Teď vybuchne bomba: Slova politiků k důchodci Baldovi, „protiimigračnímu teroristovi“. Kníže, Okamura, Foldyna, Hamáček a jiní

09.01.2019 20:13

ANKETA Český „terorista“ se u soudu přiznal ke kácení stromů na železniční trať. Důchodce tím prý chtěl varovat před muslimskou migrací. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co říkají na názor, že byl obětí manipulací a protimigračních kampaní.

Teď vybuchne bomba: Slova politiků k důchodci Baldovi, „protiimigračnímu teroristovi“. Kníže, Okamura, Foldyna, Hamáček a jiní
Foto: Printscreen vysílání ČT
Popisek: Důchodce Jaromír Balda před soudem

Jednasedmdesátiletý důchodce Jaromír Balda se před časem rozhodl „bojovat“ proti migraci z muslimských zemí tím, že se sám dopustil útoku. Dvakrát na různých místech pokácel stromy na železniční trať, na místě zanechal cedulku s nápisem „Alláh akbar“ psanou latinkou a doufal, že tím zvedne odpor veřejnosti vůči muslimům, kteří ilegálně proudí do Evropy.

Do pokácených stromů narazily vlaky a jen díky velkému štěstí se nikomu nic nestalo. Výsledkem tak je „pouze“ škoda na majetku železničního dopravce. Balda tak čelí podezření ze spáchání teroristického útoku. 

Nyní u soudu přiznal svou vinu a vlastní čin označil za zhovadilost s tím, že nikomu nechtěl ublížit. Snažil se omlouvat tím, že byl pod vlivem léků, které u něho značně zkreslily vnímání světa. Balda se netají svými ostře protimigračními názory a náklonností k Okamurově hnutí SPD.

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí

Patrně nejen proto se začaly objevovat názory, že senior, jakkoli je za svůj čin zodpovědný pouze on sám, se stal obětí antimigračních kampaní a propagand některých politických subjektů.

ParlamentníListy.cz se proto dotázaly politiků, jak se na celou věc dívají právě ve světle toho, že Jaromír Balda mohl podlehnout kampaním a dezinformacím.

„Zkoumání motivu pachatele je součástí soudního řízení, je tedy třeba vyčkat na rozsudek soudu,“ sdělil redakci první vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg míní, že senior je zřejmě poněkud pomatený. „Existuje-li země, kde se z neexistující  muslimské migrace štvavě vytvořil problém, tak je to Česká republika. K nám jdou Ukrajinci, Rusové, Bělorusové a nanejvýš pár Čečenců,“ řekl kníže.

„Trestné činy je třeba stíhat, ať už je dělají migranti, nebo odpůrci migrace. Pokud byl pán nesvéprávný, musí to být prokázáno soudem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Pokud je obviněný senior obětí lživé propagandy, pak jde podle místopředsedy ČSSD a poslance Jaroslava Foldyny o tu propagandu, která tvrdí, že migrační problém neexistuje. 

„V tomto smyslu tedy není na vině politika protiimigrační, ale naopak proimigrační. Proto chápu, že ten starý pán zřejmě chtěl svým činem vyburcovat veřejné mínění a jeho prostřednictvím i politiky k důraznějšímu postupu vůči zaplavování našeho kontinentu lidmi, se kterými přicházejí jen bída a násilí. Nemohu však schvalovat chování, které mohlo ohrozit zdraví či životy našich občanů, něco takového je trestuhodné a neomluvitelné. Podle toho, co ten muž říkal do médií, si ale myslím, že dnes svého činu opravdu lituje, a kdyby se mohl vrátit v čase, tak by jej už podruhé neudělal. To jej odlišuje od opravdových teroristů,“ míní Foldyna.

