůrazňuji, že je jenom jeden zákon o spotřební dani,“ nechal se slyšet Kalousek a pustil se do ministra financí Babiše.

Ten podle něj totiž asi neví, že zákon o spotřební dani se týká jak tabáku, tak biopaliv, zkrátka všech komodit zatížených spotřební daní. „Když jsme projednávali tisk 417 a já jsem načetl pozměňující návrhy týkající se biopaliv, tak pan ministr financí se strašlivě rozčiloval a říkal: ‚To sem vůbec nepatří. Tohle je zákon, který se týká tabáku!, a to patří do zákona, který se týká biopaliv,‘ což byl samozřejmě nesmyslný argument,“ řekl Kalousek a zvýšeným hlasem pokračoval s dotazy, proč sněmovna nyní projednává novelu týkající se tabáku, stejně jako v červnu. 

Celý projev Miroslava Kalouska na schůzi Poslanecké sněmovny najdete ZDE.

„To znamená, máme tady tři novely zákona o spotřebních daních, z nichž dvě se týkají tabáku, a obě dvě musí vstoupit v účinnost k 1. 1. 2016; a já se chci zeptat pana ministra, proč si z nás dělá legraci. Proč tímto způsobem opovrhuje prací Poslanecké sněmovny? Proč trvá na tom, že dvě stejné věci týkající se tabáku a jednoho zákona musí samostatně procházet legislativním procesem a proč musíte mít na tom ministerstvu tak strašlivý bordel? Protože takovýhle bordel tam ještě nikdy nebyl! Vždycky bylo to ministerstvo schopno navrhnout to v jedné novele,“ hřímal Kalousek a dočkal se zatleskání z pravé části sálu.

Když na jeho slova ministr Babiš nereagoval, Kalousek si vzal znovu slovo a řekl: „Vaše mlčení se dá vykládat pouze jako neschopnost. Já jsem tohle nikdy nezažil za těch dvacet let, co se tomu věnuji. Ale třeba čas prostě oponou trhnul a nová doba a čas nové chce mít činy.“ Situaci se pak za mlčícího Babiše snažil zachránit poslanec Jan Volný. „Já jsem si to teď rychle ověřil. Já jsem si myslel, že to není dobře, věděl jsem to dobře. Ta spotřební daň na tabák v únoru se týkala řezaného tabáku a vstoupila v účinnost už 1. července. To znamená, tam jsme měli nějaký dluh, deficit – to je pravda – z toho loňského tohoto navyšování, a tam to z toho vypadlo. Pan Stanjura se směje,“ pobavil Volný svým vysvětlením plénum. Vysvětlení neporozuměl ani poslanec Karel Fiedler, neuspokojilo ani Miroslava Kalouska.

„Pan poslanec Volný se sice ne příliš úspěšně, ale alespoň pokusil o odpověď. Pan ministr se o žádnou odpověď nepokusil,“ rýpnul si ještě do Babiše.

Vládní návrh zákona o spotřebních daních byl nakonec přikázán hlasy 137 poslanců k projednání rozpočtovému výboru. Proti byl pouze jeden z přihlášených poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…