Termín hlasování o nedůvěře vládě nejistý. ČSSD ale Němcové dala již žádost

16.03.2012 12:57

Poslanecký klub ČSSD v pátek před polednem doručil předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) žádost o hlasování o nedůvěře vládě. Vláda hlasování bude čelit někdy příští týden, možný je čtvrtek. Právě tento termín už počátkem týdne ale socialisté kritizovali – počítali totiž s úterkem či středou a čtvrtečním termínem prý přijdou o interpelace.

Termín hlasování o nedůvěře vládě nejistý. ČSSD ale Němcové dala již žádost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Unavený premiér Petr Nečas ve sněmovně

Pod návrh na vyslovení nedůvěry vládě se podepsalo všech 55 členů poslaneckého klubu ČSSD, včetně někdejšího poslance VV Stanislava Humla. K vyvolání hlasování o nedůvěře stačí podpis 50 poslanců. Opoziční poslanci však s podáním žádosti vyčkávali až do dneška.

ČSSD očekává, že hlasování se odehraje někdy v příštím týdnu, podotkl Sobotka. Stanovení konkrétního data je nyní v rukou předsedkyně sněmovny.

Odchod koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, následovaný dohodou o nových volbách, označil dnes předseda ČSSD Bohuslav Sobotka za nejlepší cestu dalšího vývoje.

Sociální demokraté ale nemají příliš mnoho šancí, vládu podle svých nedávných vyjádření podpoří poslanci všech tří vládních stran.

Němcové srdce Nečasovi

Kolem svolání mimořádné schůze se ale v médiích objevují vtipné hlášky. Tak například bulvární Blesk přinesl článeček, v němž popisuje, kterak nachytal šéfku sněmovny Němcovou v nedbalkách. Fotograf Blesku totiž Němcovou zachytil při tom, jak posílá premiérovi Petru Nečasovi psaníčko se srdíčkem. Nečas si jej přečetl a okamžitě poté roztrhal. „Opravdu nestál o to, aby si je přečetl ještě někdo další,“ zmínil k tomu bulvár.

„Že vám chování Nečase a Němcové něco připomnělo? Pak jde určitě o legendární českou komedii Marečku, podejte mi pero, v níž mezi hlavními hrdiny koluje psaníčko s pozvánkou na rande: Sejdeme se na hřbitově…,“ popsal pak dále Blesk.

Vysvětlení je ale podle samotného premiéra velmi prozaické. „Řešili jsme organizační záležitosti ohledně termínu schůze sněmovny k návrhu ČSSD na hlasování o nedůvěře vládě. Standardně spolu takto komunikujeme, obzvlášť když jsou mikrofony stále zapnuté,“ vysvětlil Blesku Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…