Překvapivě se našel i člen zákonodárného sboru, který pro čin důchodce nachází pochopení. Konkrétně jde o poslance SPD a místopředsedu výboru pro obranu Radovana Vícha. „Tohoto člověka svým způsobem chápu. Migrace zasáhla Evropu s kulminací v roce 2015 a od té doby trvale pokračuje s různou intenzitou. Elitáři z EU a naše vláda nebyla a stále není schopna migraci zastavit a média trvale informují o nárůstu trestné činnosti v souvislosti s ilegální imigrací. Pokud tento člověk vykonal tento trestný čin, je potřeba posoudit nezávislým soudem všechny okolnosti, které ho k tomuto činu vedly. Pokud je duševně zdráv, tak měl zvážit způsob a míru svého občanského odporu v souvislosti s imigrací. Jednoznačně ohrožovat životy obyčejných lidí poraženým stromem přes železniční trať s poukázáním na čin dzihádistů není adekvátní,“ řekl Vích.

„Kdyby nebylo pokácení stromů na trať velmi nebezpečné, jeho reakci bych nazval bláznivou. Pokud chci upozornit na nějaké nebezpečí, musím zcela cíleně, adresně. Pokácení stromů na trať nemá v sobě žádnou adresnost. Spíše je to akt pomatení. Starý pán není žádnou obětí protimigrační hysterie kvůli neexistujícímu problému nelegální migrace. Protože otázka nelegální migrace je plíživý fenomén, je tady, ať si vítači vyřvávají, co chtějí. Podobně nebezpečný jako ve stavbách kapilární vzlínání vody. Nebezpečným signálem stále větší závažnosti tohoto nebezpečí je, že lidé v Evropě jsou ve stále menší míře ochotni bránit svou zemi. V západní Evropě dokonce v průměru jenom čtvrtina oslovených by byla ochotna se zbraní v ruce bránit vlast – Němci (18 %), ještě méně Nizozemci (15 %). Proč lidé v Evropě nepovažují za důležité bránit svou zemi? V Evropě jsme dnes přišli do bodu, kdy díky technice si již myslíme, že nepotřebujeme téměř žádné povinnosti. Stačí, když dodržujeme daňové a dopravní předpisy, trestní zákoník a nějaké předpisy EU,“ sděluje senátor Jaroslav Doubrava.

Čin seniora kácejícího stromy na trať byl podle Doubravy nejspíš psychiatrický úlet. „Nebezpečí vzrůstajícího počtu migrantů je bohužel trvalý jev a současný pokles nelegální migrace je jenom krátkodobě dočasný. A oběť protiimigrační politiky? Tou by musela být absolutní většina obyvatel republiky. Není to lživá propaganda a není to neexistující problém.To se ho jen někdo snaží zlehčovat a zametat pod stůl. Nezačne-li se EU podstatně rychleji, než to předstírá, bránit, bude na vše příliš pozdě. Je to jen jeden, který už vidí, že je třeba se začít bránit. To, že zvolil nevhodný způsob, je jiná otázka,“ konstatuje senátor.

Poslanec a předseda SPD Tomio Okamura především odmítl, že by v této zemi existovala nějaká „antiimigrační propaganda“. Spíše naopak. „Bruselisté  a proimigrační lobby se po léta snažili lhaním a falešnou propagandou vytvářet dojem, že migrační problém neexistuje a že neexistuje ani problém s islámským terorismem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Okamura. Pak připomněl, že když islamista spáchá teroristický čin, tak to „lepšolidé z řad politiků, novinářů a neziskovek“ vykládají tak, že šlo o individuální selhání, v žádném případě ne o výsledek indoktrinace islámským náboženstvím. Ohledně činu důchodce Baldy uvedl, že „akce plodí reakci“, ale naznačil, že vše nemusí být tak zřejmé, jak to vypadá.  „Vzhledem k metodám, které vítači používají, a vzhledem k jejich rostoucí agresivitě nelze vyloučit ani to, že cílem kácení stromů bylo naopak poškodit ty, co migraci odmítají,“ upozorňuje.

„Nehledal bych motivaci u nemocného člověka, který není schopen dohlédnout zítřejšího dne, natož následků svého jednání. Raději než komentář bych počkal na posudek znalce v oboru duševních nemocí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…