Terorismus, migrace, ale i Rusko jsou podle sněmovních stran největší budoucí hrozby

01.11.2018 17:59

Představitelé většiny sněmovních stran považují za největší bezpečnostní hrozby pro příštích 20 let migrační tlaky a mezinárodní terorismus. Uvedli to na dnešní konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“. Část politiků ale mluvila i o obavách z Ruska, o moci nadnárodních korporací nebo o kybernetických hrozbách.

Terorismus, migrace, ale i Rusko jsou podle sněmovních stran největší budoucí hrozby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání víceletého finančního rámce EU. Debata se také stočila na hlasování českých europoslanců pro uvalení sankcí na Maďarsko

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) varoval před všemi formami extremismu. Nejviditelnější podle něj jsou islamisté, kteří provádějí teroristické útoky, hrozbou ale podle něj mohou být i nacionalistická uskupení, která mohou rozbít Evropskou unii.

Islamismus a s ním spojený terorismus řadí mezi největší bezpečnostní hrozby také předseda ODS Petr Fiala, šéf SPD Tomio Okamura, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil nebo předseda STAN Petr Gazdík. Lídr Starostů nicméně zároveň varoval před atmosférou strachu, která se v souvislosti s terorismem v české společnosti vytváří.

Okamura spojil problematiku islamismu s migrací, kterou za velkou hrozbu považují i představitelé dalších stran. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a Pospíšil varovali před tím, že migrační tlaky mohou zesílit v důsledku klimatických změn, které mohou vyvolat nové válečné konflikty.

Fiala a Pospíšil označili za bezpečnostní hrozbu pro Česko také Rusko, které podle nich nerespektuje mezinárodní řád. Před rozkladem mezinárodního právního systému varoval i Petříček, podle něj je pro zemi o velikosti Česka mezinárodní právo nutnou podmínkou bezpečnosti.

Předseda KSČM Vojtěch Filip má obavy z neschopnosti hledat v mezinárodní politice kompromisy a z rostoucí síly nadnárodních korporací. Rusko ale jako hrozbu nevnímá a kritizoval naopak Severoatlantickou alianci, podle něj příliš pevná transatlantická vazba brání tomu, aby se Evropa emancipovala jako čtvrté mocenské centrum světa.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš mluvil zejména o hrozbě, jakou by znamenalo, kdyby se země nepřizpůsobila novým výzvám 21. století. Nebezpečné je podle něj soustředění velkého množství dat u soukromých korporací a za významnou hrozbu považuje kybernetické útoky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…