Takto pravice obstruovala evidenci tržeb: Kalousek mluvil tři hodiny o Vrběticích a padaly výhrůžky o soudu

11.12.2015 15:00

Poslanci se dnes na mimořádné schůzi dohadovali o elektronické evidenci tržeb (EET). Koalice si ale v předem schválený pevný čas 11.00 hodin schválila program této schůze, což vyvolalo velkou nevoli u pravicové opozice. Ta dokonce hovořila o protiústavnosti postupu, neboť tím prý poslanci s přednostním právem přišli o možnost debatovat. Pravice proto varovala, že celá věc může skončit až u Ústavního soudu. Nakonec byla schůze o EET těsně před 14. hodinou přerušena, pokračovat bude příští pátek, tedy 18. prosince.

Takto pravice obstruovala evidenci tržeb: Kalousek mluvil tři hodiny o Vrběticích a padaly výhrůžky o soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Jednání o elektronické evidenci tržeb se dnes ve Sněmovně zvrhlo v ostrý střet mezi koalicí a opozicí. Vládní strany jsou totiž připraveny zákon protlačit stůj co stůj, čemuž se ale dnes pravice snažila zabránit dalšími obstrukcemi. Kupříkladu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v jednacím sále dlouze rozhovořil o kauze Vrbětic a dal dokonce na srozuměnou, že v debatě o případu podivného skladování munice bude pokračovat i příští pátek, kdy bude tato mimořádná schůze pokračovat.

Celá dnešní schůze byla ale kromě předlouhých proslovů šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska a předsedy klubu TOP 09/STAN Františka Laudáta ozvláštněná ještě jinými atributy.

Tak předně koalice se na jednání vybavila triky a svetry, na nichž měla nápisy „Stop obstrukcím“, „Nezdržuj Kalousku“, či „Omezme délku rozpravy i my“. Klub ANO se dokonce v tomto ošacení dostavil i na ranní tiskovou konferenci.

„Jsem rád, že většina, až na výjimky kolegů tady tu masopustní maškarádu ze sebe sundala, Sněmovna by měla jednat důstojně a myslím si, že součástí důstojného chování je i důstojné oblečení,“ zmínil později za sněmovním pultíkem na vrub koaličních kolegů František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Snad má na víc...

Právě on se poté rozhovořil o EET hlouběji, když udělal jakousi analýzu produktu a komentoval i zdůvodnění vládního návrhu na zavedení evidence tržeb. Chtěl prý koalici vysvětlit, že EET rozvrátí podnikání, aby následně nemohla říkat, že o takových dopadech nevěděla. Laudát například upozornil na to, že se v materiálu píše i o „činnosti domácností produkujících blíže neurčené výrobky a služby pro vlastní potřebu“. „Když babička uplete pro vnoučka čepičku, měla by nahlásit produkci a být zdaněna,“ komentoval to Laudát.

Pustil se i do hodnocení chování některých poslanců ANO.

„Domnívám se alespoň z jeho šťastnějšího produktivního období, že má na víc, než tady jenom provokovat a zviditelňovat se tímto mrzkým a nedůstojným způsobem,“ napomenul třeba poslance Martina Komárka z ANO, jenž mu v sále ukazoval záda. Komárek byl totiž opřen o lavici před pultíkem, což ale Laudát nelibě nesl.

Mezitím si však hrál ve své lavici vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) s umělohmotným barevným telefonem, který vydával zvuky. „Podnikatelům ale nebude stačit tento bakelit,“ sepsul Laudát kvůli tomu Babiše. Ten měl svůj umělohmotný barevný telefon připomínající dětskou pokladničku neustále před sebou na lavici a k tomu si připravil i plastový košíček se zbožím a umělou platební kartu.

„Chci říct českým dětem, aby chtěly od rodičů tuto pokladničku pod stromeček, protože naše děti jsou inteligentnější než poslanec Laudát a Kalousek a vědí, že když chodí s maminkou nebo tatínkem nakupovat, tak jim dají ve slušných obchodech a restauracích a dalších zařízeních účtenku,” vysvětlil Babiš médiím k dotazu, proč má u sebe dětskou pokladničku. Na svůj Twitterový profil pak uvedl: "Děti přejte si tuhle pokladničku pod stromeček. Pokud by rodiče nechtěli nebo neměli penize napište, koupím vám ji."

Předseda ODS Petr Fiala za debatním pultíkem zmínil, že EET je nesmysl a vyšší výběr daní nikde nepřineslo. Vláda chce prý přenést svoji povinnost vybírat daně na malé a střední podnikatele.

Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) ale v 11:00 hodin Fialův projev náhle přerušila, neboť předtím Jaroslav Faltýnek (ANO) podal návrh, aby Sněmovna hlasovala o programu schůze právě v 11 hodin.

Sejdeme se u Ústavního soudu

„Hlasovat o programu schůze, aniž by proběhla rozprava, není možné,” protestoval proti tomu později Miroslav Kalousek. Poslanec ODS Marek Benda varoval, že pokud Sněmovna návrh podpoří, půjde o protiústavní krok, který nemá oporu v jednacím řádu. „Sejdeme se u Ústavního soudu, když teď budete hlasovat! A podávám námitku proti postupu předsedající,“ řekl Benda.

Nakonec si ale koalice program odhlasovala, přičemž poslanci pravice při tom bouchali do lavic, protože většina z nich byla z hlasovacího zařízení odhlášena.

"Je to neuvěřitelné pošlapání práv opozice. Po listopadovém vývoji parlamentarismu to nemá obdoby. Já jsem si připadal, jako bych byl několik let zpátky ve Venezuele, ale ne v České republice s parlamentní demokracií,” prohlásil k tomu Fiala.

Na hodně dlouho si poté stoupnul za sněmovní pultík opět Kalousek a rozhovořil se velmi rozvláčně o kauze výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Téma mu vystačilo skoro na tři hodiny. Prý chce na tomto konkrétním příkladu ukázat, jaká témata patří na mimořádnou schůzi. Hned nadvakrát se ale přitom pokoušel přerusit schůzi na září příštího roku, ovšem to se mu nezdařilo.

„Byl to poctivý pokus, snad dosáhneme příště lepšího skóre,“ pousmál se na to Kalousek. Nakonec dal prostor řádné schůzi. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček totiž mimořádnou schůzi přerušil do 18. prosince do 9. 00 hodin, Sněmovna totiž dnes ještě pokračovala ve své řádné schůzi.

„Já bych pokračoval, až bych brečel,“ poznamenal k tomu ovšem Kalousek s tím, že na příští schůzi bude v rozboru Vrbětic pokračovat.

Omezíme šedou ekonomiku

Vláda si od zákona o zavedení elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. TOP 09 a ODS předem ohlásily, že přijetí zákona v dolní komoře zablokují stůj co stůj.

Pokud zákon v Parlamentu projde, v první fázi by se elektronická evidence tržeb týkala restaurací a hotelů za sedm měsíců po přijetí zákona. Za další tři měsíce by se nová povinnost týkala velkoobchodu a maloobchodu. Po roce by se elektronická evidence tržeb týkala ostatních s výjimkou řemeslníků, těch by se nová povinnost nedotkla dříve než za 25 měsíců.


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…