Takto Schwarzenberg zabásnil nad odsouzením Bárty. A další se radují

13.04.2012 11:29

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta byl odsouzen za uplácení podmíněně na 18 měsíců a poslanec a bývalý člen VV Jaroslav Škárka za podvod nepodmíněně na tři roky. Redakce ParlamentníchListů.cz požádala o reakci politiky všech stran, zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Takto Schwarzenberg zabásnil nad odsouzením Bárty. A další se radují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík rozhodnutí soudu uvítal. „Rozhodnutí soudu vítám. Je to signál, že se země vrací k normálním poměrům. Očekávám, že Vít Bárta neprodleně složí svůj mandát. Nyní záleží na reakci VV. Očekávám, že strana, která hovoří o boji proti korupci a s dinosaury, nemůže mít ve svém středu odsouzeného politika, byť odsouzeného nepravomocně,“ řekl ParlamentnímListům.cz Gazdík.

Hadr onuci haní – oba roztrhaní

„Hadr onuci haní – oba roztrhaní,“ reagoval krátce předseda TOP 09 a první vicepremiér Karel Schwarzenberg.

"Doufám, že to přispěje k tomu, že politika se vrátí víc tam, kde má být na prvním místě. To znamená, že bude víc o soupeření názorů ve veřejném prostoru, a míň o zákulisí, korupci a tajném nahrávání," říká místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

Podle místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilové by měl Bárta odejít z politiky. „Rozhodnutí soudu plně respektuji. Vít Bárta nyní musí splnit své slovo a opustit politiku. Domnívám se, že je na místě i rezignace na poslanecký mandát. Věci veřejné nyní musí projít hlubokou sebereflexí. Je třeba zvolit nové vedení,“ reagovala Navrátilová.

Je mi ho líto. Škárka je lhář

„Víta Bárty je mi líto. Fakticky ztrácí vše, třebaže je jednoznačné, že Škárka je lhář,“ reagoval exministr školství Josef Dobeš.

„Rozhodnutí soudu, byť nepravomocné, musí být respektováno. Vše ostatní je věcí Víta Bárty a strany Věci veřejné,“ sdělil ParlamentnímListům.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

"Je to celkem šok. Věřil jsem v osvobozující rozsudek. V rozkradené zemi, kde pachatelé miliardových podvodů zůstávají nepotrestáni a v klidu, je odsouzen člověk za údajný půlmilionový úplatek, a to na základě pochybných důkazů, které svědčí spíš o jeho nevině. Výstraha všem, kteří by chtěli poukázat na kšefty panstva - podívejte se, jak dopadnete, když se nám budete snažit narušit náš byznys. Je to nechutné. A pan Škárka ať poděkuje Kristýně Kočí, které naskočil na to špinavé divadlo, a panu Humlovi, který ho v tom podporovoval," reagoval místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce je rozsudek natolik vážný a zásadní, že si nedovede představit trvání vlády. „Tato vláda je postavená na korupční straně. Premiér Nečas nese jasnou odpovědnost, že sestavil vládu s korupčníky přes všechna varování,“ dodal Tejc.

Rozčarován stejně jako Chaloupka je i poslanec VV Miroslav Petráň. "V roce ´89 jsem cinkal klíčemi, aby skončily politické procesy, a máme tu zase politický proces v přímem přenosu. Toto byla přece jasně politická kauza. Já jsem hlasoval proti vydání, protože imunita má chránit politika před politickým intrikařením, a sám soud přiznal, že se o to Kočí se Škárkou pokoušeli. Je chyba, že Vít Bárta neudělal smlouvu o půjčce, ale odsoudit člověka kvůli takové banalitě, když se tu po léta kradlo a nikdo si toho nevšímal, je hrozné. Nikdo neutrpěl žádnou škodu, tak jaký trestný čin? Opravdu je to na to, aby člověk zvažoval emigraci. Jinak jsem zastáncem toho, aby Vít Bárta zůstal poslancem. On se rozhodne sám," řekl redakci poslanec.

Vláda ztrácí legitimitu

Posle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče je rozsudek doklad skutečnosti, že leckdy dlouho a namáhavě, ale přece soudy dají průchod spravedlnosti. „Je to vážný důkaz o pravé podstatě účelových vytvoření některých politických stran jako VV. Celá vláda by měla vyvodit důsledky z tohoto rozhodnutí a odstoupit,“ míní Grospič.

„Rozhodnutí soudu respektuji. Další kroky jsou na panu Bártovi,“ uvedl poslanec VV Jiří Rusnok.

„Vít Bárta je klíčovou postavou a faktickým majitelem jedné z vládních stran a jeho odsouzením vláda ztrácí jakoukoli legitimitu. Očekával bych, že vláda podá demisi,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček.

Jízda na tygrovi

„Výrokem soudu jsem překvapen. Osobně jsem čekal konec do ztracena. Záznam ze čtení rozsudku bych promítal všem lidem s ambicemi v politice a kolem politiky. A to bez ohledu na výsledek odvolaček. Občas jízda na tygrovi končí neradostně pro jezdce,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Podle místopředsedkyně KSČM Miroslavy Vostré se prokázalo, že vztahy v poslaneckém klubu VV jsou poněkud nestandardní. „O politické kultuře VV, respektive některých jejích představitelů se už nedá snad ani hovořit. Bohužel to má negativní dopad na vnímání politiky občany obecně a z toho je mi smutno. I proto doufám, že oba aktéři z ní odejdou,“ dodala Vostrá.

„Podle mě by měl Bárta opustit poslaneckou sněmovnu. Poslanecká sněmovna reprezentuje občany České republiky,“ míní místopředsedkyně klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava uvedl, že mu nepřísluší veřejně komentovat vlastní rozsudek soudu. "Již jen to, že se tato kauza dostala k soudu svědčí o tom, že můžeme žít v právním státě. Kéž by tomu tak bylo i u jiných kauz. VV by měly odejít nejen z vlády, ale i z politické scény. To není demokratická strana, i když řada kolegů poslanců jsou jistě slušní lidé," doplnil poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…