Tejc kritizuje nový občanský zákoník: Vnese zmatek, řekl pro rozhlas

04.11.2011 9:29

Poslanci budou dnes schvalovat novelu občanského zákoníku. Zatímco podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce vnese nová úprava do právního řádu zmatek, spoluautor kodexu Karel Eliáš normu brání, ale obává se pozměňovacího návrhu ze strany Stanislava Polčáka z TOP 09.

Tejc kritizuje nový občanský zákoník: Vnese zmatek, řekl pro rozhlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Novela občanského zákoníku prošla ve sněmovně do třetího čtení, pro které koalice svolala mimořádnou schůzi, aby se tak vyhnula opozičním obstrukcím. Český rozhlas k tomu připomíná, že kodex civilního práva má přes tři tisíce paragrafů a je v něm začleněno mnoho dosud samostatných zákonů. Řídit bychom se podle těchto nových pravidel měli od ledna 2014.

Opozici se ale norma příliš nelíbí - prý nenavazuje na stávající normu. Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce vnese nová úprava do právního řádu zmatek.

„To, co je negativní podle mého názoru, je, že je takzvaně diskontinuitní. To znamená: nenavazuje na zaběhlé instituty. Já myslím, že měnit by se mělo to, co nefunguje. Měly by se měnit věci, které nefungují a nahrazovat je lepšími. Ne měnit něco jenom proto, že to vzniklo v době, se kterou nechceme dnes mít nic společného," řekl Tejc v rozhovoru pro Radiožurnál.

Spoluautor nového občanského zákoníku Karel Eliáš se obává pozměňovacího návrhu, který představil poslanec Stanislav Polčák (TOP 09).

Změna paragrafu není šťastná

„To je návrh na změnu paragrafu 552, jejíž podstatou by bylo, že smlouvy o věcných právech k nemovitostem, jako převody vlastnictví, zřizování věcných břemen, zástavního práva a podobně, by měli sepisovat pouze notáři a advokáti. Což si myslím, že je velmi nebezpečná změna, která může vyvolat docela velké negativní dopady, jednak v ekonomice, a jednak i v životě normálních občanů," uvedl Eliáš.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale tvrdí, že společnost 21. století potřebuje moderní občanské právo. Stávající zákon z 60. let podle něho u takového nároku neobstojí.

„Není dostatečně upravena náhrada škody. Otázka náhrady škody je v českém právu opravdu hanebná. Podívate-li se na výši a formy náhrady, pak jsme opravdu na chvostu Evropy a nemůžeme se srovnávat se západní Evropou," dodal k hájení zákoníku Pospíšil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…